Slide

Editia Decembrie

Pret aur si argint 2021

Metalele preţioase, refugiul investitorilor în vremuri de incertitudine

01.12.2020

Preţ aur şi argint 2021. Analiştii financiari sunt de părere că și pe parcursul anului viitor atât aurul, cât şi argintul vor depăşi noi recorduri. Pe fondul crizei globale sanitare, a turbulențelor politice și economice și a scăderii dolarului american, metalele preţioase au devenit active de refugiu pentru mulți investitori care doresc să își diversifice portofoliile și să atenueze riscurile. În condiţiile temerilor cauzate de pandemia​_ de coronavirus, investitorii au preferat să cumpere metale preţioase pentru a-şi proteja portofoliile.

În acest context, principalele metale preţioase – aurul, argintul şi platina – au avut în 2020 evoluţii spectaculoase. Astfel, preţul aurului a atins un nou nivel record, tranzacţionându-se chiar şi la 2.000 de dolari uncia (70 de dolari gramul). În plus, în 2020 aurul a avut cea mai lungă perioadă de creştere din ultimii opt ani: patru luni consecutive de trend pozitiv, evoluţie care nu a mai fost observată din 2012 până la ora actuală.

Preţ aur şi argint 2021. În condiţiile temerilor cauzate de pandemia de coronavirus, investitorii au preferat să cumpere metale preţioase pentru a-şi proteja portofoliile

De asemenea, preţul argintului a ajuns la un nivel record, de aproape 30 de dolari uncia, în timp ce platina s-a apropiat extrem de mult către nivelul de 1.000 de dolari uncia, avansând cu peste 300 de dolari de la începutul anului.

Estimările pentru anul 2021 sunt, de asemenea, extrem de promițătoare, analiştii financiari fiind de părere că atât aurul, cât şi argintul vor depăşi noi recorduri.

Preţul aurului în 2021

Analiştii din cadrul Goldman Sachs afirmă că estimările realizate de către instituţia pe care o reprezintă arată că preţul aurului urmează să „explodeze” în 2021, atingând chiar nivelul de 2.300 de dolari.

Conform acestora principalul motiv este reprezentat de o posibilă creştere a inflației, în contextul în care Rezerva Federală americană a anunţat recent că va permite o depăşire temporară a pragului de 2% în ceea ce priveşte inflaţia. O majorare a inflaţiei determină din ce în ce mai mulţi investitori să încerce să îşi protejeze portofoliile de active, iar singurul lucru prin care pot face acest lucru este să cumpere metale preţioase.

Creşterea preţului metalului galben va fi, aşadar, de aproximativ 22% faţă de nivelul actual de 1.850 dolari.

Preţ aur şi argint 2021. Cererea de aur îşi revine, mai ales pe pieţele mari, precum cele din China şi India

În plus, şi cererea de aur îşi revine, mai ales pe pieţele mari, precum cele din China şi India.

Pe de altă parte, analiştii din cadrul HSBC spun că aurul va avea în 2021 un an bun, însă creşterile nu vor mai fi spectaculoase. Astfel, se estimează un preţ mediu al aurului situat în jurul valorii de 1.960 de dolari.

Cea mai ridicată estimare vine însă de la Bank of America care arată, într-un studiu publicat recent şi numit „Fed nu poate tipări aur”, că în următoarele 18 luni preţul aurului ar putea să ajungă chiar şi la 3.000 de dolari uncia. Totuşi, astfel de prognoze optimiste depind extrem de mult de ceea ce se va întâmpla cu pandemia de coronavirus şi cu economia la nivel mondial.

În România, conform datelor Băncii Naţionale a României, preţul aurului este situat în jurul valorii de 250 de lei pe gram

Preţul argintului în 2021

Analiștii din cadrul Metals Focus sunt de părere că preţul argintului va fi în 2021 mult peste nivelul de 30 de dolari uncia. Ei spun că şi investiţiile în argint vor fi la mare căutare, precum şi cele în aur sau alte metale preţioase.

De asemenea, instituţia de creditare CIBC estimează că preţul argintului va continua să crească în 2021, ajungând la un nivel mediu de 32 de dolari uncia, urmând însă ca în 2022 aceasta să revină la 31 de dolari.

Preţ aur şi argint 2021. Analiştii din cadrul Citi sunt mai optimişti, estimând că argintul va ajunge în 2021 la 40 de dolari uncia

Preţ aur şi argint 2021. Pe de altă parte, analiştii din cadrul Citi sunt şi mai optimişti, estimând că argintul va ajunge în 2021 la 40 de dolari uncia. Avansul va fi determinat atât de cererea venită din partea investitorilor, cât şi de o redresare a cererii pe segmentul industrial. Conform sursei citate, potenţialul de creştere a preţului argintului este imens.

Preţul platinei în 2021

În ceea ce priveşte platina, situaţia nu este atât de simplă, întrucât acest metal este folosit în industria auto mai mult decât pentru investiţii sau pentru bijuterii. Astfel, pentru 2021 previziunile nu sunt optimiste întrucât producţia depăşeşte în continuare cererea. Însă mulţi analişti se aşteaptă ca producătorii auto să înceapă să folosească platina în locul palladium-ului, întrucât acest metal a atins un nivel record în 2020, iar trendul este unul pozitiv. Aşadar, dacă acest lucru se va întâmpla şi preţul platinei va cunoaşte o creştere în 2021.

Preţul platinei va creşte în 2021 dacă producătorii auto vor alege acest metal în detrimentul  palladium-ului

Prin urmare, este de aşteptat ca şi în 2021 preţul metalelor preţioase să aibă un trend pozitiv, mai ales că evoluţia privind pandemia de coronavirus este incertă, iar riscurile economice vor persista şi în anul care urmează să înceapă.

Citește și Francize ieftine. Idei de afaceri profitabile pentru 2019 și 2020