Minerit

Dezastre miniere

Cele mai mari dezastre miniere la nivel mondial

01.09.2022

China este ţara în care au avut loc cele mai multe accidente miniere soldate cu decese.Orice accident profesional reprezintă o tragedie, însă atunci când se produce în sectorul minier, un domeniu cu risc ridicat, totul se poate transforma într-un dezastru. Avansul tehnologic şi reglementările mai stricte de siguranță au redus numărul de decese din acest sector, însă, din păcate, accidentele sunt încă prea frecvente. China, care deţine mai mult de o treime din producția globală anuală de cărbune, este ţara în care au loc cele mai multe accidente miniere soldate cu decese.

Cele mai mari dezastre miniere la nivel mondial

Benxihu Colliery – China

Cel mai mare dezastru minier din istorie, la nivel mondial, a avut loc în anul 1942, în China, în mina Benxihu Colliery. O explozie de gaze și praf de cărbune a ucis 1.549 de oameni. La vremea aceea, mina se afla sub controlul japonezilor.

Exploataţia minieră Benxihu Colliery din China şi-a început activitatea în 1905, fiind inițial un proiect de exploatare a fierului și a cărbunelui aflat sub control comun japonez și chinez, ulterior aflându-se în controlul total al Japoniei.

Exploataţia minieră Benxihu Colliery din China şi-a început activitatea în 1905

Mitsubishi Hojyo – Japonia

În anul 1914, în Japonia a avut loc un dezastru minier, soldat cu 687 de victime. Accidentul s-a petrecut la mina aflată pe insula Kyushu. În urma unei explozii din subteran, au avut de suferit şi persoanele de la suprafaţă aflate pe o rază de 200 de metri.

Mina Mitsubishi a fost deschisă oficial în 1908. A fost a șaptea mină dintr-o rețea de exploataţii miniere care au reprezentat, la aceea vreme, o inovaţie importantă în domeniu, minele fiind formate din puţuri adânci.

Dezastrul minier de la Mitsubishi Hojyo s-a soldat cu 687 de victime

Laobaidong – China

Accidentul minier din 1960 de la mina Laobaidong din China a fost soldat cu 684 de victime. Mina era situată în provincia Shanxi. Guvernul chinez a ascuns informații despre incident timp de trei decenii, detaliile complete nefiind dezvăluite în întregime până în anul 1992.

Datele despre dezastrul minier de la Laobaidong au fost ascunse de autorităţi mai bine de trei decenii

Mitsui Miike – Japonia

Un dezastru minier s-a petrecut şi la mina Mitsui Miike din Japonia. Accidentul, care a ucis 458 de oameni, a avut loc la o adâncime de 500 de metri, fiind determinat de prăbuşirea acoperişului unui tunel de acces. Cei mai mulţi mineri au murit din cauza intoxicaţiei cu  monoxidul de carbon.

Mina Miike a fost închisă în anul 1997, decizia având efecte devastatoare asupra economiei locale.

Senghenydd – Regatul Unit

Cel mai mare accident minier din Regatul Unit a avut loc în anul 1924, la mina Senghenydd. Atunci au murit 439 de mineri.

Specialiştii spun că aprinderea gazului de mină a fost cauzată de o scânteie provocată de echipamentul electric.

Explozia din mina Senghenydd este cel mai mare dezastru minier din istoria Regalului Unit al Marii Britanii

Wankie – Zimbabwe

Mai multe explozii în mina Wankie din Zimbabwe au avut loc în anul 1972, când au fost ucise 426 de persoane. Prima explozie ar fi provenit dintr-un depozit de dinamită şi alte două explozii au avut loc ulterior.

Bazinul Wankie, descoperit de către celebrul Frank Rusell Burnham în anul 1897, este considerat unul dintre cele mai mari din lume.

Wankie sau Hwange este un important centru de extracție a cărbunelui la nivel mondial

Monongah – State Unite

În anul 1907 s-a produs cea mai mare catastrofă minieră din Statele Unite, soldată cu 362 de victime. Majoritatea persoanelor decedate erau imigranţi italieni. Mai multe explozii au avut loc, iar salvatorii au reuşit să intre în mină după 15 minute. Din păcate, mulţi au murit din lipsa oxigenului.

Exploziile de la Monongah sunt considerate cea mai mare catastrofă minieră din Statele Unite, soldată cu 362 de victime

Soma – Turcia

Cel mai grav accident minier din istoria Turciei a avut loc în anul 2014. Atunci, 282 de mineri au fost uciși în urma unei explozii în subteran. Câțiva au fost salvați imediat după dezastru, dar sute au rămas blocați sub pământ.

Prăbușirea plafonului a fost cauzată de o explozie urmată de un incendiu, provocate la rândul lor de o defecțiune în sistemul de distribuție a energiei electrice.

Cel mai grav accident minier din istoria Turciei a avut loc în anul 2014

Cele mai mari accidente miniere din România

Cel mai grav accident minier din România a avut loc în anul 1920, la mina Anina. Atunci, o explozie a depozitului de dinamită din subteran a ucis 270 de oameni. Cauza exploziei nu a fost pe deplin identificată.

Un alt accident cumplit a avut loc în anul 1952, la Mina Ponor, unde au murit 18 persoane, din cauza unui militar care a fumat în abataj.

La mina Livezeni a fost înregistrată în anul 1980 una dintre cele mai mari tragedii din istoria exploatărilor miniere din ţara noastră. Per total, 53 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii produse în subteran.

Cele mai multe accidente au loc în minele de cărbune. Extragerea huilei se face la mare adâncime, iar galeriile coboară extrem de mult, cele mai riscante fiind acumulările de gaze, care pot exploda în orice clipă. Să sperăm însă ca avansul tehnologic va duce la îmbunătăţirea condițiilor de muncă din minele din întreaga lume.

Citeşte şi Metalele preţioase, refugiul investitorilor în vremuri de incertitudine