Energie regenerabila

Hambrger REcycling

Hamburger Recycling optimizează managementul deșeurilor

01.09.2021

Misiunea companiei este recuperarea materiilor prime, reintegrarea lor în economia circulară, dezvoltarea unui sistem valoric optimizat  și protejarea mediului înconjurător. Hamburger Recycling, brand de încredere pe piața  gestionării materialelor reciclabile din România, a fost înființată în urmă cu 10 ani. Axată la început doar pe partea de comerț cu materii prime secundare (deșeuri reciclabile), în special carton, compania și-a dezvoltat activitatea prin oferirea de servicii de colectare. Astfel, an de an, societatea a dezvoltat centre de reciclare, începând din Cluj Napoca, unde este localizat și sediul, continuând cu Bragadiru, Oradea și Timișoara.

Ca urmare, HAMBURGER RECYCLING a reușit să devină partenerul direct al generatorilor de deșeuri reciclabile, oferindu-le soluții optime de gestionare a acestora sub sloganul care le definește activitatea – RECICLĂM ÎMPREUNĂ.

HAMBURGER RECYCLING a reușit să devină partenerul direct al generatorilor de deșeuri reciclabile, oferindu-le soluții optime de gestionare a acestora sub sloganul care le definește activitatea – RECICLĂM ÎMPREUNĂ

Compania este parte a Grupului Prinzhorn, lider de piață european în industria de packaging/ambalaje, prelucrare a hârtiei şi reciclare, care operează în 16 țări, având 10.000 de angajați. Cu o cifră de afaceri de 1,70 miliarde de euro, grupul se plasează pe locul trei în Europa în acest segment.

„Apartenența la o «familie» atât de prestigioasă, cu o istorie care începe în anul 1853, la o organizație cu valori sănătoase, caracterizată prin rigurozitate și eficiență, unde dezvoltarea, inovația și creativitatea sunt cultivate și încurajate, constituie un avantaj în sine. Un atu. O șansă de a evolua profesional, de a beneficia de know-how, de a colabora cu specialiști și profesioniști din toate țările holding-ului, de a beneficia de experiența lor și de a-ți împărtăși propria experiență”, ne-a declarat Dl. Călin Lăzurean, Director General HAMBURGER RECYCLING.

.Principalele divizii ale grupului

Grupul Prinzhorn are trei divizii – Reciclare (Hamburger Recycling), Producție hârtie (Hamburger Containerboard) și Producție ambalaje (Dunapack Packaging).

Portofoliul de servicii al Hamburger Recycling este vast, fiind croit după necesitățile clientului. Astfel, după o analiză atentă în teren, clientului i se prezintă soluția optimă de colectare, punându-i-se la dispoziție recipientele de colectare temporară care se impun pentru fiecare tip de deșeu reciclabil generat, asigurând apoi logistica necesară pentru ridicarea acestora și transportul la centrele de colectare.

Totodată, compania se asigură de întocmirea și transmiterea tuturor documentelor legale care sunt obligatorii, conform legislației în vigoare. Prin departamentul specializat, societatea acordă și servicii de consultanță și consiliere privind legislația de mediu.

Importanța recuperării materiilor prime și a colectării deșeurilor

În România se produc anual aproximativ 5 milioane de tone de deșeuri, conform Planului Național de Gestionare a Deșeurilor.

Termenul „deșeuri” ascunde resurse valoroase, uneori chiar materii prime critice. În principal, cea mai mare parte a deșeurilor „cu valoare” poate fi transformată în materie primă secundară pentru fabricarea de noi produse. Astfel, aceste milioane de tone de deșeuri nu mai ajung să fie aruncate la gropile de gunoi, mai mult sau mai puțin conforme sau ecologice.

Beneficiile reciclării sunt multiple, de aceea este foarte important să înțelegem faptul că în spatele legilor drastice privind reciclarea stau idei și principii solide, benefice comunităților.

„Unul dintre aceste principii solide pe care Grupul nostru deja îl aplică este cel al economiei circulare, care reprezintă un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins”, afirmă Directorul General.

Economia circulară se abate de la modelul economic tradițional, liniar, de tip „ia-fă-consumă-aruncă”

În practică, aplicarea principiilor economiei circulare implică reducerea la minimum a deșeurilor. Când un produs ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, materialele din care este făcut sunt păstrate în cadrul economiei de câte ori este posibil. Acestea pot fi folosite din nou și din nou, creând astfel o valoare suplimentară. În plus, reciclarea nu numai că aduce beneficii mediului, dar are și un efect pozitiv asupra economiei.

După cum se vede, colectarea deșeurilor evoluează zi de zi, dar într-un ritm destul de lent, în condițiile în care, în marea majoritate a timpului, se acționează reactiv, nu pro-activ și se iau decizii după ce se întâmplă ceva dăunător mediului.

Din punctul de vedere al companiei, educația consumatorului este foarte importantă și puterea exemplului este un factor determinant pentru a avea un sistem funcțional. Trebuie arătat, explicat și implementat un sistem de gestionare a deșeurilor în conformitate cu nevoile comunității, care apoi trebuie menținut și eficientizat.

Fenomenul poluării la nivel global și local

Hamburger Recycling își dovedește respectul față de om și față de mediul înconjurător, contribuind zi de zi la crearea unui mediu mai curat. Fiecare tonă de material reciclat care se întoarce în economie ca materie primă înseamnă mai puțină poluare, mai puțină risipă, mai multe resurse. Acesta este și unul dintre motivele pentru care cei de la Hamburger Recycling își pun toată energia și priceperea în slujba luptei pentru un mediu mai prietenos, mai puțin poluat.

Misiunea companiei este recuperarea materiilor prime, reintegrarea lor în economia circulară, dezvoltarea unui sistem valoric optimizat în funcție de nevoile clienților și furnizorilor și, nu în ultimul rând, protejarea mediului înconjurător.

România și-a asumat ținte foarte îndrăznețe, cel puțin în domeniul reciclării deșeurilor, pe care, din păcate, este departe de a le fi atins până în prezent

„În România există o legislație bogată în domeniul deșeurilor, respectiv al combaterii poluării. Credem că este nevoie de o mai mare implicare a autorităților locale, a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, acolo unde există, deoarece aceste entități au cele mai multe instrumente și mijloace care să le permită să schimbe această situație. Prin implicarea lor se pot schimba lucrurile și poate crește gradul de reciclare al deșeurilor la nivel național. În ceea ce ne privește, ca firmă care operează în domeniul reciclării deșeurilor, depunem toate eforturile pentru ca lucrurile să se schimbe în bine”, este de părere Dl. Călin Lăzurean.

Cele mai inovative soluții oferite de companie

În ceea ce privește partea logistică a colectării deșeurilor, în prezent se folosesc pubele, containere, pres-containere și vehicule specializate. Vehiculele folosite în momentul de față însă sunt noi, cu consum redus de carburant, cu filtre performante, care poluează mai puțin. De asemenea, pres-containerele sunt prevăzute cu senzori care arată capacitatea de umplere a acestora, eficientizând astfel transportul deșeurilor de la client la centrele de colectare.

Totodată, centrele de reciclare se află într-un plin proces de retehnologizare prin implementarea de echipamente de procesare noi, mai eficiente, cu consum redus de energie electrică.

Hamburger Recycling își dovedește respectul față de om și față de mediul înconjurător, contribuind zi de zi la crearea unui mediu mai curat

„În ceea ce privește procesele noastre, suntem certificați ISO 9001, 14001 și 45001. Avem implementate proceduri și instrucțiuni de lucru pentru toate procesele desfășurate în companie. Folosim sisteme ERP pentru gestionarea activității operaționale. Garantăm trasabilitatea deșeurilor de la client = sursă, la reciclatorul final”, detaliază Dl. Lăzurean.

Capacitatea de reciclare a companiei diferă de la un centru de colectare la altul, dar, per total, cu tehnologia deținută, capacitatea de a recicla se încadrează între 10 și 12 mii de tone lunar, în funcție de calitatea deșeurilor. Pentru perioada următoare, compania își dorește o dotare tehnologică superioară, care să îi permită să diversifice tipurile de deșeuri reciclabile procesate, crescând totodată capacitatea de reciclare cu aproximativ 20% pe termen mediu.

Pentru HAMBURGER RECYCLING, îmbunătățirea continuă se află întotdeauna în prim plan, atât în ceea ce privește serviciile oferite, cât și relațiilor cu clienții

Importanța resursei umane

În prezent, compania deține peste 100 de angajați în cele 4 puncte de lucru, urmând ca numărul acestora să crească pe măsură ce activitatea se va dezvolta.

Pe lângă veniturile salariale, în funcție de realizările obiectivelor agreate împreună cu managementul companiei,  angajații primesc bonusuri de performanță, dar beneficiază și de un sistem de asigurări de sănătate, care acoperă o paletă largă de servicii specifice.

Pentru Hamburger Recycling, îmbunătățirea continuă a cunoștințelor profesionale și abilităților personale ale angajaților companiei este o permanentă preocupare și, în acest sens, compania deține programe structurate pe tipuri de profesii.

„Este foarte importantă pentru noi resursa umană, de aceea prin ceea ce întreprindem avem mare grijă ca aceasta să simtă plăcerea și să aibă motivația pentru performanță continuă. Oportunitățile de angajare depind de mulți factori, iar ele apar frecvent. În consecință, cei care sunt interesați de a ni se alătura, pot să ne transmită intenția lor prin trimiterea unui curriculum vitae”, menționează Dl. Călin Lăzurean.

Sprijinirea educației

În viziunea companiei, activitățile sociale ocupă un loc foarte important. Astfel, în anul 2020, când educația se confrunta cu lipsă de resurse tehnologice pentru elevi și studenți, pentru a se putea conecta la orele online, compania a donat laptopuri și desktopuri pentru familiile lipsite de resurse materiale, precum și birouri și hârtie pentru elevi și studenți.

În același timp, Hamburger Recycling oferă sponsorizări și pentru cluburi sportive școlare, care sunt la fel de importante pentru tânăra generație.

Compania acordă o importanță deosebită proiectelor de responsabilitate socială, implicându-se în acțiuni de susținere a educației din România

„În compania noastră se pune mare accent pe sprijinirea educației, de exemplu avem foarte mulți studenți care își derulează practica în cadrul departamentul de mediu, având contract semnat cu Facultatea de Știință și Ingineria Mediului din Cluj Napoca.

Un proiect mare îl derulăm  împreună cu colegii noștrii de la Dunapack și un colaborator cu renume în țară, oferind sponsorizare pentru aparatura necesară înființării și derulării de activități specifice pentru laboratorul din cadrul Facultații de Știința și Ingineria Mediului din cadrul UBB din Cluj Napoca”, mai precizează Directorul General HAMBURGER RECYCLING.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/economia-circulara-economia-industriala-restauratoare/