Energia verde poate remodela complet piața mondială a energiei. Energia verde este, cu siguranță, energia viitorului. Deja există, la nivel Mondial, proiecte de energie regenerabilă care reușesc să asigure o bună parte din necesarul mondial de energie, iar alte proiecte gigantice se află în construcție.
Energia regenerabilă nu mai este considerată un domeniu nișă. Atât unele state, cât și companii private, s-au angajat într-o cursă contra cronometru pentru a reuși să crească capacitățile de producție și, bineînțeles, să își asigure o oarecare independență energetică.
La nivelul întregii lumi, unele proiecte au drept scop să răspundă nevoilor energetice naționale în creștere, mai ales în contextul renunțării la combustibilii fosili. Alte țări încearcă să obțină avantaje competitive, producând energie la prețuri mai reduse.
Producția de energie regenerabilă a României
În primul trimestru al anului 2019, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, producţia din centralele electrice eoliene din țara noastră a fost de 2.121 milioane kWh, în creștere cu 73,6 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 340,5 milioane kWh, în creștere cu 91,5 milioane kWh, faţă de perioada corespunzătoare a anului 2018.
Cererea de energie regenerabilă este în continuă creștere. În aceste condiții, au fost lansate proiecte care urmează să aibă o producție imensă de energie solară, eoliană, hidroelectrică sau geotermală.
Cele mai mari proiecte de energie verde la nivel mondial
Proiectul TuNur – 4.000 MW solar – Tunisia
Unul dintre cele mai mari proiecte de energie solară din lume urmează să fie construit în Tunisia. Această țară vrea să „profite” de soarele pe care îl are pentru a alimenta Europa cu energie. Proiectul va fi construit pe o suprafață de 5.000 de hectare.
TuNur are la bază o investiție germană și face parte din inițiativa Desertec, prin care se dorește ca țările Europei să fie alimentate cu energie verde produsă pe continentul african.
Proiectul a primit autorizația autorităților tunisiene, iar prima fază a acestuia ar putea fi pusă în funcțiune în anul 2020.
Proiectul TuNur ar putea pus în funcțiune în anul 2020
Centrul de Energie Regenerabilă din Asia (AREH) – 6.000 MW – Australia
Proiectul AREH urmează să fie construit de un consorțiu internațional de companii energetice. Acesta include atât turbine eoliene, cât și panouri solare.
Proiectul va cuprinde 14.000 de kilometri pătrați, 1.200 de turbine eoliene și 10 milioane de panouri solare.
Din totalul de 6.000 de MW, 4.000 vor proveni din energia eoliană și 2.000 din cea solară.
Acest proiect are o capacitate de producție atât de mare încât ar putea asigura electricitate pentru 7 milioane de locuințe.
Proiectul AREH va putea alimenta cu electricitate nu mai puțin de 7 milioane de locuințe
Proiectul Gansu Wind Farm – 10.000 MW – China
Gansu Wind Farm a fost aprobat în anul 2008 de guvernul chinez și face parte din proiectele ambițioase ale acestei țări care dorește să fie cel mai mare producător de energie regenerabilă.
În prezent, proiectul cuprinde atât turbine eoline puse în funcțiune, turbine în construcție, cât și o serie de turbine aflate doar în stadiul de proiect.
Proiectul urmează să fie finalizat în mai multe etape. La ora actuală, Gansu Wind Farm are o capacitate instalată de peste 6.000 MW. Acesta este cel mai mare parc eolian din lume.
Planurile includ creșterea capacităților de producție la un total de 10.000 MW, necesitând investiții de 16 miliarde de dolari.
Gansu Wind Farm are o capacitate instalată de peste 6.000 MW și este cel mai mare parc eolian din lume
Proiectul hidroelectric Grand Inga – 40.000 MW – Republica Democrată Congo
Situat în Republica Democratică Congo, proiectul Grand Inga este cel mai mare sistem hidroelectric în plan de dezvoltare, la nivelul întregii planete.
Dacă va fi finalizat, producția de energie a acestui proiect va fi de două ori mai mare decât capacitatea celui de-al treilea baraj hidroelectric din China.
Proiectul se va afla pe râul Congo, cel de-al doilea mare râu din lume în ceea ce privește debitul.
Datorită potențialului său de a acoperi deficitul energetic semnificativ al Africii, de proiectul Inga s-au arătat interesate multe bănci internaționale, cât și companii energetice din întreaga lume.
Cu toate acestea, proiectul este încă incert. Din cauza situației politice din Republica Democrată Congo, investitorii se tem de problemele de corupție din această țară.
Pe râul Congo există deja două centrale cu o producție imensă: Inga I – 351 MW și Inga II – 1.424 MW.
Deși multe bănci internaționale și companii sunt interesate de proiectul Grand Inga, acesta este incert, ținând cont de situația politică din Republica Democrată Congo
Așadar, energia verde deține capacitatea de a schimba complet piața mondială a energiei. Iar acesta nu este decât începutul. O mare parte din proiectele mari sunt în plină dezvoltare și extindere, iar alte proiecte majore sunt în plan de construcție.
Citește și Topul celor mai mari companii producătoare de energie regenerabilă