Slide

Logistică

Piața logistică din România.

Cât de importantă este siguranța logistică pentru companii?

01.11.2019

Siguranța și sănătatea în muncă nu trebuie să se limiteze doar la proceduri. În ultimii ani, domeniul logistic din România a avut o dezvoltare impresionantă. În această perioadă s-au dat în folosintă multe spații logistice și depozite, investițiile ridicându-se la câteva milioane de euro. Potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield Echinox, piața spațiilor industriale și logistice din țara noastră traversează cea mai bună perioadă din istorie, în ultimii cinci ani stocul total de spații logistice și industriale dublându-se.

3,61 milioane de metri pătraţi de spații logistice

Așadar, stocul spațiilor din acest domeniu a ajuns la finalul primului semestru din 2019 la 3,61 milioane de metri pătrați.

În plus, pentru ultima parte a anului curent, urmează să fie inaugurate noi proiecte care însumează 300.000 de metri pătrați.

Se estimează că stocul spațiilor logistice și industriale din România va depăși pragul de 4 milioane de metri pătrați la începutul lui 2020.

La începutul anului 2020, stocul României de spații logistice și industriale va ajunge la 4 milioane de metri pătrați

Însă, în contextul în care dezvoltatorii de spații logistice și industriale mențin un ritm puternic de expansiune, domeniul logistic poate fi unul destul de periculos, întrucât acesta presupune manipularea și transportul unor produse și mărfuri cu greutate ridicată și volum mare. Riscul apariției unor accidente este extrem de ridicat și din acest motiv siguranța în logistică trebuie să reprezinte un interes mare pentru companiile din acest sector.

Apariția unui accident produce costuri extrem de ridicate pentru companie și poate duce nu numai la o scădere a productivității, ci poate avea și consecințe legale grave. Chiar dacă aceste elemente sunt deosebit de semnificative, primordiali pentru companii sunt oamenii și asigurarea siguranței lor la locul de muncă.

Apariția unui accident de muncă aduce cu sine costuri extrem de ridicate pentru o companie

Strategia de securitate a companiilor

Așadar, o companie logistică trebuie să pună accent pe stabilirea unei strategii de securitate la nivelul angajaților și să promoveze responsabilitatea acestora.

Cauzele acestor accidente de muncă pot fi variate, însă cele mai des întâlnite provin din faptul că echipamentele nu sunt manipulate în mod corespunzător. Vorbim așadar despre:

  • nerespectarea procedurilor de siguranță de bază
  • o neglijență atât din partea companiilor, cât și din partea angajaților.

Din păcate, deși tehnologia a ajuns la un nivel de dezvoltare atât de ridicat, este regretabil faptul că astfel de incidente de muncă apar totuși destul de des.

Este regretabil faptul că în cadrul companiilor mai există accidente de muncă în condițiile  în care tehnologia a ajuns la un nivel de dezvoltare atât de ridicat

În plus, multe accidente de muncă în sectorul logistic apar și pentru că nu sunt respectate procedurile specifice privind transportul și manipularea mărfurilor. Mai exact, este vorba de:

  • nerespectarea nivelului de încărcătură
  • neglijența angajaților
  • o lipsă de înțelegere a riscurilor.

Siguranța și sănătatea în muncă: proceduri sau mod de viață?

„În fiecare zi , ne aflăm în situații critice fără să ne dăm seama. Conducem mașină de serviciu, băgăm un ștecher în priză, reparăm un stivuitor și alte situații de ordin tehnic. Este în responsabilitatea fiecăruia să reducă riscul accidentelor de muncă. Depinde de fiecare dintre noi cum facem acest lucru, dar și de un plan al organizației. Modul în care putem preveni un accident poate fi prin simularea unor situații critice pentru a le putea evita, acest lucru fiind posibil doar în anumite industrii. Noi putem face asta prin a fi mai atenți și mai responsabili”, a declarat, pentru Jurnalul de Afaceri, Gabriel Brăileanu, Service Manager STILL Material Handling România.

Conform acestuia, totul începe cu ordinea și disciplina în activitatea noastră în privat și, mai ales, la locul de muncă.

„Inspectarea dimineața a locurilor de muncă în vederea observării eventualelor nereguli este de ajutor. Mergem din birou în birou, în zona Piese de schimb, în zona Atelier, în zona echipamentelor tehnice, cabina de vopsit, cabina de spălat etc. Dacă menținem un mod normal de curățenie și de ordine, consider că deja jumătate din accidente le-am evitat. Cum acest lucru? Foarte simplu… Dacă fiecare lucru are un loc prestabilit, dacă menținem ordinea și curățenia, nu riscăm să avem cabluri pe jos, pete de ulei, obiecte grele la înălțime, deșeuri care să ia foc etc.”, mai spune Gabriel Brăileanu.

Siguranța logistică. Conceptul 5S

Potrivit reprezentantului STILL, această activitate este parte din conceptul 5S.

„Acest concept are la bază abordarea Kaizen pentru o organizație cu scopul de a evalua organizarea locului de muncă și standardele de management vizual. 5S implică oamenii prin utilizarea standardelor și disciplinei.

Nu este vorba doar de curățenie, ci și de a te concentra asupra menținerii standardelor și disciplinei pentru a administra organizarea – toate realizate prin susținerea și respectul față de locul de muncă în fiecare zi”, mai spune Gabriel Brăileanu.

La ora actuală, compania STILL România este în training și în perioada de implementare a acestui concept. Drept target, compania are termen sfârșitul lunii octombrie 2019.

Cei 5S sunt:

Sortare: Sortează și separă elementele în necesare și inutile, din zonă.

Strălucire: Curăță locul de muncă și echipamentele periodic, în așa fel încât oricine le poate identifica defectele.

Sistematizare: Organizați elementele necesare în locul potrivit, pentru crearea unui mediu optim și eficace. Identifică clar locurile pentru fiecare element, în așa fel încât oricine le poate găși și returna, o dată ce sarcina a fost îndeplinită.

Standardizare: Realizarea standardelor și aplicarea lor.

Susținere: Menține standardele și îmbunătățește continuu, în fiecare zi.

Așadar, 5S este o abordare sistematică și metodică, care permite echipelor să își organizeze locul de muncă în cel mai sigur și eficient mod.

„Disciplina de a verifica și repara echipamentul este inclusă și adoptată. Întregul proces este gestionat prin utilizarea formularelor de audit, generate de echipă, completate periodic de responsabili. Beneficiile pentru companie sunt vizibile și multiple, țintele ultime fiind eficiența și profitabilitatea ținând cont de «Safety first»”, consideră Gabriel Brăileanu, Service Manager STILL Material Handling România.

Siguranța logistică. Ce pot face companiile pentru a reduce numărul de accidente?

În primul rând, companiile logistice trebuie să pună un mai mare accent pe promovarea măsurilor de siguranță în rândul angajaților, astfel încât să își instruiască și să își responsabilizeze angajații periodic.

Din păcate, în unele cazuri, managementul unor companii din sectorul logistic nu realizează că este direct responsabil de siguranța angajaților. O modalitate de a demonstra angajamentul unei societăți pentru siguranță este alocarea de investiții pentru echipamente mai bune, mai performante și mai sigure.

O modalitate de a demonstra angajamentul unei societăți pentru siguranță este alocarea de investiții pentru echipamente mai bune, mai performante și mai sigure

Siguranța logistică. Programe de securitate logistică

Un program de securitate logistică depășește un set de politici și proceduri sau un program de pregătire pentru angajați. Prin urmare, companiile trebuie să facă mai mult decât atât. Ele trebuie să dezvoltate o cultură organizațională în ceea ce privește securitatea muncii, prin care toți salariații să înțeleagă că siguranța este pur și simplu ceva care nu poate lipsi și care se aplică absolut tuturor.

Un astfel de cultură organizațională a siguranței nu se stabilește sau se impune în câteva luni. Este nevoie de ani pentru a obține o astfel de cultură.

Totuși, un management performant poate contribui la crearea acestei culturi a siguranței, insistând constant pe importanța ei și pe rolul pe care fiecare angajat îl joacă în acest proces.

Citește și Inovații care vor schimba complet domeniul logistic. Avansul tehnologic va fi cel care va face sectorul logistic mai profitabil și mai sigur