FMCG

Sergiana

De 5 ani, SERGIANA este declarat cel mai iubit brand brașovean!

01.07.2022

Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: expecting ';' in Entity, line: 45 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2898

Grupul braşovean va deschide luna aceasta primul restaurant pe litoral. După aproape un an şi jumătate, am reluat dialogul cu Diana Zahariea, Director General  al SERGIANA Grup, pentru a descoperi care sunt coordonatele actualităţii pentru SERGIANA, care sunt concluziile care se desprind din evoluţia lui 2021 şi previziunile pentru perspectiva apropiată. Însă, vorbind despre SERGIANA, actualitatea are o dinamică deosebită şi merită cu prisosinţă capul de afiş, nelăsând loc de alte introduceri. Aşa că trebuie să spunem că la ora închiderii acestei ediţii, în Neptun şi acasă – la Braşov – se lucra intens pentru ca Iulie 2022 să marcheze o nouă premieră în viaţa Grupului: inaugurarea primului restaurant pe litoral!

Este vorba de Restaurantul Calul Bălan, din Neptun, acel Calul Bălan care cândva era un loc căutat, iar serile petrecute aici erau povestite cu mândrie ca o încununare a vacanţei. Numai că, la fel ca în alte dăţi, şi acest proiect a însemnat în fapt  o relansare spectaculoasă, SERGIANA preluând un restaurant închis de 3 ani şi care părea condamnat la ruină şi uitare. Totul s-a derulat însă conform standardelor SERGIANA: proiect arhitectural curajos, amenajare şi dotare de excepţie, tuşa finală fiind, ca de obicei, Bunătăţurile din meniu. Ca un detaliu semnificativ pentru această nouă performanţă, ajunge să amintim că valoarea investiţiei, înglobând şi costurile preluării, se situează la nivelul a 2,5 milioane de euro. În concluzie, nu e nimic exagerat în afirmaţia conform căreia, sub semnătura SERGIANA, Calul Bălan a renăscut şi se desprinde din tiparele cunoscute, devenind un reper al calităţii în industria ospitalităţii.

Revenind la discuţia cu Diana Zahariea, am căutat să aflăm ce proiecte derulează în prezent SERGIANA şi care sunt direcţiile vizate pentru extinderi ale activităţii. Iată ce ne-a răspuns interlocutoarea noastră:

D.Z. – După cum ştiţi, SERGIANA Grup operează 3 reţele: cea de magazine,  reţeaua de distribuţie şi restaurantele. Fiecare dintre acestea  are  un calendar ce se întinde pe mai mulţi ani, aşa că, în ceea ce ne priveşte, actualitatea este întotdeauna bogată, tot timpul avem mai multe proiecte la care lucrăm simultan. Tocmai am pomenit despre Neptun şi faptul că redeschidem restaurantul Calul Bălan. Dincolo de faptul că acest proiect reprezintă relansarea restaurantului, lucru mai dificil decât o inaugurare propriu-zisă, pentru noi e o premieră atât situarea pe litoral, cât şi distanţa faţă de bazele noastre de producţie. Sunt provocări pe care le abordăm cu încredere şi, de ce nu, plini de energie şi optimism.Avicod

Trecând însă la reţeaua de magazine, nu greşim cu nimic dacă spunem că această structură în sine constituie un proiect de dezvoltare continuă, marcat prin deschideri de magazine, reformulări de layout, dar și modernizări, sau relocări. Proiectele de remodelare ale locaţiilor SERGIANA, începute anul trecut, continuă și în 2022, iar asta înseamnă pentru anumite locații, o actualizare a layout-ului, cu modificări a imaginii generale, a spaţiilor de expunere şi reutilări parţiale, pe când în alte locaţii vorbim de o restructurarea amplă, de la imagine, până la inserarea de puncte gastro.

Date fiind dimensiunile, vorbim de fapt de un program, nu doar de un proiect de modernizare a magazinelor din rețea. Este un proces de lungă durată, mai ales că implică nu mai puțin de 59 de unităţi. În plus, vreau să menţionez și faptul că, printre obiectivele setate pentru anul curent avem și depășirea nivelului de 60 de magazine, volumul investiţiilor pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelei comerciale fiind estimat la aproximativ 400.000 de euro.

Printre obiectivele setate pentru 2022  SERGIANA are şi depășirea nivelului de 60 de magazine, volumul investiţiilor pentru dezvoltarea şi modernizarea reţelei comerciale fiind estimat la aproximativ 400.000 de euro.

 

Dar forţa noastră de vânzare  nu se materializează doar prin magazinele proprii, ci şi prin reţeaua de distribuţie, prezentă în 29 de judeţe şi Municipiul Bucureşti. Şi acest departament  are obiective de creştere în acest an, cum ar fi lărgirea numărului de reţele de hipermarket cu care colaborăm şi extinderea parteneriatelor în ceea ce priveşte dezvoltarea de produse sub marca unora dintre key-accounturi. Un obiectiv aparte este activarea unei noi zone de distribuţie centrată pe judeţul Constanţa – a menţionat, Diana Zahariea, Director general al SERGIANA Grup.

J.A. – Ce ne puteți spune despre tendinţele pe care le-aţi sesizat la nivelul consumatorilor şi cum aţi reacţionat?  Ce proiecte derulaţi sau pregătiţi în acest sens?  

D.Z – Se manifestă modificări ale obiceiurilor de consum, unele sunt evidente şi deja instalate, altele sunt încă mai discrete. Există o tendinţă de creştere a atenţiei acordate informaţiilor de pe etichetă, au devenit mai atractive produsele care înglobează cât mai puţini aditivi, produsele cu grad de procesare cât mai scăzut. Se manifestă foarte clar scăderea cantităţii achiziţionate la o rundă de cumpărături, corobarată de cele mai multe ori cu creşterea frecvenţei achiziţiilor, grija pentru securitatea ambalării, iar aici este uşor de remarcat dirijarea către produse feliate şi ambalate în colete vidate sau produse ambalate în atmosferă controlată. Aceste inputuri, alături de dorinţa de a menţine nivelul tehnologic în pas cu standardele actuale – amintesc că suntem certificaţi IFS Food – ne-au determinat să lansăm un proiect care vizează extinderea capacităţii de producţie şi ambalare prin adăugarea a două noi linii tehnologice în cadrul unităţii de producţie din Poiana Mărului.

SERGIANA își adaptează oferta modificărilor survenite în comportamentul de consum, în condițiile în care consumatorul acordă din ce în ce mai multă atenție informaţiei de pe etichetă

Este vorba de o linie dedicată producerii şi ambalării de carne tocată, mici şi  hamburgeri, în timp ce a doua vizează porţionarea şi ambalarea produselor feliate. Ca obiective secundare, proiectul îşi propune şi reutilarea parţială a altor secţii, înlocuirea centralei de frig, modernizarea infrastructurii informatice şi creşterea capacităţii diviziei de transport. Vorbim de un proiect amplu, din categoria proiectelor cu cofinanţare europeană, care este evaluat la circa 3,8 milioane de euro, partea de finanţare nerambursabilă fiind de 1,2 milioane de euro. Am primit notificarea de selectare a cererii de finanţare, iar acum pregătim documentaţia în vederea semnării contractului de finanţare.  Orizontul de finalizare a acestui proiect se situează la nivelul anului 2024.

J.A. – Ce planuri aveţi în ceea ce priveşte fermele din Grup? Vorbiți-ne despre investițiile realizate sau programate  pentru acest sector.

D.Z. – Am pregătit şi un proiect pentru modernizarea unităţii de abatorizare din cadrul Complexului Europig, de la Şercaia, proiect prin care structura existentă va fi dezvoltată cu ajutorul unor linii de tranşare şi ambalare a cărnii. Noile linii vor fi dotate inclusiv cu echipament pentru etichetare, ceea ce va permite livrarea produselor direct din unitatea de abatorizare, din imediata apropiere a fermelor.

SERGIANA va investi atât în modernizarea unităţii de producţie de la Poiana Mărului, cât şi a unităţii de abatorizare din cadrul Complexului Europig, de la Şercaia

Proiectul include modernizarea și extinderea instalației de frig, creşterea capacității de depozitare a produselor de abatorizare congelate, realizarea unei linii aeriene pentru depozitare carcasă, alături de alte modernizări punctuale pe direcţia depozitării şi transportului produselor de abatorizare. De semenea, se au în vedere măsuri care privesc protecţia mediului, iar în acest sens se va achiziţiona și un incinerator modern. Vorbim tot despre un proiect cu cofinanţare europeană, a cărui valoare se situează la aproximativ 3,3 milioane de euro. Calendarul său de implementare se întinde inclusiv pe parcursul anului 2024.

Ce aş vrea să subliniez legat de acest proiect este că primul obiectiv comercial este acela ca direct din abator să pornească o gamă de produse direct spre lanţul de comercializare, fără tranzitarea altor unităţi de producţie. Iar aceste produse trebuie să fie ambalate, etichetate, totul în condiţii de maximă siguranţă alimentară şi cât mai atractiv din punctul de vedere al porţionării. Vizăm astfel să creştem adresabilitatea acestui tip de produse, atât pentru puncte gastro, cât şi pentru consumatorii individuali – a ţinut să sublinieze Diana Zahariea.

J.A. – SERGIANA a făcut pasul către comerţul online. Cum aţi evoluat în această direcţie?

D.Z. – Prăvălia Online înregistrează o creştere a dinamicii comenzilor, atât în ceea ce priveşte numărul achiziţiilor, cât şi a valorii medii a acestora. Conform unei formule clasice, putem spune că  evoluăm „încet, dar sigur”. Am sesizat un comportament aparte în special la persoane vârstnice. Pentru această categorie, mediul online nu este unul familiar, aşa că preferă să comande telefonic. Chiar dacă acest mod nu se încadrează în  formula online, ne-am bucurat să vedem că putem să fim utili seniorilor şi onorăm în continuare aceste comenzi.

Dezvoltarea Prăvăliei Online vizează colaborări cu platforme de comenzi, alături de dezvoltarea unei aplicaţii proprii, după modelul sistemului care a integrat în reţeaua de restaurante şi serviciul de livrări Sdelivery

Dezvoltarea Prăvăliei Online vizează colaborări cu platforme de comenzi, alături de dezvoltarea unei aplicaţii proprii, după modelul sistemului care a integrat în reţeaua de restaurante şi serviciul de livrări Sdelivery.

Vorbind despre Sdelivery, serviciul nostru independent de livrări, remarcăm că a încheiat primul an de activitate cu venituri de 3 milioane de lei, care se traduc în circa 178.650 de porţii livrate. Cifrele sunt edificatoare pentru intrarea în piaţa locală a acestui serviciu. Tot referitor la acest subiect, mai adaug că va fi subiectul unui proiect ambiţios de reformulare operaţională.

J.A. – În prezentările Grupului, companiei SERGIANA Prodimpex i se atribuie statutul de nucleu de dezvoltare a întregii structuri de afaceri care este azi Sergiana Grup. Cum a evoluat din punct de vedere financiar compania în 2021? Care sunt previziunile pentru 2022, din acest punct de vedere?

D.Z. – Societatea are două obiecte principale de activitate, şi anume producţia de carne şi preparate din carne, respectiv comercializarea cărnii şi a preparatelor din carne. Referitor la performanţele financiare ale anului 2021 putem menţiona o cifră de afaceri de 170.660.103 lei şi un buget de investiţii de 3.500.000 lei. Referindu-ne la prognoze pentru 2022, actualitatea a instalat, lângă consecinţele crizei sanitare, noua criză geo-politică care se derulează aproape de graniţele noastre. Nu sunt elemente care să încurajeze previziuni optimiste despre evoluţia mediului economic în general, însă întotdeauna ne-am angajat total în ceea ce facem şi nea-am păstrat optimismul. Aşa că şi de data aceasta avem ca predicat cuvântul care caracterizează întregul traseu pe care l-am parcurs până acum, şi anume DEZVOLTARE.

J.A. –  Societatea SERGIANA Prodimpex, Compania Altius, prin restaurantul ardelenesc din centrul Braşovului şi, mai nou, întregul Grup se numără printre laureaţii mai multor topuri şi clasamente. Care sunt ultimele distincţii pe care le-aţi primit?  

D.Z. – Înainte de orice alt răspuns, aş vrea să subliniez că, în condiţiile dificile şi atipice instalate de ultimii ani, mare parte din activităţi au fost reorganizate şi adaptate acestor condiţii, ceea ce face ca rezultatele obţinute să fie  mai mult decât onorante şi preţioase.

Revenind la distincţii,  începem cu Galele Progresiv Awards, în cadrul cărora, atât în 2020, cât şi în 2021, SERGIANA Grup a ocupat locul întâi la categoria „Best Vertically Integrated Business”, în timp ce SERGIANA Prodimpex s-a clasat pe prima poziţie a secţiunii „Best Independent Retailer – Transilvania”. Însă 2021 a însemnat şi premiere în ceea ce priveşte distincţiile obţinute de SERGIANA, care s-a numărat printre laureaţii prestigioasei gale organizate de Forbes România care a decernat „Premiile de Excelenţă pentru Contribuţia la Dezvoltarea Economică Regională”, în timp ce Transilvania Business a inclus SERGIANA printre laureaţii Galei „The Voices of Business Awards”.
Dacă vorbim de restaurante, trebuie să remarcăm că în 2020, în cadrul Galelor HoReCa Awards, întreaga reţea de restaurante a Grupului a ocupat – în premieră! – un onorant loc III în categoria „Grup HoReCa”, iar la ultima ediţie, în 2021, Restaurantul SERGIANA, binecunoscutul restaurant ardelenesc din centrul Braşovului, a urcat din nou pe locul al doilea la categoria „Cel mai Bun Restaurant Tradiţional”.

Însă înainte de a aminti una dintre cele mai dragi nouă distincţii pentru că o primim de la braşoveni, daţi-mi voie să amintesc cea mai actuală şi extrem de prestigioasă nominalizare pe care am obţinut-o alături de recunoaşterea bucătăriei româneşi printre marile bucătării ale lumii. Acum câteva săptămâni, în Iunie 2022, bucătăria românească a ocupat  locul IV în topul mondial al Taste Atlas, iar printre restaurantele recomandate în România de autorii topului, Restaurantul SERGIANA, binecunoscutul restaurant ardelenesc, a fost nominalizat pe poziţia a treia, fiind de fapt, din nou, campionul provinciei. Ne place să credem că prezenţa noastră în această conjunctură excepţională este o răsplată a stăruinţei cu care am promovat şi valorificat valorile tradiţionale ale locului de unde venim.

Bucătăria românească a ocupat  locul IV în topul mondial al Taste Atlas, iar printre restaurantele recomandate în România de autorii topului, Restaurantul SERGIANA, binecunoscutul restaurant ardelenesc, a fost nominalizat pe poziţia a treia, fiind de fapt, din nou, campionul provinciei.

Într-un fel special ne mândrim cu un premiu local pe care în fiecare Decembrie braşovenii îl oferă prin vot. Este vorba despre Topul „100 Cele Mai Iubite Branduri Braşovene”, clasament realizat de publicaţia FWDBv (Forward Braşov), în parteneriat cu Agenţia BrandBerry. Din 2017, an de an, SERGIANA ocupă prima poziţie a acestui top, primind titlul de CEL MAI IUBIT BRAND BRAŞOVEAN.

Credeţi-mă, ori de câte ori amintesc aceste lucruri nu pot să o fac fără emoţie şi fără să spun că  nu vom obosi să mulţumim tuturor angajaţilor din companiile integrate în SERGIANA Grup, partenerilor şi furnizorilor noştri, iar această listă nu se poate încheia decât cu mulţumirile adresate clienţilor noştri – a încheiat Diana Zahariea, Director General al SERGIANA Grup.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/sergiana-grup-de-firme-de-importanta-regionala/