Energie regenerabila

Energie regenerabila

Energia verde sfidează dificultăţile cauzate de pandemie

01.12.2020

Piaţa globală a energiei regenerabile va ajunge la 184,3 miliarde de dolari în 2020, potrivit datelor publicate de Agenţia Internaţională pentru Energie. Pandemia de coronavirus a pus o presiune imensă pe economia mondială, însă în această perioadă dificilă există şi o veste bună: restricţiile impuse la nivel global au limitat impactul pe care omul îl are asupra mediului înconjurător, poluarea aerului reducându-se simţitor peste tot în lume. Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, emisiile de dioxid de carbon se vor reduce la nivel mondial cu 8% în 2020, comparativ cu 2019. În plus, cererea pentru energie provenită din surse regenerabile va cunoaşte o creştere semnificativă, în contextul în care consumul mondial total de energie este în scădere.

Emisiile de dioxid de carbon se vor reduce la nivel mondial cu 8% în 2020

O piaţă în creştere în ciuda pandemiei de coronavirus

Agenţia Internaţională pentru Energie estimează că piaţa globală a energiei regenerabile va ajunge la 184,3 miliarde de dolari în 2020. Această piaţă este, conform sursei citate, cea mai puţin afectată de pandemia de coronavirus, comparativ cu pieţele celorlalte surse de energie, cum ar fi petrolul sau gazele naturale.

Energia fotovoltaică va reprezenta cea mai mare parte din piața de energie regenerabilă, urmată de segmentul eolian. La acest lucru a contribuit şi adoptarea de noi tehnologii solare, cum ar fi fermele solare plutitoare sau tehnologia solară integrată în clădiri.

Piaţa globală a energiei regenerabile va ajunge la 184,3 miliarde de dolari în 2020, potrivit datelor publicate de Agenţia Internaţională pentru Energie

Datele Agenţiei mai arată că instalaţiile electrice care produc energie regenerabilă vor atinge cifre record în 2020, aceste rezultate fiind în contrast puternic cu scăderile raportate pe segmentul de combustibili fosili. În acest context, estimările arată că în anul 2025 sursele de energie curată vor ajunge să le depăşească pe cele pe bază de cărbune, marcând o impresionantă schimbare de paradigmă.

Energie regenerabilă. Costuri reduse de producţie

Este de remarcat şi faptul că energia produsă în instalațiile fotovoltaice a ajuns să aibă în prezent costuri atât de reduse, încât reprezintă cea mai ieftină sursă de energie electrică.

Capacitatea instalată a sistemelor eoliene și fotovoltaice se va dubla în următorii cinci ani la nivel global și va depăși atât capacitatea instalată a centralelor pe gaz, cât și pe cea a grupurilor energetice pe cărbune.

Energia produsă în instalațiile fotovoltaice a ajuns să aibă în prezent costuri atât de reduse, încât reprezintă cea mai ieftină sursă de energie electrică

Toate aceste cifre sunt optimiste şi s-a ajuns în acest punct în contextul în care aproape fiecare țară alege să utilizeze surse de energie cu emisii reduse de carbon pentru producerea de energie electrică, în special fiind vorba de energia solară, energia nucleară, hidroenergia și energia eoliană. Se așteaptă ca cererea de energie electrică regenerabilă să crească cu 5% în 2020, hidroenergia jucând un rol din ce în ce mai important.

Țările în care s-au impus restricţii de circulaţie stricte au înregistrat o scădere cu 25% a cererii de energie, în timp ce în statele în care s-au impus restricţii parţiale declinul a fost de 18%. În acest context, procentul pe care îl are energia verde în consumul final este din ce în ce mai mare.

Energie regenerabilă. Strategii de redresare economică

Una dintre strategiile de redresare economică post-pandemie este legată de utilizarea energiilor regenerabile. Astfel, investiţiile în acest sector vor aduce noi locuri de muncă, vor îmbunătăți sistemele naţionale de energie şi vor avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Astfel, economiştii consideră că pandemia de coronavirus oferă ţărilor ocazia de a reconstrui complet societatea punând accent pe un mediu mai puţin poluat şi, prin urmare, mai sănătos.

Energie regenerabilă. Economiştii consideră că pandemia de coronavirus oferă ţărilor ocazia de a reconstrui complet societatea punând accent pe un mediu mai curat

În principal, presiunea pentru tranziția către surse regenerabile de energie vine în urma problemelor de mediu. Totuşi, în contextul în care este nevoie de stimulente financiare şi de investiţii pentru a diminua impactul economic al pandemiei, se pare că domeniul energiei verzi ar aduce duble beneficii.

Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) arată într-un raport (Global Renewables Outlook) că energia regenerabilă ar putea susţine creșterea economică după pandemia de COVID-19, contribuind la PIB-ul mondial cu aproape 100 de trilioane de dolari în următorii 30 de ani.

Investiţii în energie verde

Aşadar, Guvernele ar trebuie să analizeze situaţia şi să aloce fonduri pentru redresarea economică şi către energia regenerabilă, creând astfel locuri de muncă, făcând economiile proprii mai competitive şi combătând schimbările climatice.

România a făcut deja un pas în această direcţie. La începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane de euro prezentată de ţara noastră pentru sprijinirea investițiilor în sistemele de încălzire centralizată bazate pe surse regenerabile de energie.

Ajutorul a fost aprobat în contextul în care sistemele de încălzire centralizată existente generează căldură în principal pe bază de gaze naturale sau cărbune.

Energie regenerabilă. Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane de euro prezentată de România pentru sprijinirea investițiilor în sistemele de încălzire centralizată bazate pe surse regenerabile de energie.

Măsura de ajutor are ca obiectiv sprijinirea investițiilor în instalațiile de producție a energiei termice cu până la maximum 60 MW echivalent termic, permițând astfel tranziția de la utilizarea combustibililor fosili (cărbune, gaze naturale) pentru producerea de energie termică la utilizarea exclusivă a surselor regenerabile de energie (cum ar fi biogazul, biomasa și energia termică geotermală).

Aşadar, pandemia a scos la lumină punctele slabe care se află la baza sistemelor economice, iar printre acestea se numără şi cele legate de poluare şi de problema încălzirii globale. Specialiştii în domeniul energiilor curate susţin că această pandemie a oferit statelor şansa de a integra durabilitatea în economiile lor. Prin urmare, după cum spune şi directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, se pare că energia verde sfidează dificultăţile cauzate de pandemie, raportând o creştere robustă, în timp ce sursele convenţionale de energie se află în faţa unor provocări imense.

Citeşte şi Topul celor mai verzi oraşe din lume