Metrorex, patru decenii de activitate susţinută în sprijinul bucureștenilor

01.11.2019

Împreună cu Ministerul Transporturilor, compania depune toate eforturile pentru a oferi cele mai sigure, confortabile şi rapide călătorii. În anul 2018, Metrorex şi Primăria Sectorului 4 au început demersurile pentru proiectul de extindere a Magistralei 2 cu o nouă staţie de metrou, care va fi construită la nivel suprateran, între staţia Berceni și Şoseaua de Centură. Cel mai important obiectiv al Metrorex pentru anul acesta rămâne punerea în funcţiune a Magistralei 5, tronsonul Drumul Taberei – Eroilor.

„Spre finalul anului 2018 a fost dat în exploatare primul terminal multimodal tip Park&Ride din Bucureşti. Terminalul Multimodal de la Străuleşti constituie o alternativă optimă pentru şoferii care doresc să îşi lase maşina într-un loc sigur, ieftin, şi să acceseze cu uşurinţă mijloacele de transport în comun din zonă”, ne-a declarat Dl. Ing. Marin Aldea, Director General Metrorex.

Park&Ride-ul, unic în ţară, este realizat după cele mai noi standarde europene şi oferă acces non-stop tuturor celor care doresc să-şi eficientizeze timpul şi costurile. Tariful este de 50 de bani/oră.

Terminalul Multimodal de la Străuleşti constituie o alternativă optimă pentru şoferii care doresc să îşi lase maşina într-un loc sigur și ieftin

În luna august 2019 a fost finalizat Studiul de Fezabilitate pentru construcţia Liniei 4 de metrou: Lac Străuleşti – Gara Progresul, tronsonul Gara de Nord – Gara Progresul.

Atât studiul de prefezabilitate, cât şi cel de fezabilitate sunt finanţate prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român. Elaborarea Studiului de Pre-Fezabilitate şi Fezabilitate urmăreşte oportunitatea realizării Liniei de metrou – Lac Străulești – Gara de Nord – Gara Progresul.

Stadiul lucrărilor la Magistrala 6, 5 și 2

În ceea ce priveşte Magistrala 6 de metrou, care va asigura legătura cu Aeroportul Otopeni, aceasta va fi disponibilă pentru a asigura transportul pentru cei care vin sau se deplasează spre aeroport, dar și pentru cei care locuiesc în zona de nord a capitalei, intens dezvoltată din punct de vedere imobiliar în ultima perioadă. La acest moment, procedura de achiziţie a serviciilor de proiectare şi execuţie a lucrărilor de structură Lot.1.1: între staţiile 1 Mai – Tokyo se află în derulare.

Astăzi, Magistrala 2 este puternic polarizată cu cerere de transport cu precădere pe tronsonul nordic, cauzată de dispariţia funcţiunii sudice industriale şi înlocuirii acesteia cu funcţiuni mixte comerciale şi rezidenţiale.

„Magistralele 1 şi 3 îşi împart rolurile polarizatoare, atât pentru arcul nordic al arterei inelare urbane (inelul principal), cât şi pentru axa est-vest a municipiului sub coridoarele de penetraţie rutieră dinspre A1, respectiv A2”, continuă Directorul General.

Magistrala 2 are un rol vital în crearea unui coridor de circulaţie nord-sud sustenabil, eficient şi de mare capacitate

Pentru continuarea Magistralei 5 de metrou pe secţiunea Drumul Taberei – Pantelimon, Secţiunea Eroilor (PS Operă) – Piaţa Iancului, documentaţia pentru atribuirea serviciilor de proiectare şi asistenţă tehnică a fost finalizată și avizată în Consiliul Tehnico-Economic al Metrorex. Achiziţia serviciilor a fost demarată, iar procedura de licitaţie este în desfășurare. De asemenea, documentaţia pentru proiectul pentru Îmbunătăţirea serviciilor de transport public de călători cu metroul pe Magistrala 2, Berceni – Pipera, se află în pregătire pentru demararea procedurii de achiziţie.

Punerea în funcţiune cu călători a Magistralei 5

Punerea în funcţiune cu călători a Magistralei 5 este cel mai important obiectiv al Metrorex pentru acest an, astfel încât vor fi achiziţionate trenuri noi de metrou care vor opera pe această magistrală. 13 trenuri noi de metrou vor fi destinate secţiunii Drumul Taberei – Eroilor; opţional, Metrorex și-a rezervat dreptul de a contracta încă maxim 17 trenuri noi de același tip, destinate operării pe secţiunea Eroilor – Iancului.

Pe termen mediu şi lung, Metrorex are în vedere extinderea Magistralei 2 din staţia Berceni

În octombrie anul acesta a fost semnat protocolul între Ministerul Transporturilor, Metrorex și Primăria Sectorului 4, cu privire la edificarea unei staţii de metrou la nivel suprateran, situată între staţia de metrou Berceni și Șoseaua de Centură. Proiectul se va realiza în continuarea Magistralei 2 de metrou: Pipera – Berceni, utilizând și terenul aferent liniei de probă și legătura reţelei de metrou cu staţia CF Popești.

Călătoria cu metroul, urmărită direct pe telefonul mobil

În 2019, Metrorex sărbătorește 4 decenii de activitate susţinută, eveniment pe care conducerea companiei plănuiește să îl sărbătorească alături de călători şi colaboratori. În acest sens, Metrorex va pune la dispoziţia călătorilor cartele aniversare şi va decora trenurile cu simboluri specifice.

Toamna aceasta, Metrorex a pus la dispoziţie 17 casierii pentru emiterea titlurilor de călătorie speciale pentru elevi și studenţi. De anul acesta, numărul casieriilor puse la dispoziţia elevilor şi studenţilor a crescut cu peste 50% faţă de anii anteriori. În plus, Metrorex are în plan lansarea unei aplicaţii mobile.

„Rolul principal al aplicaţiei pe care dorim să o lansăm este de a facilita accesul elevilor şi studenţilor la serviciile oferite de societatea noastră”, precizează Dl. Ing. Marin Aldea

Totodată, prin intermediul aplicaţiei, călătorilor li se transmit în timp real informaţii cu privire la călătorie. Aplicaţia va fi însoţită de notificări care vor apărea pe ecranul utilizatorului pentru a-l anunţa pe acesta de eventualele modificări ale călătoriei.

Resursa umană, prioritară pentru Metrorex

Metrorex avea, la sfârșitul lunii august a anului curent, 4.353 de angajaţi, urmând ca acest număr să crească, în condiţiile în care se va da în exploatare și Magistrala 5 de metrou.

Și pentru că elementul care stă la baza Metrorex este angajatul, compania de transport implementează în permanenţă proiecte care au ca obiectiv îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, vizând în același timp şi creşterea numărului de angajaţi, acolo unde acesta este subdimensionat.

De asemenea, compania acordă o deosebită atenţie pregătirii profesionale a angajaţilor, încercând în același timp să echilibreze viaţa lor profesională cu cea personală. 

Staţiile de metrou, mult mai accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi

Pentru proiectul de investiţii „Accesibilizarea staţiilor de metrou în funcţiune pentru persoanele cu deficienţe de vedere” a fost emis Ordinul Ministrului Transporturilor privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici. De asemenea, se află în elaborare aplicaţia de finanţare pentru obţinerea fondurilor externe nerambursabile.

În luna mai a acestui an, a fost deschis un nou acces la staţia Tineretului, care are în componenţa sa două intrări/ieşiri pietonale dotate cu scări fixe, escalatoare şi lift, facilitând astfel deplasarea persoanelor cu dizabilităţi

„Promovarea unei reţele existente adaptate exigenţelor utilizatorilor actuali, dar şi exigenţelor de calitate şi securitate stabilite de standardele naţionale şi internaţionale, prin proiecte de modernizare atât la nivelul instalaţiilor, cât şi a spaţiilor publice are ca rezultat menţinerea cotei de piaţă existente şi fidelizarea utilizatorilor actuali”, explică Directorul General.

Tendinţa următorilor 10 ani

Aglomerarea traseelor de suprafață, creşterea poluării, creşterea timpului petrecut în trafic, lipsa locurilor de parcare sunt factori care determină reorientarea publicului către folosirea mijloacelor de transport în comun şi abandonarea transportului individual.

Din punct de vedere al impactului asupra mediului, activitatea de transport cu metroul este nepoluantă, ecologică și eficientă, contribuind în sens pozitiv prin evitarea degajării în mediul exterior a unor importante cantităţi de noxe

Pentru următorii 10 ani, este de așteptat ca o foarte mare parte din participanţii la traficul de suprafaţă să se reorienteze către transportul în comun, drept consecinţă a tuturor factorilor care îngreunează transportul de suprafaţă, dar şi a restricţiilor de mediu tot mai severe care se vor aplica asupra celor care generează gaze cu efect de seră. Din acest punct de vedere, transportul cu metroul se integrează în mod corespunzător în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) și în Planul integrat de calitate a aerului (PICA), elaborate de Primăria Generală a orașului București.

Metrorex, călătorii sigure, confortabile și rapide

În anul 2018, compania de transport a înregistrat o cifră de afaceri de 712 milioane de lei. Subvenţia primită de Metrorex de la bugetul de stat pe anul 2018, conform prevederilor legale, a fost sub nivelul solicitat și fundamentat. Astfel, la sfârșitul anului trecut, Metrorex a închis anul financiar cu deficit. În anul 2019, deficitul de finanţare este de circa 226 de milioane de lei, care va fi solicitat la următoarea rectificare bugetară.

Revenit în funcţia de director general al societăţii în luna iulie a acestui an, Dl. Ing. Marin Aldea, a declarat în încheiere că „împreună cu Directorii Executivi, Consiliul de Administraţie şi Ministerul Transporturilor depunem toate eforturile pentru a oferi călătorii sigure, confortabile şi rapide, aşa cum i-am obişnuit pe bucureşteni de 40 de ani încoace”.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/metrorex-transporta-zilnic-peste-600-000-de-calatori/

Citiți și despre:

  • Surse de energie regenerabilăSurse de energie regenerabilă Care sunt principalele surse de energie regenerabilă şi cum funcţionează ele? Surse de energie regenerabilă: Energia verde rămâne şi în 2018 una dintre cele mai dezbătute. La nivel european, în anul 2030, 32% […]
  • Kalomin Impex, reorientare către succesKalomin Impex, reorientare către succes Pe termen lung, compania are în plan construirea unui depozit frigorific, util în transporturile grupate. Istoria Kalomin Impex a început în anul 1991, când David Niculae, un șofer cu experiență, a pus bazele […]
  • Regional Air Services – investiții în infrastructură și flotăRegional Air Services – investiții în infrastructură și flotă “Putem privi cu optimism către viitor și anticipăm o creștere în aviația generală”. Istoria Regional Air Services începe în anul 1998, compania numărându-se printre primii operatori privați în aviația din […]
  • DUMAGAS TRANSPORT – siguranță, calitate și performanță în transporturiDUMAGAS TRANSPORT – siguranță, calitate și performanță în transporturi Compania a crescut cu o medie de 10-15% pe an în termeni de cifră de afaceri și venituri totale. SC DUMAGAS TRANSPORT SA, pionier pe piața transporturilor din România, cu o experiență în domeniu de peste 18 […]
  • Metrorex transportă zilnic peste 600.000 de călătoriMetrorex transportă zilnic peste 600.000 de călători Procesul de modernizare și dezvoltare a rețelei de transport cu metroul continuă. Anul 2017 a fost pentru Metrorex un an plin de acţiuni şi evenimente, astfel, conform strategiei de dezvoltare şi modernizare […]

O părere la “Metrorex, patru decenii de activitate susţinută în sprijinul bucureștenilor

  1. Pingback: METROREX, o companie cu o viziune progresivă – Reporter

Comentariile nu sunt permise.