Compania utilizează tehnologii care permit obținerea unor produse noi, moderne, extrem de apreciate de către clienți. INTEVA Salonta, furnizor global de componente și sisteme de inginerie pentru industria auto, continuă să fie compania performantă și de referință în grup. În prezent, compania are în portofoliu produse din gama automotive, care cuprind atât elemente de siguranță, de tipul încuietorilor de uși, precum și macarale de geamuri ce cuprind modelele electronice, electrice, cât și cele manuale, pentru o gamă foarte variată de clienți.
Totodată, INTEVA produce și elemente funcționale cu rol decorativ de interior, de genul console pentru partea din spate a autovehiculelor de lux, acest segment fiind de curând adăugat în portofoliul locației din Salonta.
Tehnologii care permit obținerea unor produse inovative
În momentul de față, INTEVA Salonta utilizează tehnologia pentru marcaj trasabilitate cu laser pe încuietori, tehnologia de scanare și tăiere automată piele, tehnologia de gresare cu vaselină cu high speed valve în 2 axe, tehnologia de aplicare silicon cu robot, pentru a nu intra apa în încuietoare, tehnologia de rivetare – nit metal și tehnologia de sudură cu ultrasunet.
„Printre elementele inovative realizate în cadrul unității de producție pot fi amintite cusăturile decorative în zona IP și console iluminate cu LED, side panel-ul cu sistem integrat de acționare a geamurilor, dispozitivul de acoperit portbagajul acționat electric (Retractable rear trunk car cargo cover) și încuietorile acționate de pe telefon (e-latch/smart latch)”, ne-a declarat Dl. Mihai Cristea, Plant Manager INTEVA SALONTA.
Compania are în portofoliu atât elemente de siguranță, cât și macarale de geamuri, pentru o gamă variată de clienți
În ceea ce privește situația parcului de utilaje/a bazei de echipamente INTEVA Salonta, aceasta este în momentul de față în cea mai bună stare de funcționare având în vedere mentenanța care se efectuează cu o frecvență mare, bine planificată și organizată de departamentul de mentenanță specific. Mai mult, aceasta este îmbunătățită în momentul în care se consideră că rezultatele proceselor nu se mai ridică la nivelul cerințelor clienților.
Extinderea uzinei din Salonta și a echipei
Pentru că progresul impune schimbări, uzina din Salonta urmează să beneficieze de încă o extindere – o hală nouă de producție, proiectată să devină funcțională la începutul semestrului 2 din 2022. În această nouă zonă de producție vor fi integrate noile produse pentru BMW, inclusiv procese de injectare și prelucrări primare ale materialelor. În acest fel, INTEVA intenționează să intre pe piața de sisteme de interior, dar și să dezvolte capabilitățile de injecție mase plastice, atât injecție convențională, cât și prin tehnologii moderne, de tip mu-cell.
În prezent, INTEVA Closures are 867 de angajați, din care 96 la birouri, restul în hala de producție.
INTEVA are grijă de angajații săi, fapt dovedit de mărirea anuală a salariilor. Beneficiile de care se bucură angajații sunt reprezentate de transport gratuit, tichete de masă, al 13-lea salariu, asigurări private de sănătate, rechizite consistente pentru fiecare început de an școlar pentru fiecare copil al angajaților, premii pentru loialitatea în companie, diverse bonusuri, cum ar fi zile libere pentru evenimente din viața angajaților. Și cel mai important beneficiu: o cultură organizațională bazată pe creșterea și dezvoltarea angajaților (există anual un plan complex de traininguri la toate nivelele), pe comunicare și transparență.
„La INTEVA, așteptăm colegi noi pentru noul proiect, bazat pe procese de injecție de mase plastice, deci există oportunități de angajare ca și ingineri electrici/mecanici, reglori și tehnicieni mașini de injecție mase plastice”, detaliază Plant Managerul.
Rețeaua de clienți și furnizori
Rețeaua de parteneri ai INTEVA Salonta cuprinde clienți și furnizori de materie primă și servicii, cei mai importanți clienți fiind reprezentați de grupurile Stellantis, VW și Renault. Compania livrează piese atât în țară și în Europa (Franța, Germania, Spania), cât și în Marea Britanie, Brazilia, Argentina, Columbia și Africa de Sud. Produsele INTEVA sunt distribuite conform înțelegerilor comerciale, în general free carrier.
INTEVA colaborează cu furnizori de servicii pentru partea de transport marfă, dar și cu furnizori de materie primă, de exemplu ambalaje carton sau plastice mici. În plan internațional, cea mai mare parte din furnizorii de materie primă sunt localizați în Europa (Franța, Italia, Germania, Spania, Ungaria), însă compania deține furnizori de materie primă și în China, Vietnam și India.
Cei mai importanți clienți sunt reprezentați de grupurile Stellantis, VW, Renault
„Procentual, aproximativ 10% din furnizorii de materie primă ai companiei sunt localizați în Asia, însă ca volum de marfă aceștia reprezintă aproximativ 30% din volumul total de materie primă. Raportat la provocările actuale din piața de transport internațional, putem spune că suntem în mod negativ afectați de creșterea costurilor, a timpului de tranzit și de impactul pe care criza de semiconductoare îl are în piața auto în prezent”, continuă dl. Mihai Cristea.
Provocările din piața automotive
În acest moment, piața automotive este una dintre cele mai lovite de diversele crize din lanțul de aprovizionare (microcipuri, diverse metale, diverși polimeri). Acest lucru lansează provocări din cele mai diverse și impune necesitatea găsirii unor soluții care să nu încalce bunele practici din industrie, dar să îndeplinească, în același timp, standardele și cerințele clienților.
Industria auto virează tot mai mult în direcția autovehiculelor propulsate fără emisii (electrice, cu hidrogen) fapt care aduce și mai multă presiune pe furnizorii de rang 1, cum este și Inteva.
„Pentru produsele noastre, impactul tehnologic nu este chiar atât de mare cum este pentru alte segmente de piață – indiferent de sistemul de propulsie, produsele noastre fac parte din echiparea vehiculelor. Provocarea pentru noi este de a veni în întâmpinarea clienților cu produse care susțin reducerea consumului de energie, prin folosirea de metode de producție inovative, cu materiale noi, cu greutate redusă”, menționează reprezentantul companiei.
În anul 2019 a fost transferat în Salonta primul proiect de interioare, G12, reprezentat de console îmbrăcate în piele pentru BMW seria 7, un proces cu totul nou pentru fabrica din Salonta. Transferul a fost un succes, apreciat în mod expres de BMW. S-au mai transferat și alte proiecte, precum proiectul de macarale de geam pentru Renault Brazilia și liniile de producție din St. Die-Franța, astfel dublându-se capacitățile de producție pentru încuietori de uși pentru Stellantis. În același timp, s-a realizat certificarea ISO 45001:2018.
Primul proiect de interioare, G12, reprezentat de console îmbrăcate în piele pentru BMW seria 7, a fost transferat în Salonta în 2019
Prin intermediul centrelor de competență situate în alte site-uri, INTEVA oferă servicii de consultanță, proiectare și integrare pentru echiparea și automatizarea autovehiculelor de toate tipurile, atât a celor personale, cât și a celor comerciale. Printre acestea amintim automatizări diverse în zona ușilor de acces în autovehicul (actuatori, încuietori, macarale), elemente inovative și de design în zona de bord (instrument panel), precum și în cea de interioare (console, side panel, glove box).
Acțiuni pentru binele comunității
INTEVA este o companie căreia îi pasă de problemele societății în care activează și este implicată în mod constant în proiecte de responsabilitate socială. Aproape toți angajații își redirecționează impozitul pe venit către Asociația Salariaților INTEVA, asociație non-profit, din fondul căreia sunt sponsorizate cazurile sociale, umanitare și de boli grave ale angajaților și membrilor familiilor lor.
Anual, INTEVA inițiază și participă la acțiuni de donare de sânge, donează rechizite pentru toți copiii din Salonta care încep clasa 0 și clasa 1. În plus, INTEVA organizează acțiuni caritabile de strângere de fonduri pentru cazurile sociale din oraș și sponsorizează de Crăciun și Paște orfelinatul din Salonta și căminele de bătrâni. La începutul pandemiei, când nu se găseau măști de protecție, INTEVA a produs măști din bumbac pentru angajați și pentru alte instituții din Salonta, mai ales pentru căminele de bătrâni.
INTEVA a produs măști din bumbac pentru angajați și pentru alte instituții din Salonta, mai ales pentru căminele de bătrâni
Evoluția financiară
Deși un an dificil, în anul financiar 2020, atât cifra de afaceri, cât și profitul operațional au continuat trendul ascendent al ultimilor ani. Pentru anul financiar ce tocmai s-a încheiat, cu toate că activitatea de producție a fost impactată de criza semiconductorilor și de cea a lanțurilor de aprovizionare, datorită transferurilor realizate la sfârșitul anului 2020, activitatea INTEVA Closures a continuat să fie pe un trend pozitiv.
Managementul se așteaptă așadar ca cifra de afaceri să crească cu aproximativ 50% comparativ cu anul precedent, iar în ceea ce privește profitul operațional se estimează o creștere cu aproximativ 65%.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/inteva-products-salonta-10-ani-de-existenta-in-industria-automotive/