Aceste mega-construcţii impresionează prin măreţia lor şi prin faptul că reuşesc să facă față mediului marin ostil. Platformele petroliere marine reprezintă structuri metalice de dimensiuni gigantice pe care se află utilaje, instalații şi angajaţii care lucrează pentru efectuarea operațiunilor de foraj, extracție de petrol și gaze naturale, precum și pentru expedierea resurselor la țărm.
La început, puțurile de foraj marin erau situate în apele de mică adâncime, amplasate la o distanţă mică de țărm. Exploatarea petrolului şi gazelor naturale la mare adâncime a luat amploare după anul 1960, mai ales în Marea Nordului.
Aceste mega-construcții extrag petrol din adâncurile mărilor şi oceanelor, iar modul în care sunt construite este impresionant. Aşadar, în rândurile ce urmează vă prezentăm cele mai mari platforme petroliere din lume.
Cele mai mari platforme petroliere din lume. Berkut
Cea mai mare platformă petrolieră din lume este Berkut. Situată în largul coastei rusești a Pacificului, aceasta cântăreşte peste 200.000 de tone și explorează zăcământul petrolier Sakhalin-1.
Platforma se află amplasată în zona sub-arctică şi, prin urmare, a fost construită pentru a rezista celor mai extreme condiţii meteo. Aceasta poate rezista la șocuri seismice, valuri de până la 16 metri înălțime și la blocurile de gheață de până la 2 metri. Berkut deţine propria sa sursă de alimentare electrică și poate continua să funcționeze la temperaturi de până la -44 grade Celsius.
Construcția structurii de rezistenţă a necesitat 52.000 metri cubi de beton și 27.000 de tone de oțel.
Partea de sus, de la suprafaţa apei, are 105 metri lungime, 60 de metri lățime și 144 de metri înălțime, fiind aproximativ la fel de înaltă ca o clădire de 50 de etaje.
Construcția structurii de rezistenţă a platformei Berkut a necesitat 52.000 metri cubi de beton și 27.000 de tone de oțel
Platforma Berkut extrage 4,5 milioane de tone de petrol în fiecare an, dintr-un câmp petrolier cu o capacitate estimată de 64 de milioane de tone. Investiţia pentru această mega-structură s-a ridicat la 12 miliarde de dolari, platforma fiind finanțată de Consorțiul Sakhalin-1, format din companii petroliere din SUA, Rusia, Japonia și India.
Stones
Platforma petrolieră Stones este un proiect al companiei Shell care utilizează o instalație FPSO (floating production storage and offloading), situată în Golful Mexic, la aproximativ 322 de kilometri de coasta orașului New Orleans. Este proiectul petrolier construit la cea mai mare adâncime, de 2.900 de metri sub nivelul mării.
Platforma petrolieră Stones are o capacitatea maximă de producţie de 50.000 de barili echivalent petrol (bep) pe zi. Se estimează că zăcământul de unde se extrage ţiţeiul deține peste 2 miliarde de bep.
Cele mai mari platforme petroliere din lume. Platforma petrolieră Stones are o capacitate maximă de producţie de 50.000 de barili echivalent petrol (bep) pe zi
Perdido
Platforma petrolieră Perdido extrage petrol de la o adâncime de 2.450 de metri din Golful Mexic.
Perdido reprezintă un centru petrolier important construit pe trei câmpuri petroliere: Great White, Tobago și Silvertip. Mai exact, 22 de puțuri sunt conectate la o rețea de conducte de 44 de kilometri, aflate pe fundul oceanului. Per total, are capacitatea de a transporta 100.000 de barili de petrol și 200 de milioane de metri cubi de gaz în fiecare zi.
Perdido a fost construită în Pori, Finlanda, de compania Technip. După aceea, a fost transportată 13.200 de kilometri, în Texas, unde a fost verificată şi ulterior instalată în Golful Mexic.
Aceasta are o înălțime de 267 de metri – aproape cât Turnul Eiffel – și cântărește 22.000 de tone.
Cele mai mari platforme petroliere din lume. Perdido a fost construită în Pori, Finlanda, de compania Technip
Olympus
Olympus este o platformă uriașă care operează în câmpul Mars B, primul proiect de mare adâncime din Golful Mexic.
Zăcământul Mars a fost descoperit în 1989 și a început să producă ţiţei în 1996. Pe măsură ce s-a descoperit că dimensiunea zăcământului este mai mare decât se estima iniţial, a fost construită o infrastructură suplimentară pentru a obține mai mult petrol. Dezvoltarea platformei Olympus a prelungit, aşadar, durata de viață a câmpului petrolier până în cel puțin 2050.
Până în prezent, per total, au fost extraşi peste 700 de milioane de barili.
Olympus operează la o adâncime de aproximativ 944,88 metri și produce aproximativ 100.000 de barili pe zi. Platforma cântărește peste 120.000 de tone – mai grea decât 300 de avioane Boeing 747 – și are o înălțime de 123 de metri.
Pe platforma Olympus lucrează 192 de persoane
Cele mai mari platforme petroliere din lume. Hibernia
Situată în Atlanticul de Nord, la 315 kilometri de Newfoundland, Canada, Hibernia este o structură de 450.000 de tone care a produs pentru prima dată petrol în noiembrie 1997. Structura a fost proiectată pentru a rezista la o coliziune cu un aisberg de un milion de tone.
În cadrul structurii se află un zăcământ de țiței, cu o capacitate de 1,3 milioane bep.
Peste 1 miliard de barili au fost produși până acum pe platforma Hibernia, operațiunile urmând să mai fie funcţionale încă 15 până la 20 de ani.
Peste 1 miliard de barili au fost produși până acum pe platforma Hibernia
Toate aceste mega-construcţii impresionează prin măreţia lor şi prin faptul că reuşesc să facă față mediului marin, prin natura sa unul ostil din cauza instabilității meteo (furtuni, curenți, vânt puternic, temperaturi scăzute), și coroziunii pe care o provoacă apa sărată. Durata medie de viață a unei platforme petroliere este de 20-30 de ani, iar legile naționale și internaționale prevăd obligaţia demontării structurilor atunci când nu mai sunt folosite.
Citeşte Cum se extrage iodul şi importanța lui pentru organism