Compania continuă să își diversifice oferta cu produse premium, tot mai căutate în România, precum ciocolata Belgiană sau Macarons. Grupul EUROCAS și-a început activitatea în industria de panificaţie în 1991 şi din 1994 s-a specializat în distribuţia de ingrediente şi utilaje pentru industria de panificaţie, patiserie și cofetărie din România. În ultimii ani de activitate, compania a cunoscut o evoluție foarte bună, fiind însă puțin încetinită de pandemia care și-a pus amprenta asupra activității desfășurate, dar situația pare să revină încetul cu încetul la normal.
Eurocas a avut ca prioritate, încă de la începutul activității, calitatea produselor și serviciilor, acesta fiind și astăzi aspectul primordial al activității.
„Orice produs care este într-un ambalaj Eurocas trebuie să ofere încrederea unei calități excelente. Din acest motiv ne-am extins protocoalele de verificare și testare a calității din fabrica noastră, în fabricile partenerilor noștri. Avem bine pus la punct un sistem de verificare a produselor și a proceselor de fabricație ale partenerilor noștri, astfel încât să evităm orice fel de probleme de calitate”, ne-a declarat Silviu Tigu, Export Manager Eurocas.
Un moment important pentru evoluția companiilor din grup a survenit în anul 2018, când compania de producție a grupului era deținută în parteneriat cu o familie italiană, însă s-a ajuns într-un final la un acord pentru cumpărarea acțiunilor. În acest moment, întreg grupul de firme Eurocas are acționariat 100% românesc.
Frișca vegetală, produsul principal
Portofoliul Eurocas este alcătuit, în principal, din ingrediente pentru brutărie, patiserie și cofetărie, pornind de la frișcă și margarină, până la creme și ciocolată. Pe lângă acestea, compania are și un departament tehnic a cărui activitate o reprezintă comercializarea și mentenanța cuptoarelor pentru industria alimentară.
Dintre produse, frișca vegetală rămâne în continuare atu-ul principal al companiei, fiind produsul de bază pentru orice cofetărie, dar și un produs de calitate excelentă care poate pune bazele unei colaborări de lungă durată și de livrare a unui portofoliu mult mai extins de produse. În plus, EUROCAS continuă să își diversifice oferta cu produse premium care au devenit tot mai căutate în România, precum ciocolata Belgiană sau Macarons.
Astfel, ținând cont de feedback-ul primit și vânzările obținute, EUROCAS intenționează să își îmbogățească portofoliul de produse din această categorie pentru perioada următoare, astfel încât să răspundă nevoilor clienților și să ofere aceeași calitate de excepție, cu care deja și-a obișnuit partenerii.
EUROCAS continuă să își diversifice oferta cu produse premium care au devenit tot mai căutate în România, precum ciocolata Belgiană sau Macarons
De-a lungul timpului, calitatea produselor și serviciilor oferite a rămas constantă. Putem afirma că acest aspect a fost tot timpul de importanță vitală pentru companie. Pe lângă producția proprie din România, EUROCAS are în acest moment foarte mulți parteneri care produc sub brand-ul Eurocas.
Parteneriatul cu brandul german MIWE
Activitatea companiei este susținută de un departament tehnic, de importanță majoră. Din 1998, Eurocas a devenit reprezentant oficial MIWE pentru România, dezvoltând acest departament, care are la bază experiența și nevoile clienților.
Eurocas este reprezentant oficial al brand-ului german de cuptoare Miwe de mai bine de 20 de ani. Cuptoarele MIWE sunt recunoscute datorită calității și durabilității lor, MIWE fiind unul dintre cei mai importanți producători de cuptoare din lume. Din acest motiv, pe lângă produsele noi, EUROCAS a început de câțiva ani să ofere cuptoare Miwe recondiționate.
Eurocas recondiționează cuptoare MIWE doar cu piese de schimb originale MIWE și oferă garanție 12 luni (acoperire națională) de la momentul achiziției
„La fel ca și calculatoarele refurbished, tehnicienii noștri repară, curăță și testează cuptoarele înainte să le scoatem la vânzare. În final, putem oferi clienților noștri un cuptor de o calitate excelentă, dar la o treime din prețul unui cuptor nou. Suntem atât de siguri de calitatea recondiționării încât oferim aceeași garanție de 12 luni ca și la achiziția unui cuptor nou”, detaliază Dl. Tigu.
Investiții în digitalizare și depozitare
Eurocas deține în prezent o rețea națională de distribuție solidă, construită de-a lungul întregii sale activități, iar în momentul de față, focusul este setat pe creșterea vânzărilor la export.
În 2018, EUROCAS a definitivat un lung proces de implementare a unor sisteme informatice pe toate segmentele companiei: producție, logistică și vânzări. Astfel, toată structura și activitatea sunt mai închegate, iar fluxul de muncă mai eficient.
„Suntem mândri că produsele noastre sunt acum prezente în peste 45 de țări și lucrăm din greu să ne extindem prezența globală. Cu toate acestea, o atenție deosebită o acordăm propriilor noastre subsidiare. Pe lângă toți partenerii pe care îi avem în alte țări, diviziile noastre de vânzări din Grecia, Marea Britanie și Polonia au înregistrat creșteri semnificative chiar și în anul 2020. Cu siguranță vom continua să investim în creșterea acestor rețele de vânzări”, continuă Managerul de Export.
În trend cu era în care trăim, în timpul pandemiei grupul de firme a început dezvoltarea propriului magazin online www.dulcinea.ro
De mai mulți ani, compania a conștientizat nevoia digitalizării afacerii. Până acum, EUROCAS s-a axat pe vânzarea produselor în ambalaje industriale pentru clienți profesionali, dar speră ca, prin intermediul magazinului Dulcinea și a produselor în ambalaje mici, să poată prezenta o ofertă atractivă pentru toți pasionații de prăjituri de acasă.
Nu în ultimul rând, datorită extinderii gamei de produse, Eurocas tocmai a început construcția unei noi platforme logistice, cu ajutorul căreia își va tripla capacitatea de depozitare. Vânzările au început să revină încetul cu încetul la un nivel decent. Evident, activitatea a fost afectată de lipsa evenimentelor, dar și de faptul că școlile au fost închise o bună perioadă de timp.
„Majoritatea clienților s-au adaptat pe modelul take-away sau livrări la domiciliu. Cei mai afectați au fost însă clienții care aveau o bună parte din vânzare către restaurante și cafenele. Pentru ei, această perioadă a fost cea mai dificilă și am încercat să îi susținem cât de mult am putut”, mai spune Silviu Tigu.
O echipă, o familie
La momentul de față, grupul de firme Eurocas are în total aproximativ 170 de angajați. În funcție de specificul postului, compania oferă și ea beneficii uzuale cum ar fi mașină de serviciu, asigurări medicale sau transport gratuit la muncă.
Cel mai important beneficiu oferit însă este stabilitatea locului de muncă. Fiind o firmă de familie, nu și-a abandonat colegii la greu. Chiar dacă 2020 a fost un an dificil, nicio persoană din cadrul structurii Eurocas nu a fost dată afară.
„Oamenii sunt cel mai important factor în orice afacere, iar colegii noștri știu că, făcând parte din echipa Eurocas, pot avea siguranța zilei de mâine”, este de părere Dl. Tigu
În ciuda dificultăților, anul 2020 a permis obținerea unei cifre de afaceri de 23 de milioane de euro pe întreg grupul de firme. Pentru 2021, așteptările sunt mai optimiste – se speră la o revenire la nivelul din 2019, adică la o cifră de afaceri de peste 25 de milioane de euro.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/eurocas-unicul-producator-de-frisca-vegetala-din-romania/