Energie regenerabila

Topul celor mai verzi oraşe din lume

01.09.2020

Conform analizei Resonance, în acest an primul loc în clasament revine capitalei Austriei. Topul celor mai verzi oraşe din lume în 2020 este condus de un oraş din Europa. Dacă am lua în calcul criterii precum diversitatea şi viaţa de noapte, Londra s-ar afla pe primul loc, însă dacă analizăm factori precum calitatea aerului, accesibilitatea, spaţiile verzi şi programele de reciclare, locul I în clasamentul celor mai verzi oraşe din lume este ocupat de Viena.

Pentru a determina ce oraşe vor fi luate în considerare, firma de consultanţă Resonance a analizat cele mai vizitate 50 de oraşe din lume. Din acest motiv, în top nu se regăsesc oraşe eco-friendly cum ar fi Copenhaga.

Pentru a determina ce oraşe vor fi luate în considerare, firma Resonance a analizat cele mai vizitate 50 de oraşe din lume

Clasamentul a luat în calcul diferite criterii precum calitatea aerului, accesibilitatea pietonală sau cu ajutorul transportului în comun, programele de reciclare şi de producere a compostului.

Topul celor mai verzi oraşe din lume. Cum reuşeşte Viena să depăşească toate celelalte oraşe ale lumii?

Aşadar, potrivit studiului realizat de Resonance, Viena reușește să depăşească toate celelalte oraşe ale lumii, în contextul în care 30% din energia consumată provine din surse regenerabile şi peste 50% din populaţie foloseşte transportul în comun pentru a merge la serviciu. Mijloacele de transport public din Viena asigură transportul în orice loc.

Programele de reciclare din Viena şi de producere a compostului sunt extrem de complexe. La acestea se adaugă şi valorificarea deşeurilor care, de asemenea, este bine pusă la punct.

30% din energia consumată în Viena provine din surse regenerabile şi peste 50% din populaţie foloseşte transportul în comun pentru a merge la serviciu

De asemenea, şi la capitolul parcuri şi zone verzi, Viena stă extraordinar de bine, în condiţiile în care peste jumătate din oraş este de fapt un spaţiu verde.

În plus, pieţele destinate producătorilor locali îi asigură oraşului alimente de cea mai bună calitate.

În ceea ce priveşte pietonii, Viena poate fi considerat un adevărat paradis, oraşul primind pentru acest criteriu un scor maxim.

Viena se diferențiază de alte oraşe prin parcuri şi zone de recreere, mijloace de transport public ce asigură transportul în orice loc, programe complexe de reciclare şi de producere a compostului, valorificarea deşeurilor, pieţe pentru producătorii locali și accesibilitate pentru pietoni.

Topul celor mai verzi oraşe din lume. Surprizele din clasamente şi calitatea aerului

Topul celor mai verzi oraşe din lume în 2020 este completat de München şi Berlin (Germania), Madrid (Spania), São Paulo (Brazilia), Manchester (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Singapore, Amsterdam (Olanda) şi Washington (Statele Unite).

Topul celor mai verzi oraşe din lume. Nu este o noutate să regăsim în acest top orașe precum Amsterdam, unde ciclismul este popular, iar guvernul a interzis până în 2030 toate mașinile pe bază de motorină. Însă în clasament se regăsesc şi câteva surprize, precum São Paulo și Manchester. Acestea au ajuns în top 10 datorită calităţii ridicate a aerului, unui scor bun pe segmentul accesibilităţii pentru pietoni, precum şi pentru că oferă populaţiei posibilitatea de a cumpăra produse sănătoase din pieţele agroalimentare pentru producători.

Topul celor mai verzi oraşe din lume în 2020:

 1. Viena – Austria

 2. München – Germania

 3. Berlin – Germania

 4. Madrid – Spania

 5. São Paulo – Brazilia

 6. Manchester – Marea Britanie

 7. Lisabona – Portugalia

 8. Singapore

 9. Amsterdam – Olanda

 10. Washington D.C. – Statele Unite ale Americii

Topul celor mai verzi oraşe din lume. Pe ce loc se află Bucureştiul în clasamentul oraşelor europene?

Pe de altă parte, într-un alt clasament realizat de compania Siemens, în colaborare cu Economist Intelligence Unit, Bucureştiul nu a reuşit să ajungă decât pe locul 28 din Top 30 cele mai verzi oraşe din Europa, în funcţie de protecţia mediului înconjurător.

Pe ultimele locuri în acest top se găsesc Sofia şi Kiev.

Bucureştiul nu a reuşit să ajungă decât pe locul 28 din Top 30 cele mai verzi oraşe din Europa, în funcţie de protecţia mediului înconjurător

Conform acestui studiu, un oraş european emite, în medie, 8,5 tone CO2 per locuitor/an.

Din punctul de vedere al emisiilor, cel mai performant oraş din Europa este Oslo, care emite doar 2,5 tone de emisii CO2 per locuitor pe an.

Topul celor mai verzi oraşe din lume. Copenhaga, cel mai prietenos oraş cu mediul înconjurător

În indexul Siemens, titlul de cel mai verde oraş din Europa a a fost adjudecat de Copenhaga, pe locurile următoare situându-se Stockholm, Oslo, Viena şi Amsterdam.

Studiul efectuat de Siemens evaluează oraşele în funcţie de emisiile de dioxid de carbon, energie, clădiri, transporturi, apă, deșeuri și folosirea terenurilor, calitatea aerului și guvernanța „verde”.

Topul celor mai verzi oraşe din lume. Trebuie remarcat faptul că metropola daneză are în plan să ajungă un oraș fără emisii de carbon până în anul 2025, investind considerabil în protecția mediului înconjurător.

Pe de altă parte, ţările din estul Europei se situează mai jos în clasament din cauza consumului ridicat de energie pentru clădiri și infrastructurii învechite şi neperformante.

Topul celor mai verzi oraşe din lume. Cele mai verzi oraşe din Europa, conform unui raport realizat de Siemens

 1. Copenhaga

 2. Stockholm

 3. Oslo

 4. Viena

 5. Amsterdam

 6. Zurich

 7. Helsinki

 8. Berlin

 9. Bruxelles

 10. Paris

Prin urmare, oraşele, atât din Europa, cât şi cele din întreaga lume, se confruntă cu multe provocări legate de transformările de care au nevoie şi trebuie să adopte o strategie bine pusă la punct astfel încât calitatea vieţii să crească.

Citeşte şi Cele mai verzi orașe și strategii pentru obținerea certificării