Digitalizarea, soluția mineritului pentru viitor

01.02.2020

Ca în multe alte industrii, dezvoltarea tehnologică este cea care oferă soluții și pentru probleme din minerit. Este din ce în ce mai evident faptul că sectorul minier trece printr-o criză, în condițiile în care multe mine s-au închis deja, altele sunt în curs de conservare, problemele cauzate de poluarea combustibililor fosili sunt din ce în ce mai stringente, iar productivitatea minieră este în scădere. Dacă este să analizăm situația doar după aceste date, am putea ajunge la concluzia că viitorul mineritului va urma un scenariu pesimist.

De fapt, lucrurile sunt puțin diferite. Mineritul tradițional nu mai are niciun viitor, însă noile tehnologii vor putea reuși să schimbe complet modul în care funcționează domeniul minier la nivel mondial.

Așadar, cum va arăta mineritul în viitor?

Mineritul reprezintă una dintre cele mai vechi activități care au pus bazele societății și a avut un impact economic major asupra dezvoltării lumii. Chiar și în prezent, mineritul asigură 12% din creșterea PIB-ului la nivel mondial.

Deși pare că a ajuns la un capitol final, lumea mai are în continuare nevoie de minerit.

În prezent, exploatațiile miniere se confruntă cu multe provocări, însă în ultimii doi, trei ani acest sector a cunoscut o redresare la care puțini mai sperau.

Creșterea numărului de locuitori ai planetei înseamnă și un avans al cererii. Așadar, lumea are în continuare nevoie de minerit. Totuși, epuizarea resurselor naturale reprezintă o problemă extrem de mare, mai ales că operațiunile de explorare devin din ce în ce mai dificile și mai nesigure pentru oameni.

Ca în multe alte industrii, dezvoltarea tehnologică este cea care oferă rezolvările și pentru probleme din minerit

Viitorul mineritului. Mine inteligente

Deși există sceptici care rezistă noțiunii de digitalizare în minerit, ca și în alte industrii, de aici pare să vină soluția. Digitalizarea reprezintă catalizatorul care ajută operațiunile miniere să devină „mai inteligente” prin folosirea unor instrumente și procese digitale care fac ca operațiunile să fie instrumentate, interconectate și inteligente. Un exemplu în acest sens este reprezentat de prevenirea unor catastrofe.

Deținând informații dinamice din timp prin sisteme digitale și software interconectate, se pot face corecții rapide și previzionări înainte de apariția unor probleme. Astfel, sunt reduse la minimum riscurile de deces al lucrătorilor din mine, precum și costurile pe care o astfel de tragedie le-ar produce.

Sistemele avansate de control digital permit monitorizarea continuă și simulări virtuale care au capacitatea de a preveni orice tip de problemă ce ar apărea într-o mină și chiar a unor catastrofe

Viitorul mineritului. Internetul industrial al Lucrurilor (IIoT)

În viitor, minele digitale vor utiliza multe dintre tehnologiile în curs de dezvoltare. Internetul industrial al lucrurilor (Industrial Internet of Things – IIoT)  este un exemplu în acest sens. Vorbim de o tehnologie digitală care va aduce o revoluție minieră.

Senzori poziționați strategic conectați la Internet vor permite minelor să colecteze cantități uriașe de date în timp real. Aceste date vor ajuta managerii să ia decizii informate care pot îmbunătăți eficiența, crește siguranța și pot reduce costurile.

Viitorul mineritului. Tranziția către cloud

Tranziția către cloud a adus deja schimbări în fiecare industrie importantă, printre acestea numărându-se și mineritul.

Tehnologia cloud permite vizualizarea în timp real a operațiunilor dintr-o mină utilizând o platformă IT integrată în cloud. Echipele de muncitori pot fi conectate și supravegheate mai bine în timp real prin intermediul dispozitivelor compatibile cu tehnologia cloud.

Tehnologia cloud aduce un nivel de colaborare care poate spori siguranța și productivitatea în orice operațiune de exploatare minieră

Viitorul mineritului. Inteligența artificială

Fiecare exploatare minieră implică numeroase decizii care trebuie luate în fiecare zi. Inteligența artificială poate ajuta la oferirea de suport pentru luarea deciziilor și rezolvarea problemelor bazate pe cantități masive de date care provin din numeroase surse.

Cel mai bun lucru este că Inteligența Artificială asigură o putere superioară de procesare și un nivel de interconectare cu multe sisteme miniere diferite:

 • senzori IIoT
 • robotică
 • alte surse de date

Se oferă astfel o viziune integrată a operațiunilor, în timp real.

Citește și Rezervele de uraniu ale României

Inteligența Artificială poate oferi factorilor de decizie informațiile de care au nevoie, la momentul oportun, pentru a face alegeri mai bine informate.

Viitorul mineritului. Tehnologia hardware

Viitorul mineritului nu va include doar o dezvoltare software. Aceasta va fi completată și de o parte hardware. Vorbim așadar despre roboți, mașini inteligente și de drone care vor putea face exploatările miniere mult mai performante și mai sigure.

Partea cea mai interesantă este că toate aceste componente hardware se vor conecta perfect cu partea software prezentată mai sus.

Viitorul mineritului. Drone

În unele mine se folosesc deja drone pentru a exploata zone care sunt considerate nesigure pentru oameni.

Prin folosirea dronelor, se evită o serie de operațiuni prea periculoase pentru oameni

Alte utilizări ale dronelor includ:

 • analizarea diferitelor zone ale minei nesigure pentru inspecții umane
 • curățarea zonelor cu exploziv
 • realizarea de imagini și de scanări 3D, precum și streaming video live al unor operațiuni miniere

Citește și Cele mai mari mine de aur din lume

Viitorul mineritului. Mașini autonome

Dronelor li se adaugă mașinile care se conduc singure. Conform unor studii recente, mașinile inteligente pot aduce o creștere de 30% a productivității transporturilor.

Companiile miniere precum Rio Tinto și BHP Billiton folosesc în prezent transportoare fără șofer, iar acestea și-au dovedit deja eficiența și productivitatea.

Viitorul mineritului. Roboți

Ca și dronele, roboții pot fi folosiți în mine pentru a înlocui oamenii în efectuarea unor operațiuni, mai ales în zone neaccesibile sau într-un mediu riscant, precum minele închise. Așadar, în viitorul apropiat, minele închise care mai dețin minerale anterior inaccesibile pot fi redeschise prin utilizarea de roboți care să reușească extragerea acestora.

Un sondaj recent realizat de IQ Mining arată că 77% dintre profesioniștii minieri consideră automatizarea ca fiind o prioritate principală. În plus, 40% dintre ei spun că automatizarea este „mai importantă ca niciodată”.

Fără îndoială, industria minieră se confruntă cu anumite provocări însă transformarea digitală și noile tehnologii oferă companiilor miniere oportunitatea de a deveni mai eficiente, de a stimula producția și de a reduce costurile, asigurând în același timp un mediu de muncă mai sigur.

Citește și Cum se extrage mercurul?

 

 

 

Citiți și despre:

 • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
 • Viitorul mineritului este în spațiuViitorul mineritului este în spațiu Specialiștii cercetează cosmosul pentru a descoperi resurse valoroase. Nu este o noutate faptul că resursele naturale ale planetei sunt spre sfârșit, dar acest lucru nu este decât o nouă provocare pentru […]
 • Zăcământul de cupru de la Roşia PoieniZăcământul de cupru de la Roşia Poieni La Roșia Poieni avem cel mai mare zăcământ diseminat de cupru și aur din ţara noastră. Unul dintre cele mai mari zăcăminte de cupru din Europa se află în ţara noastră, în Munţii Apuseni, mai exact la Roşia […]
 • Ce pietre prețioase se găsesc în România?Ce pietre prețioase se găsesc în România? În țara noastră nu există condiţiile geologice necesare pentru formarea diamantelor. În ciuda miturilor că România „stă așezată” pe o mină de diamante și de alte pietre prețioase, situația este puțin diferită […]
 • Cele mai grave accidente miniere din RomâniaCele mai grave accidente miniere din România Nevoia de retehnologizare şi de investiţii pentru siguranța minieră este una din ce în ce mai acută. În luna octombrie, două accidente miniere s-au petrecut în România. Primul, la începutul lunii, în mina […]

O părere la “Digitalizarea, soluția mineritului pentru viitor

 1. Pingback: Mineritul in cariera deschisa - Riscuri pentru mediu | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.