Telecomunicatii

Taxe licitație 5G

Tehnologia 5G: Topul ţărilor cu cele mai avansate reţele de internet mobil

01.06.2020

Ce ţări au implementat 5G? Coreea de Sud este țara aflată la cel mai avansat nivel de implementare a tehnologiei 5G. Tehnologia 5G este probabil cel mai controversat subiect al momentului, însă specialiștii afirmă că 5G-ul este tehnologia viitorului, care va avea un impact important asupra vieților noastre.

Dacă 2019 a fost anul de debut al tehnologiei 5G, 2020 va arăta care este adevărata valoare pe care o poate aduce o reţea de internet de mare viteză. Şi, deşi multă lume se gândeşte că avantajul principal al acestei tehnologii va fi acela de a oferi o viteză mai mare de download pe smartphone-uri, tablete sau alte dispozitive mobile, de fapt tehnologia 5G nu se adresează doar acestui segment. 5G este tehnologia care ne va aduce comunicarea şi conectarea instantă a dispozitivelor inteligente, începând cu maşini, electrocasnice inteligente, case, fabrici şi oraşe smart.

Ce ţări au implementat 5G? Teoriile conspiraţiei

Există multe astfel de teorii ale conspiraţiei și ele opresc implementarea tehnologiei, în special în ţările dezvoltate, inclusiv în Europa. Foarte multe petiţii în care se cere oprirea montării antenelor 5G au fost semnate de milioane de oameni, iar pandemia de coronavirus nu a făcut decât să alimenteze toate aceste teorii.

În plus, în unele ţări europene au existat atacuri asupra antenelor 5G, cum sunt cele din Marea Britanie. De asemenea, în România şi Bulgaria, iniţiative de genul „Stop 5G” au avut un impact important asupra oamenilor, chiar dacă informaţiile propagate prin intermediul acestora sunt false.

În multe ţări, iniţiative de tipul „Stop 5G” au un impact important asupra oamenilor

Topul ţărilor cu cele mai multe oraşe care deţin tehnologia 5G

Coreea de Sud este prima ţară din lume care va reuşi să implementeze tehnologia 5G la scară largă. Conform unui studiu realizat de compania americană de reţelistică VIAVI, în această ţară 5G are acoperire în 85 de oraşe.

Pe locul al doilea se află China, cu 57 de oraşe în care 5G-ul este disponibil, urmată de Statele Unite, cu 50 de oraşe.

La nivel european, supremaţia este deţinută de Marea Britanie, unde tehnologia 5G are acoperire în 31 de oraşe.

Ce ţări au implementat 5G? Topul este completat de următoarele ţări:

– Arabia Saudită – 24 de oraşe

– Spania – 15 oraşe

– Emiratele Arabe Unite – 11 oraşe

– Australia – 10 oraşe

– Germania – 10 oraşe

– România – 10 oraşe

Per total, la nivel mondial, datele din studiul VIAVI arată că 5G este disponibil în 378 de oraşe din 35 de ţări.

Ce ţări au implementat 5G? Implementarea 5G în România

În România, deşi există o strategie guvernamentală privind implementarea 5G, licitația pentru acordarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvență destinate implementării noii tehnologii ar urma să abiă loc în ultimele luni din 2020.

Iniţial, licitaţia ar fi trebuit să aibă loc la finele anului trecut, însă ea a fost amânată pentru începutul anului 2020. Ulterior, în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, s-a decis o nouă amânare.

Aşadar, deşi companiile de telefonie efectuează teste pentru 5G, reţeaua fiind disponibilă în unele oraşe mari, până la finalizarea licitaţiei de acordare a drepturilor de utilizare în benzile de frecvență, implementarea tehnologiei la scară largă nu este posibilă la noi în țară.

Ce ţări au implementat 5G? În România, licitația pentru acordarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvență destinate implementării noii tehnologii ar urma să abiă loc în ultimele luni din 2020

Ce ţări au implementat 5G? Ce ţări au refuzat implementarea 5G?

Deşi au apărut multe informaţii cum că mai multe ţări au refuzat implementarea 5G, de fapt, nicio ţară nu a zis nu clar tehnologiei 5G. Unele state au decis să amâne implementarea tehnologiei la scară largă, inclusiv România şi Elveţia, însă cele mai multe au ales să refuze implementarea 5G folosindu-se de echipamentele companiei chineze Huawei, în contextul acuzaţiilor de spionaj pe care Statele Unite le-au adus Chinei.

În ianuarie 2019, Huawei a fost pusă sub acuzare în Statele Unite pentru spionaj industrial şi fraudă bancară.

Cu toate că acest scandal este în curs de desfăşurare, nefiind luată încă o decizie definitivă privind compania chineză, SUA au reiterat, în mai 2020, că există motive de îngrijorare legate de securitate în ceea ce priveşte echipamentele Huawei. De asemenea, Administraţia Trump a avertizat că aliații SUA care vor utiliza rețelele Huwei riscă să nu mai primească informații importante de securitate.

Tot luna trecută, Administraţia Statelor Unite a decis să blocheze livrările de cipuri către Huawei Technologies, în contextul în care, conform autorităţilor americane, compania prezintă un risc ridicat de spionaj.

Administraţia Trump a avertizat că aliații săi care vor utiliza rețelele Huwei riscă să nu mai primească informații importante de securitate

Ce ţări au implementat 5G? Ţările cu nivel redus de dezvoltare tehnologică

Țărilor menționate anterior se adaugă acelea care încă nu au o strategie pentru 5G, întrucât nivelul lor de dezvoltare tehnologică este încă unul redus. Aici sunt incluse o serie de state din estul Europei, care de abia au trecut la tehnologia 5G.

Aşadar, încă nu se ştie cum va evolua dezvoltarea 5G pe plan mondial şi cum va decurge implementarea acestei tehnologii în diferite ţări, însă ceea ce este sigur este că 5G va aduce o revoluţie tehnologică importantă care își va pune semnificativ amprenta asupra lumii în care trăim.

Citeşte şi De ce este industria așa de entuziasmată de 5G?