Finante

Paste Fericit

Sărbătoarea de Paște, o sărbătoare cu bucurie

01.04.2019

Paște 2019 tradiții. Sărbătorile pascale vin cu o mulțime de tradiții frumoase, dar și cu cheltuieli pe măsură. Paștele este o sărbătoare pe care românii o așteaptă cu nerăbdare. Încondeierea ouălor, înnoirea hainelor, mâncarea tradițională și, mai nou, cadourile reprezintă doar o parte din micile bucurii ale acestei sărbători.

Așadar, sărbătorile pascale vin atât cu o mulțime de tradiții frumoase, dar și cu cheltuieli pentru români. Jurnalul de Afaceri vă descrie cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de Paște și vă oferă o serie de sfaturi pentru ca această perioadă să nu devină o povară din punct de vedere financiar.

Paște 2019 – Cheltuieli mai mari pentru români

Cu siguranță, în 2019, cheltuielile de Paște vor fi mai mari decât în anii trecuți. Motivul este următorul: rata inflației este în creștere – în 2019, creșterea inflației este chiar alarmantă.

Rata de creștere a prețurilor de consum a fost de 3,8% în luna februarie a anului 2019, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Astfel, inflația din luna februarie 2019, comparativ cu luna februarie 2018, a crescut cu 3,8%.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 4%.

Conform datelor Eurostat, țara noastră a înregistrat, în ianuarie 2019, o rată anuală a inflaţiei de 3,2% – cea mai mare inflație din Uniunea Europeană (UE). În plus, nivelul este de peste două ori mai mare decât media UE (1,5%).

Românii vor plăti mai mult pentru cumpărăturile de Paște 2019, în condițiile în care țara noastră are cea mai mare creștere a inflației la nivelul UE

Recomandări pentru cumpărăturile de Paște 2019

Înainte de a merge la cumpărături este indicat să faceți o listă în care să treceți produsele pe care vreți să le achiziționați pentru pregătirea mesei de Paște. Chiar dacă o să fiți tentat să cumpărați produse care nu sunt pe listă, ar fi bine să nu faceți acest lucru, întrucât este posibil ca după sărbători să aruncați o parte din mâncare. Știm că vreți ca masa de Paște să fie una plină cu bunătați, însă nu este cazul să exagerați.

De asemenea, încercați să nu cumpărați produse care s-ar putea strica până la Paște.

Dacă nu vreți să cheltuiți prea mult, verficați ce oferte au supermarketurile în această perioadă.

Tot înainte de a merge la cumpărături ar fi bine să stabiliți un buget pentru cumpărăturile de Paște. Gândiți-vă bine ce sume de bani vă permiteți să cheltuiți pentru mâncare și cadouri, astfel încât să nu vă treziți după ce faceți cumpărături că ați rămas fără bani.

În plus, este important să vă stabiliți o serie de priorități. Doar așa veți putea cumpăra produsele de care aveți nevoie pentru Paște și, după aceea, cu bugetul rămas puteți achiziționa și alte lucruri nu atât de importante precum cele trecute pe lista de priorități.

Înainte de a merge la cumpărături ar fi bine să stabiliți un buget pentru cumpărăturile de Paște

Siguranța alimentară pentru un Paște Fericit!

Inspectorii din cadrul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor ne recomandă să fim atenți la cumpărăturile de Paște. Produsele alimentare, mai ales cele tradiționale, trebuie să fie cumpărate doar din spaţii autorizate.

Astfel, specialiștii din sănătate alimentară publică ne spun că specialitățile de miel sau de ied trebuie să provină din abatoarele autorizate sanitar-veterinar sau din centre de tăiere temporare care vor fi autorizate să funcţioneze pe o perioadă determinată.

Carnea trebuie să fie însoţită de un certificat de sănătate publică veterinară, eliberat de abatorul în care au fost sacrificate animalele.

Carnea de miel sau ied va fi vândută direct consumatorului final, imediat după sacrificare, examinare şi marcare.

Cum alegem ouăle de Paște?

De asemenea, și ouăle trebuie să fie examinate de personalul veterinar. Trebuie să știți că este interzisă vânzarea ouălor cu coajă crapată sau lovită.

Potrivit sursei citate, ouăle proaspete au coaja cu aspect mat, rugos sau poros, comparativ cu ouăle vechi care au coaja lucioasă şi netedă.

De asemenea, la un examen simplu a densităţii în apă, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 de grade.

Ouăle proaspete au coaja cu aspect mat, rugos sau poros, comparativ cu ouăle vechi care au coaja lucioasă şi netedă

Paște 2019 tradiții. Obiceiuri frumoase 

Alimentele care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște sunt ouăle roşii, drobul de miel, pasca şi, bineînțeles, cozonacul.

Conform tradiției, ouăle se vopsesc în Joia Mare, iar cozonacul și pasca trebuie făcute în Sâmbăta Mare.

De asemenea, în primele zile din Săptămâna Mare românii obișnuiesc să facă în toată casa curățenie generală, pentru a primi musafirii în cele trei zile de Paște.

Ciocnitul ouălor se face după tradiții care diferă de la o zonă la alta a țării. Însă, în cele mai multe regiuni, primele ouă se ciocnesc chiar în noaptea de Înviere, după ce se termină slujba de la miezul nopții. Tot atunci are loc prima masă de Paşte în familie. Tradiția mai spune că la slujba de Înviere trebuie să porți o haină nouă.

Primele ouă se ciocnesc chiar în noaptea de Înviere, după ce se termină slujba de la miezul nopții

Un alt obicei care s-a împământenit și la noi este cel al Iepurașului de Paște. Acesta datează încă din anul 1590 și se întâlnea mai ales în Germania. Se spune că Iepurașul de Paște este cel care aduce, în Joia Mare, ouăle roșii.

Primul lucru pe care ar fi bine să îl mănânci la masa de Paște este oul înroșit. Se spune că acest lucru aduce sănătate pe tot parcursul anului.

Așadar, acestea sunt tradiţiile şi obiceiurile larg răspândite la nivelul României în comunitatea creştin-ortodoxă. De asemenea, cu această ocazie, Jurnalul de Afaceri vă urează un Paște Fericit alături de cei dragi!

Citește și Câte zile libere vom avea de Paște?