Cât de important devine conținutul video pentru mediul de afaceri?

01.01.2021

Conform Hubspot, adăugarea de conținut video pe prima pagină a site-ului poate crește rata de conversie cu până la 80%. În ultima perioadă, se pune accent din ce în ce mai mult pe marketingul prin conținut video. Acesta devine important pentru utilizatori, în viața de zi cu zi, dar mai ales pentru mediul de afaceri, deoarece reprezintă un instrument util pentru a ajunge mai aproape de clienți, pentru a-ți face cunoscute serviciile sau produsele oferite, într-un mod inedit și ușor de accesat, dar mai ales plăcut.

Pentru a ne da seama însă cât de important este conținutul video pe YouTube pentru companii, am putea lua în considerare un studiu realizat de Google (Think with Google) care a inclus un număr de douăsprezece mii de persoane. Acest studiu a dorit să evalueze alegerile în materie de conținut video ale unor utilizatori cu interese diferite, ale căror vârste variau între 13 și 64 de ani.

Un studiu realizat de Google a dorit să evalueze alegerile în materie de conținut video ale unor utilizatori cu interese diferite

Cei mai mulți participanți la studiu au afirmat faptul că nu știu cum s-ar descurca în ziua de azi dacă nu ar avea acces la conținut video pe YouTube.

Atunci când vine vorba însă despre alegerea conținutului pe care urmează să îl acceseze, s-ar părea că cel mai important lucru de luat în seamă este faptul că dispoziția este cea care ne dictează alegerile. Dacă în trecut alegeam să vizionăm videoclipuri în scop de divertisment, în ziua de azi motivele care ne determină să accesăm și să consumăm conținut video sunt mult mai variate.

Motive care ne determină să alegem conținutul video

Think with Google, studiu realizat la nivel global, a oferit participanților șansa de a alege motivul cel mai important care îi determină să consume conținut video pe YouTube. Din cele 20 de alegeri enumerate de Google, cele mai frecvent întâlnite motive alese au fost reprezentate de faptul că YouTube permite utilizatorilor:

 • să rămână la curent cu tot ceea ce este nou în domeniul lor de interes;
 • să afle ceea ce îi interesează;
 • să afle despre problematicile sociale importante;
 • să capete noi aptitudini, să fie mai eficienți;
 • să urmărească conținut chiar și în mișcare.

În plus, YouTube oferă inspirație, reprezintă o alternativă de divertisment, contribuie la relaxare, iar conținutul de pe YouTube este creat de persoane cu aceleași interese, ceea ce îi face pe utilizatori să se simtă ca făcând parte dintr-o adevărată comunitate.

Cele mai importante motive care determină utilizatorii să aleagă conținutul video de pe YouTube au fost legate de relaxare și destindere, învățarea unor noi abilități și aflarea de informații suplimentare

Cei mai mulți dintre cei care au participat la studiu au ales ca pe primele trei poziții ale topului să se situeze următoarele motive pentru care consumă conținut video, și anume:

 1. Pentru relaxare și destindere;
 2. Pentru a învăța ceva nou;
 3. Pentru a afla informații suplimentare legate de interesele fiecăruia.

De abia pe locul patru se situează faptul că YouTube le permite utilizatorilor să aibă parte de divertisment.

Care este durata ideală a videoclipurilor?

Google a evaluat în plus și preferințele utilizatorilor în ceea ce privește durata videoclipurilor. Astfel, s-ar părea că generațiile mai tinere sunt mai interesate de conținutul cu durată scurtă, de tipul episoadelor web sau a tutorialelor, realizate atât de amatori, cât și de profesioniști. Pentru companiile interesate de crearea sau îmbogățirea conținutului video publicat pe YouTube, este important să se țină seama de aceste tendințe, astfel încât conținutul să reflecte preferințele utilizatorilor, dar și nevoile acestora de informare.

Generațiile mai tinere sunt mai interesate de conținutul cu durată mai redusă, de tipul web-episoadelor, tutorialelor/videoclipurilor scurte, realizate atât de amatori, cât și de profesioniști

De aceea, devine cu atât mai important să cunoaștem publicul target căruia ne adresăm și să cercetăm în amănunt preferințele și interesele acestuia. În prezent, oamenii sunt interesați să se dezvolte continuu, să capete noi abilități sau să învețe ceva nou. Din acest motiv, este important ca și conținutul video creat de companii să reflecte această tendință și să se treacă de la videoclipurile care vor să crească awareness-ul unui brand, care vorbesc despre experiența produselor sau serviciilor, despre aspecte mult mai particulare și specifice, pentru a avea un impact puternic în rândul consumatorilor.

Conținutul trebuie să aibă ca ingredient principal PASIUNEA

Astfel, se subliniază încă o dată importanța creării de conținut care să aibă ca ingredient principal pasiunea. Acest conținut trebuie dezvoltat de așa manieră încât să ofere răspunsuri la căutările clienților din mediul online.

În prezent, faptul că videoclipurile nu sunt realizate numai de creatori profesioniști nu reprezintă un punct în minus pentru conținutul video accesat. Mai degrabă, utilizatorii apreciază conținutul original, realizat dintr-o perspectivă mult mai personală, originală, non-conformistă chiar, care îi aduce mult mai aproape de produsul sau serviciul oferit, dar mai ales de companie în sine.

Conform CodeFuel, un utilizator de Internet petrece în medie cu 88% mai mult timp pe un site web care are videoclipuri, spre deosebire de unul care nu are conținut video
În plus, conform aceluiași studiu, s-ar părea că 64% dintre consumatori sunt mult mai dispuși să cumpere un produs după ce au vizionat un videoclip despre acesta.

În concluzie, companiile trebuie să acorde importanța cuvenită marketingului prin conținut video. Cu toate acestea, cele mai multe se bazează încă în mare măsură pe conținut sub formă de text, publicat pe bloguri, sub formă de cărți electronice, studii de caz sau pe diferite siteuri web. Acesta este motivul pentru care este necesar ca marketingul prin videoclipuri să fie luat în considerare drept o resursă utilă pentru orice companie, având în vedere creșterea numărului de utilizatori ai acestei platforme, dar și scăderea interesului pentru vizionarea programelor la TV.

Ce face ca video contentul să fie atât de apreciat?

În ziua de azi, cei mai mulți dintre noi avem un program destul de aglomerat, cu timp liber limitat, ceea ce înseamnă că se dă o luptă acerbă pentru atenția noastră. Pentru că e ușor de accesat și de parcurs, chiar și atunci când te afli în mișcare sau ai puțin timp la dispoziție, conținutul video începe să capete din ce în ce mai multă importanță pentru că furnizează utilizatorilor răspunsurile de care au nevoie, în cel mai scurt timp posibil, într-un format plăcut.

În plus, conținutul video tinde să fie mai apreciat pentru că poate combina imaginile care ne atrag atenția cu textul capabil să ne declanșeze emoții. Conform Hubspot, adăugarea de conținut video pe prima pagină a site-ului poate crește rata de conversie cu până la 80%.

 

Citiți și despre:

 • Cum vor evolua salariile în 2021?Cum vor evolua salariile în 2021? Salarii 2021. Estimările privind evoluţia pieţei muncii sunt destul de optimiste, în contextul creat de pandemia de coronavirus. Anul 2020 a fost unul destul de dificil pentru angajaţii din România. Mulţi […]
 • Previziuni economice pentru 2020Previziuni economice pentru 2020 Previziuni economice 2020. Economia globală pare să fi evitat o recesiune, însă riscurile rămân ridicate. Estimările pentru 2020 privind creșterea economică mondială sunt pozitive. Astfel, în prima parte a […]
 • Topul celor mai inovatoare companii din lumeTopul celor mai inovatoare companii din lume Topul celor mai inovatoare companii din lume. După ce în 2018, Apple a ocupat primul loc, gigantul IT nu se mai regăsește în primele 10 companii ale clasamentului. În 2019, Apple nu mai este cea mai […]
 • Care au fost domeniile în dezvoltare în 2014?Care au fost domeniile în dezvoltare în 2014? Sectoare de interes pentru investițiile din acest an. Dacă ultima lună a anului a adus cele mai mari vânzări din tot anul centrelor comerciale din toată România, pe parcursul anului și alte domenii au […]
 • Cum va evolua economia României în 2019?Cum va evolua economia României în 2019? Țara noastră se numără printre țările europene care vor avea cea mai robustă creștere economică. Din punct de vedere economic, 2019 se anunță un an bun pentru România, țara noastră numărându-se printre țările […]