Premium AEROTEC investește în robotizare și automatizare

01.03.2020

Prin tehnologia utilizată, compania ajută la eficientizarea consumului de carburant și implicit reducerea noxelor și a emisiilor. Compania germană Premium AEROTEC, lider pe piața europeană, este cel mai mare producător și dezvoltator de componente și structuri aeronautice pentru avioane civile și militare. Fabrica din Brașov produce piese prelucrate mecanic și asamblează componente metalice și nonmetalice pentru toate programele de serie Airbus, folosind noi tehnologii în domeniul aluminiului și a fibrei de carbon.

Dacă în urmă cu 10 ani compania număra aproximativ 160 de angajați, în momentul de față numărul acestora se apropie de 830, întrucât anul trecut firma-mamă a luat decizia de a dezvolta un proiect ambițios de tip Green Field la Brașov. Așadar, în viitorul apropiat, compania își propune să creeze peste 50 de locuri noi de muncă, oferind astfel noi oportunități profesionale competitive.

De la demararea activității în 2010, atât producția, cât și numărul de personal a crescut continuu

Fabrica de la Brașov este modernă, deoarece tehnologia de fabricație a pieselor are la bază mai multe procese complexe. Există două mari arii de producție: prelucrări mecanice și profilări, respectiv asamblare piese și structuri. Începând de anul trecut, compania a demarat și proiectul de dezvoltare a unui departament de Design (Proiectare) în cadrul fabricii de la Brașov.

Peste 26.000 de repere în portofoliu

Portofoliul de produse conține peste 26 de mii de repere doar la fabrica de la Brașov, PAS fiind unic producător al pieselor de structură de rezistență precum Keelbeam (traversa de rezistență de la trenul de aterizare) și rama ușii de cală (Cargo Door). În plus, compania oferă partenerilor și clienților o serie de avantaje precum calitate, flexibilitate și respectarea termenelor de livrare cerute de client.

Premium AEROTEC oferă și asistență pe toată durata de viață a avioanelor în componența cărora intră piese fabricate la Brașov, în sensul că sunt asigurate piesele de schimb.

Chiar dacă la nivel mondial piața aeronautică stagnează, în Brașov producția a crescut de la an la an

În 2015 a avut loc relocarea producției totale de la fabrica din Rusia, cu o creștere a producției de 40%, ajungând în 2019 la o rată de 60 de avioane pe lună. În acest fel, compania a reușit să depășească cu succes provocările apărute, fapt datorat implicării responsabile a întregii echipe.

„Ca în orice domeniu de activitate extrem de dinamic și competitv, și cel în care activează Premium AEROTEC a fost și este presărat cu numeroase provocări. Cele mai importante au fost acelea de a recruta și califica personalul într-un timp foarte scurt, astfel încât livrările să fie asigurate și în același timp să fie alocat timp suficient pentru dezvoltarea noilor proiecte”, ne-a declarat Dl. Ionel Grosu, Director General Premium AEROTEC.

Cele mai inovatoare materiale și produse ale Premium AEROTEC

Începând cu anul 2014, compania a implementat o nouă tehnologie, și anume prelucrarea fibrei de carbon. Inovația pe care se pune accent în momentul de față este utilizarea fibrei de carbon, material rezistent și ușor. Folosirea acestui material reprezintă un pas înainte spre conștientizarea și reducerea consumului de carburant și implicit a amprentei de CO2.

Pentru a eficientiza și mai mult activitatea, compania a introdus în procesul de producție roboți industriali, tehnologie state of the art la ora actuală

Totodată, Airbus lucrează la dezvoltarea liniilor de producție pentru toate tipurile de avioane. Acest lucru accentuează eficientizarea consumului de carburant și implicit reducerea noxelor și a emisiilor. Pentru activitatea sa, compania a fost răsplătită cu numeroase premii de excelență, în cadrul diverselor gale organizate în țară. Cu toate acestea, cele mai importante certificări sunt raportate la calitatea produselor create, în fiecare zi, în fabrica din Brașov.

Certificările și premiile obținute, garanția calității produselor și serviciilor

Dintre cele mai importante certificări și premii obținute, putem aminti certificarea Nadcap, care reprezintă o certificare a proceselor de fabricație din industrie. Certificarea LBA este oferită de Autoritatea Aeronautică Civilă Germană, prin care Premium AEROTEC este recunoscută drept organizație de producție aprobată (Certificare POA).

Certificatul EN9100 atestă faptul că sunt îndeplinite criteriile privind asigurarea calității în fabricarea produselor din sectorul aero-spațial. Compania deține și Certificatul de Mediu E14001, care atestă preocuparea continuă a companiei pentru protejarea mediului înconjurător.

Pentru a îndeplini toate criteriile și a se conforma normelor în vigoare, Premium AEROTEC își continuă planul de investiții și în perioada următoare. Pe lângă investițiile constante de menținere a standardelor înalte tehnice în procesul de producție, compania se concentrează în ultimul an pe procesele de automatizare și robotizare a proceselor. Un prim exemplu este robotul care reușește să deservească o celulă de 4 utilaje CNC (mașină cu comandă numerică).

Compania a investit atât în echipamente pentru marcarea cu QR Code a pieselor finite, ca parte a proiectului Industry 4.0, cât și în dezvoltarea unui nou departament de programare a mașinilor cu comandă numerică

„Totodată, am investit în pregătirea celor mai noi pachete de lucru, transferate la Brașov, care cresc portofoliul de produse. Investițiile de IT sunt mereu necesare, fiind mereu în ritm cu cerințele de siguranță și performanță a sistemelor informatice”, afirmă conducerea Premium AEROTEC.

50 de noi locuri de muncă în 2020

La finele anului trecut, Premium AEROTEC Brașov depășea 830 de angajați. Anul acesta, pentru a susține planul de dezvoltare, vor fi deschise aproximativ 50 de noi locuri de muncă. Pregătirea angajaților este foarte importantă, oamenii fiind cea mai importantă resursă în companie, după cum afirmă reprezentanții societății. Acesta este motivul pentru care sunt realizate investiții semnificative de timp și resurse financiare în dezvoltarea profesională și motivarea angajaților.

Pe lângă școlarizările externe și școlarizările la postul de lucru în celelalte cinci fabrici ale grupului din Germania, personalul Premium AEROTEC participă la diverse cursuri interne și programe de consolidare a echipelor. În plus, sesiunile de dezvoltare reprezintă cea mai bună modalitate de a menține spiritul de echipă. Atunci când vorbim însă de angajați, compania pune preț în special pe persoanele implicate și pasionate de nou, interesate în permanență să învețe și să se dezvolte din punct de vedere profesional.

Proiecte sociale

Unul dintre cele mai importante proiecte dezvoltate a fost proiectul de colaborare cu Asociația Dăruiește Viață prin care, alături de alte companii din Brașov, a fost construită secția de Oncologie a Spitalului de Copii din Brașov.

„Acum putem spune, fără dar și poate, că avem o aripă de spital „ca afară”, unde copiii bolnavi de cancer sunt tratați în condiții de top. Știm foarte bine – copiii reprezintă viitorul nostru. Astfel, dacă nu investim în copii, în sănătatea și în educația lor, automat viitorul nostru nu are cum să fie unul prosper”, este de părere Dl. Ionel Grosu.

Premium AEROTEC s-a implicat în dezvoltarea de programe educaționale, realizând parteneriate cu mediile preuniversitare și universitare

Încă din primii ani de activitate, Premium AEROTEC, alături de ISJ BV, Primărie și alte 14 firme germane din Brașov, a pus bazele sistemului de învățământ dual – o formă reinventată a școlilor profesionale, însă cu mult mai multă implicare și dedicare. Totodată, pentru un viitor practic, compania formează tinerii să învețe o meserie și să fie integrați într-un mediu economic.

Prin SPGK și CTB, alături de parteneri, firmele germane și autoritățile locale, compania sprijină poate cea mai eficientă instituție de învățământ din educația postdecembristă din România. „Dacă în primul an de învățământ dual doar 70 de elevi au primit oferte de angajare după absolvire, anul trecut, în a 6-a generație a Școlii Profesionale Germane Kronstadt, au fost ofertați toți cei 209 absolvenți din partea companiilor partenere, ceea ce dovedește o creștere considerabilă a nivelului de pregătire a acestora”, detaliază conducerea companiei.

Premium AEROTEC, purtătoare a tradiției locurilor

Fiind situată într-un oraș cu tradiție în domeniul aeronautic, Premium AEROTEC duce mai departe tradiția, contribuind la dezvoltarea comunității locale, la formarea noii generații de specialiști, dar și la încurajarea primilor pași spre această pasiune în rândul celor mici încă din 2014, când Parcul de joacă Premium AEROTEC a prins contur.

Nu este deloc surprinzător faptul că, în decursul celor 10 ani de activitate, compania a înregistrat o creștere permanentă, atât din punctul de vedere al investițiilor și rezultatelor economice, cât și din punctul de vedere al numărului de persoane care au devenit parte din echipă. La finele anului 2019, cifra de afaceri a fost de 60,7 milioane de euro, pentru 2020 managementul preconizând o creștere de 3-4%.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/wingsrom-flying-quality-products-produse-verificate-suta-la-suta/

Citiți și despre: