Condițiile economice prezente și viitoare impun creșterea eficienței organizațiilor, indiferent de domeniul de activitate al acestora. DGH LOG & SPED este unul din liderii transportului rutier național de mărfuri și unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața internațională de expediții și logistică, compania fiind specializată în transportul intermediar de mărfuri generale cu autocamioane de 24 tone. Dovadă stau cei 10 ani de activitate, o cifră de afaceri de 79,5 milioane de lei în 2019, precum și cele 63.277 curse efectuate în 2019 alături de parteneri aflați în poziții de lider din domenii precum retail, FMCG, materiale de construcții, agribusiness și materii prime.
Cu toate acestea, evoluția recentă determinată de pandemia COVID-19 ne-a demonstrat tuturor cât de bine pregătiți suntem să facem față unor noi schimbări și să ne adaptăm la noua normalitate.
„Pentru adaptarea la această nouă normalitate, la schimbările complexe și rapide apărute, organizațiile au fost și sunt nevoite să inițieze schimbări și să ia în considerare consecințele pe termen lung ale acțiunilor lor”, ne-a declarat Dl. Dragoș Ghiță, Director General DGH LOG&SPED.
Criza mondială actuală este o criză care poate fi depășită doar prin inovație, creativitate, adaptabilitate și încredere între parteneri
Condițiile economice prezente și viitoare impun creșterea eficienței organizațiilor, indiferent de domeniul de activitate al acestora. La nivelul pieței de expediții și logistică, principalele probleme apărute în contextul pandemiei au fost legate în principal de scăderea numărului de curse și de timpii mari de așteptare. Lipsa mărfurilor, în toată Europa, a dus la o perioadă prelungită de așteptare între curse, de la finalizarea unei curse până la preluarea unei noi comenzi. Astfel, au survenit modificări în ceea ce privește termenele de plată, tarifele de transport și prețul motorinei. Acesta este motivul pentru care fiecare organizație caută noi metode de creștere a eficienței și, totodată, de reducere a costurilor.
Optimizarea și reducerea costurilor de logistică și transport
Datele puse la dispoziție de Uniunea Transportatorilor Rutieri de Marfă scot în evidență o situație îngrijorătoare – circa 30% dintre firmele românești de transport internațional de marfă în Uniunea Europeană nu vor supraviețui crizei generate de recenta pandemie COVID-19. Corelat cu prevederile din pachetul Mobilitate 1, se mai estimează că în următorul an, circa 50% dintre companii vor părăsi România.
În ceea ce privește transportul intern de marfă, pandemia a dus la apariția unei crize prin scăderea consumului, dar și prin blocarea capacității de producție. În aceste condiții, DGH LOG & SPED a căutat și identificat un număr de 7 posibile metode care să contribuie la optimizarea și reducerea costurilor de logistică și transport.
Echipa DGH a identificat un număr de șapte posibile metode de a optimiza și reduce costurile de logistică și transport
Fiecare organizație are la dispoziție aceste metode, pe care le poate folosi separat sau combinate, în vederea atingerii obiectivelor stabilite.
Una dintre cele mai des întâlnite metode de reducere a costurilor de transport este aceea prin care transportatorului i se impune o reducere a tarifului. O astfel de metodă prezintă dezavantajul că există riscul pierderii unor furnizori cheie, care nu se pot adapta unei astfel de solicitări. Cu toate acestea, reducerea tarifelor de transport este una dintre metodele cele mai accesibile clienților, care este luată în calcul de cele mai multe ori încă din fazele inițiale ale unei situații de criză.
„O altă metodă pentru creșterea eficienței organizației poate fi reprezentată de adoptarea unor soluții inovative de transport ușor cu semiremorci, care permit o încărcare suplimentară cu până la 3 t. Semiremorcile Berger au o greutate proprie de cinci tone și permit încărcarea de până la 27 de tone de marfă, comparativ cu semiremorcile normale, care pot încărca maxim 24 de tone”, menționează Dl. Dragoș Ghiță.
Folosirea tehnologiilor de ultimă generație prezintă avantajul major de reducere a costurilor de transport cu până la 12,5%. Astfel, fiecare a noua cursă dispare prin încărcarea legală cu până la 3 tone mai multă marfă. Principalul dezavantaj al acestei metode însă este reprezentat de necesitatea de a realiza comenzi customizate și de a modifica fluxurile de comenzi.
Proiecte Drop trailer și sinergizări între fluxurile de aprovizionare ale clientului
Proiectele de tip Drop Trailer asigură un flux continuu al încărcărilor și descărcărilor. Acest lucru este posibil prin alocarea de către transportatori a unei flote exclusive, unui client cu volume mari de transport. Ansamblurile (cap tractor și semiremorcă) și semiremorcile alocate suplimentar sunt puse la dispoziția clienților, eficientizând astfel atât procedurile, cât și timpii de așteptare pentru descărcare-încărcare. În acest fel, se elimină timpii morți de încărcare și se eficientizează fluxurile logistice.
Cu toate acestea, s-ar putea dovedi dificil să se găsească un partener de transport care să susțină proiecte de acest tip. Companiile care iau în considerare această metodă de eficientizare trebuie să dispună de spațiu de parcare a semiremorcilor suplimentare la punctul de lucru.
Sinergizarea fluxului de aprovizionare al clientului cu materii prime cu cel de distribuție a produsului finit poate contribui la optimizarea costurilor de transport
Pentru a obține un produs finit, companiile se aprovizionează cu materii prime. În condiții normale, transportul acestor materii prime nu intră în fluxul de transport al clientului. Prin integrarea acestui transport de materii prime în fluxul de transport al livrării de produse finite, pot fi generate sinergii pe anumite rute de transport, contribuind la o reducere a costurilor de transport prin oferirea de curse tur/retur. Un principal dezavantaj al acestei metode este reprezentat de perioada de implementare îndelungată, dar și de posibila opoziție din partea furnizorilor de materii prime.
Planificarea optimizată a rutelor de transport și realizarea de parteneriate
Planificarea optimizată a rutelor de transport reprezintă posibilitatea de a opta pentru realizarea de curse cu o singură descărcare, în detrimentul curselor cu mai multe descărcări, care ar implica un preț mai mare per kilometru. Adoptarea acestei metode ar duce la reducerea costurilor de transport per unitate transportată, însă ar impune existența unui spațiu suplimentar de depozitare la locațiile de descărcare, un credit client ridicat pentru marfa livrată în plus, dar și o dinamică scăzută a stocurilor.
Cursele de tip tur/retur pot fi folosite cu succes de furnizorii de transport pe anumite rute comune ale beneficiarilor
Un furnizor de transport, pe baza unor parteneriate stabile între beneficiarii de transport, poate realiza curse de tip tur/retur pe rute comune, reducând proporțional costul de transport pentru toți partenerii implicați. Deși metoda prezintă avantaje evidente legate de scăderea costurilor, implementarea unei astfel de metode ar necesita un timp îndelungat, ca urmare a unor posibile opoziții din partea părților implicate.
Parteneriatele între client, furnizori de motorină și transportatori
Pentru a reduce costurile cu combustibilul, companiile ar putea apela la parteneriate cu furnizorii de motorină și transportatorii, alegând să alimenteze camioanele în stații de incintă montate în locația clientului. O astfel de metodă ar garanta costuri reduse pentru partenerii implicați.
Cu toate acestea, pentru astfel de proiecte personalizate ar fi necesare autorizări suplimentare, spații dedicate conform normelor de siguranță, dar și o bună conlucrare a partenerilor implicați pe platformele de lucru utilizate.
DGH LOG & SPED pune la dispoziție aceste șapte metode care pot fi folosite pentru creșterea eficienței organizațiilor în perioada de criză
În condițiile în care principalele industrii și domenii de activitate precum producția de materiale de construcții, agribusiness, industria alimentară, retail, producția de materii prime și materiale au fost afectate grav de pandemia de COVID-19, trebuie să ne așteptăm în cel mai bun caz la o revenire graduală.
„Revenirea va fi una graduală și vom avea nevoie de o perioadă tampon până la reluarea volumelor necesare pentru o bună funcționare. Asta înseamnă asumarea unor costuri în avans din partea noastră, a transportatorilor. Ne-am bazat și în continuare ne vom baza pe relația strânsă pe care avem cu clienții noștri, o relație construită de-a lungul timpului, cu fiecare proiect în parte”, conchide Directorul General.
Cele mai importante măsuri implementate de DGH în perioada stării de urgență
Capacitatea de adaptare a DGH la noile standarde de lucru și comunicare au fost puse la încercare în perioada stării de urgență. Cu toate acestea, echipa DGH a reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor, implementând toate recomandările Ministerului Sănătății pentru gestionarea riscului igienico-sanitar, dar și un set de măsuri suplimentare de prevenire a transmiterii infecției cu COVID-19.
În perioada stării de urgență, 90% dintre angajații DGH au lucrat de acasă, fiindu-le asigurată infrastructura tehnică necesară bunei desfășurări a activității. La sediul DGH au fost suplimentate măsurile de igienă și adaptate regulile de interacțiune cu transportatorii sau curierii.
Echipa DGH, formată din 40 de persoane a beneficiat de protecție maximă în perioada pandemiei, circa 90% dintre angajați lucrând de acasă
„Pentru prevenirea transmiterii infecției și protecția corespunzătoare a angajaților, DGH a reorganizat spațiul de lucru și birourile pentru a respecta cerințele de distanțare, oferind angajaților posibilitatea de a lucra de acasă prin rotație, dar asigurându-le, în același timp, modalități de transport alternative, pentru a se evita transportul în comun. Printr-un efort susținut al departamentului de IT, tuturor angajaților li s-a pus la dispoziție infrastructura tehnică necesară realizării activității remote, din confortul propriei locuințe”, detaliază Dl. Dragoș Ghiță.
Cei 10 ani de activitate în domeniu, numărul mare de curse efectuate de-a lungul timpului, parteneriatele puternice cu cei mai importanți lideri din domeniile de retail, FMCG, materiale de construcții, agribusiness și materii prime, precum și metodele puse la dispoziție de DGH pentru optimizarea și reducerea costurilor de logistică și transport dovedesc încă o dată faptul că DGH LOG & SPED reprezintă unul dintre liderii transportului rutier național de mărfuri, dispus întotdeauna să accepte o nouă provocare și să se ridice la înălțimea așteptărilor clienților și colaboratorilor.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/dgh-log-sped-evolutie-importanta-in-2018/