Compania se bucură de o poziție stabilă în piață, ocupând locul întâi în clasamentul societăților de construcții cu capital integral privat românesc. Compania Construcții Erbașu a fost înființată în anii ‘90 ca întreprindere mică, cu capital integral românesc, având 20 de angajați. Din anul 1991, compania, păstrând caracterul de afacere de familie, s-a transformat în Societate pe Acțiuni, ca acționari fiind cooptați o serie dintre angajații aflați încă de la început în firmă și care au contribuit din plin la dezvoltarea ei. În timpul celor peste 30 ani de existență, compania a devenit un nume de referință în domeniul construcţiilor pe întreg teritoriul țării și nu numai.
În ultimii doi ani, compania a avut o creștere substanțială, în trend cu întregul domeniu al construcțiilor. Chiar dacă anul acesta a fost afectat de Pandemia de COVID-19, firma și-a menținut creșterea, deși acțiunea negativă a măsurilor sanitare a afectat productivitatea și în acest domeniu de activitate.
Indiferent de mărimea şi complexitatea acestora, lucrările finalizate prin calitatea și profesionalismul cu care au fost realizate reprezintă cartea de vizită a companiei
În perioada 2019-2020, compania a cunoscut o serie de schimbări. Încă din 2019 compania a început un proces de reoganizare, menit să transforme Construcții Erbașu în direcția măririi capacității de producție, de la 50-70 de milioane de euro la 150-200 de milioane de euro.
„2020 a adus o nouă provocare, aceea de a ne adapta condițiilor impuse de legislația de prevenire a răspândirii virusului. În general, aceste schimbări vor crea procese noi, care nu vor dispărea odată cu trecerea pandemiei, multe dintre ele reprezentând un real progres în activitatea de producție”, a declarat Dr.Ing. Cristian Erbașu, Director General al Construcții Erbașu.
30 de ani pe piața de construcții din România
Experiența de 30 de ani a oferit Construcții Erbașu o poziție stabilă în piață, iar creșterea companiei într-un ritm optim, fără fluctuații, a dus la creșterea credibilității companiei pe piața românească de construcții, devenind în acest fel una dintre cele mai credibile și de succes entități de acest fel.
În momentul de față, Construcții Erbașu poate intra cu încredere în competiție cu cele mai mari firme de profil care activează în țara noastră, chiar și cu acele companii străine, de anvergură internațională, deja prezente în România de mulți ani.
Activitatea îndelungată și încununată de succes a companiei a fost recunoscută recent prin acordarea premiului I de către Camera de Comerț și Industrie a României. La fix 30 de ani de la înființarea companiei, Construcții Erbașu a primit Premiul I la categoria întreprinderi mari, secțiunea de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale pentru rezultatele obținute în anul 2019.
De altfel, în cei 30 de ani de activitate, toate lucrările care au fost începute au fost și finalizate. Printre lucrările importante, de actualitate, regăsim stadionul Steaua, care se află în etapa de predare către beneficiar și la care s-a depus un efort susținut pentru a îl finaliza într-un termen foarte scurt.
O altă lucrare de actualitate și la fel de importantă este stadionul Rapid, a cărui execuție va fi finalizată în primăvara anului următor. Totodată, în acest moment sunt în execuție și alte lucrări importante, printre care regăsim: Sala Polivalentă de la Oradea, Sala Polivalentă de la Mioveni, anvelopări de blocuri în București sau stația de epurare la Sinaia.
Lucrări la clădiri monument
Un alt proiect important pentru Construcții Erbașu în acest moment este un proiect de clădiri monument, de pe vremea domnitorului A.I. Cuza, din cadrul Universității. În locația respectivă din Bdul. Panduri se regăseau cămine pentru elevi, fiind vorba despre 5 astfel de clădiri. Acest proiect reprezintă o adevărată provocare pentru întreaga echipă, atât pentru arhitecți, ingineri structuriști, cât și pentru instalatori, deoarece s-a dorit să se păstreze alura de clădire veche, tip monument, dar să fie adăugat și acel aer de modernism și actualitate specific anului în care trăim.
O altă clădire monument la care se lucrează în prezent este reprezentat de Palatul Nifon. Lucrările de consolidare și restaurare a clădirii monument istoric Palatul Nifon (edificat în anul 1891), situată pe Calea Victoriei, sunt în curs de execuție și decurg conform graficului de lucru. Restaurarea acestui monument istoric reprezintă o lucrare complexă și solicită o atenție sporită la fiecare detaliu în parte, iar echipa Construcții Erbașu acționează în consecință pentru a reda valoare acestei clădiri.
După finalizarea lucrărilor, Palatul Nifon va putea fi gazda unor evenimente socio-culturale, va beneficia de o sală expozițională, de spații multifuncționale pentru cursuri și conferințe, precum și de bibliotecă și sală de lectură
„Palatul Nifon este amplasat pe Calea Victoriei, într-o zonă greu accesibilă, și a fost primul hotel (de fapt un loc de cazare) pentru primii membrii ai divanului, ai adunării ad-hoc de la momentul Unirii. Deci, din nou, vorbim despre o clădire specială, cu poveste”, continuă Dl. Erbașu.
Lucrări de infrastructură cu grad sporit de dificultate
Lucrările de infrastructură fac parte tot din categoria lucrărilor cu un grad crescut de dificultate. Chiar dacă în general se crede că din categoria lucrărilor de infrastructură fac parte doar drumurile, cele mai grele lucrări sunt cele de rețele de alimentări cu apă și lucrările de metrou realizate la adâncimi mari. Acestea sunt cele mai dificile și cu încercările tehnice cele mai mari.
În prezent, Grupul Erbașu se ocupă de refacerea casetei colectoare a tuturor apelor pluviale și menajere din București, construită sub Dâmbovița acum peste 32 de ani. Proiectul prevede refacerea pe o lungime de 10 km, o lucrare cu un grad de dificultate extrem de ridicat, întrucât trebuie executată în timp ce rămâne în funcțiune.
„Noi lucrăm în interior și poate veni oricând o viitură și poate strica tot ce am lucrat în ultima perioadă. Acestea sunt într-adevăr acele încercări din construcții foarte frumoase, care la final creează o satisfacție enormă, pe care această meserie minunată ți le oferă”, precizează Directorul General.
Construcția de spitale
Totodată, în acest moment CONSTRUCȚII ERBAȘU are în proiectare, urmând a se începe execuția, și lucrări în zona infrastructurii medicale, lucrări de suflet pentru companie, într-o perioadă greu încercată de pandemie. Se vor construi de la zero un spital în Călărași, clinica de obstetrică ginecologie Bega din Timișoara și se vor consolida și extinde două spitale din Slobozia, lucrări care, pentru societate, vor constitui doar începutul activității în această zonă.
2019 și 2020, cei mai buni ani ai companiei
Retrospectiv, 2019 a fost cel mai bun an al companiei de la înființare, Construcții Erbașu reușind să atingă o cifră de afaceri de 702 de milioane de lei. Chiar dacă în portofoliul prezent se regăsesc și lucrări din anii anteriori, primul trimestru al acestui an a fost unul excepțional, în care s-a construit în lunile de iarnă ca în perioada de toamnă-primăvară.
Ulterior, odată cu apariția pandemiei și a restricțiilor, activitatea la anumite lucrări s-a desfășurat într-un ritm mai scăzut decât înainte.
La scara istoriei, 30 de ani nu înseamnă mult. Dar e suficient cât să faci lucruri care să dureze. Sunt peste 30 de ani în care compania Erbașu a construit şi a inovat. A creat. A pus umărul la dezvoltarea României.
„Dacă la începutul anului ne așteptam să încheiem 2020 cu afaceri de aproape 1 miliard de lei, cifra de afaceri pe care o vom atinge în acest an va fi ușor mai mare decât cea din 2019. Suntem recunoscători tuturor celor care au făcut și fac parte din familia Construcții Erbașu care au contribuit la rezultatele obținute în toți acești ani și suntem mândri să fim compania de construcții numărul 1 din societățile cu capital integral privat românesc”, a declarat, în încheiere, Dr. Ing. Cristian Erbașu, Director General al Construcții Erbașu.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/grup-erbasu-experienta-pentru-excelenta/