Slide

Energie

Cum se extrage iodul

Cum se extrage iodul şi importanța lui pentru organism

01.04.2021

Cum se extrage iodul? Chile este cel mai mare producător de iod din lume, cu un volum estimat de producție de aproximativ 20.000 de tone metrice în 2020. Unul dintre elementele importante pentru dezvoltarea normală fizică şi mentală a organismului uman este iodul, iar lipsa acestuia poate duce la afecțiuni grave atât la copii, cât și la adulți. Din punct de vedere chimic, iodul face parte din grupa halogenilor, iar datorită proprietăţilor sale este un agent dezinfectant şi antiseptic, fiind utilizat în medicină şi farmacie.

Iodul a fost descoperit în 1811 de către Bernard Courtois, un farmacist al armatei franceze, în cenușa plantelor. Iodul reprezintă un oligoelement esențial pentru organism, fiind indispensabil în sinteza hormonilor tiroidieni.

Cuvândul iod provine din greacă (iodes) care înseamnă violet

Unde se găseşte şi cum se extrage iodul?

Acest element este dispersat în natură, fiind prezent într-o concentrație mai ridicată în apa mărilor, fapt care explică dependența de iod a animalelor şi a plantelor. Principalele surse naturale de iod sunt reprezentate de zăcămintele de salpetru de Chile și din India, proporţia iodului în aceste zăcăminte fiind însă sub 1%.

Deşi există numeroase zone unde se regăsesc minerale care conţin şi iod, puţine sunt însă exploatate ca sursă de iod, acestea găsindu-se în Chile, Japonia, SUA.

Chile este cel mai mare producător de iod din lume, cu un volum estimat de producție de aproximativ 20.000 de tone metrice în 2020, conform Statista. Al doilea producător mondial de iod este Japonia, care produce în mod constant aproximativ 9.000 de tone metrice anual. Producția globală totală de iod (cu excepția Statelor Unite) s-a ridicat la aproximativ 30.000 de tone metrice în anul 2020.

Chiar dacă Chile este cel mai mare producător de iod din lume, Japonia este ţara care deţine cele mai mari rezerve de iod la nivel mondial, în timp ce Chile are a doua cea mai mare rezervă de iod. Deși cifrele producției de iod din Statele Unite nu sunt făcute publice, rezervele lor sunt estimate la aproximativ 250.000 de tone metrice.

Cum se extrage iodul? Chile este cel mai mare producător de iod din lume, cu un volum estimat de producție de aproximativ 20.000 de tone metrice în 2020

Extragerea iodului se face din aşa-numitul caliche, un strat superficial de sol sau sediment, precum şi din câmpurile petroliere.

Calicheul conţine, pe lângă alte elemente, şi cantităţi mici de iodură de sodiu şi de iodat de sodiu, iodul fiind extras în timpul flotării (îndepărtatea prin decantare) minereului şi producerii azotatului de sodiu.

De asemenea, iodul este extras şi din apele saline ale zăcămintelor de gaz natural din câmpurile gazeifere Minami Kanto (Japonia) şi din Bazinul Anadarko (Statele Unite).

Iodul este extras şi din apele saline ale zăcămintelor de gaz natural din câmpurile gazeifere Minami Kanto (Japonia) şi din Bazinul Anadarko (Statele Unite)

Apa salină este purificată și acidulată cu ajutorul acidului sulfuric, iar după aceea iodura este oxidată la iod cu ajutorul clorului. Rezultatul este o soluție de iod diluată care are nevoie de o procedură de concentrare. Mai exact, soluția este barbotată (trecută prin aer), determinând evaporarea iodului. Vaporii sunt direcţionaţi către o coloană de absorbție cu acid în care se adaugă dioxid de sulf. După filtrare şi purificare rezultă iodul.

Cum se extrage iodul? Importanţa iodului pentru organism

Glanda tiroidă din organismul uman este cea care are cea mai mare nevoie de iod. Alte organe care prezintă concentrații de iod sunt glandele salivare, stomacul, glanda pituitară și ovarele. La nivelul tiroidei, iodul este folosit pentru sinteza hormonilor tiroxină și triiodotironină. Este vorba de hormoni care deţin un rol reglator al anumitor funcții metabolice, în special în controlul temperaturii.

Glanda tiroidă deţine o importanţă majoră în procesele metabolice

Deficitul de iod din organism se manifestă printr-o serie de condiţii medicale printre care se numără hipotiroidia, nanismul tiroidian, activitatea cerebrală diminuată, gușa endemică, anemia sau obezitatea.

Pe de altă parte, excesul de iod duce la apariţia hiperfagiei (bulimia nervoasă), la supraexcitare corticală (nervozitate ce merge până la tremurături ale mâinilor), senzații permanente de cald și exoftalmie (proeminenţa globului ocular în afara orbitei).

Dacă este înghițit, iodul nu este absorbit de organism şi poate determina apariţia unor probleme gastrice severe. Dacă sunt inhalaţi, vaporii de iod determină apariţia unor iritații pulmonare severe, care pot duce la edem pulmonar. În plus, contactul cu pielea și membranele mucoase cauzează arsuri severe.

Cum se extrage iodul? Sursele naturale de iod

Printre alimentele care reprezintă o sursă naturală de iod se numără:

  • peştele
  • algele marine
  • nucile
  • usturoiul
  • semințele de susan
  • soia
  • spanacul
  • sarea iodată

Organismul uman are nevoie de 100-200 micrograme de iod pe zi, fiind vorba de o cantitate infimă (un sfert de linguriţă de sare iodată)

Rolul iodului în organism este compex. În cazul copiilor, iodul reprezintă un factor de creştere. De asemenea, la adulţi, pe lângă buna funcţionare a glandei tiroide, iodul:

  • are efect energizant şi mărește capacitatea mentală
  • asigură sănătatea pielii, dinţilor, a părului şi a unghiilor

Suplimentele de iod nu sunt recomandate fără prescripţie medicală, absorţia iodului în organism realizându-se din alimente.

Cum se extrage iodul? 60% din iodul din organism este stocat în glanda tiroidă

Prin urmare, iodul deţine un rol important în funcţionarea organismului şi menținerea unui nivel optim. O persoană crește şi se dezvoltă normal, are o viaţă activă şi desfășoară cu ușurință munca mentală cu un aport suficient de iod în organismul său.

Citește și Sarea de Himalaya, din ce în ce mai populară