Compania investește în permanență în sisteme și soluții care să asigure confortul animalelor în ferme. PREMIUM PORC, al doilea mare producător de carne din România, a reușit, în ultimii 3 ani de activitate să deschidă o a treia fabrică de nutrețuri combinate în Avrig, județul Sibiu, în urma unei investiții de 3,4 milioane de euro. Inaugurarea fabricii de la Avrig face parte dintr-un proiect amplu al companiei Premium Porc Group, BraSib, demarat în anul 2017, în valoare totală de 32,5 milioane de euro. Acesta este cel mai mare proiect demarat de companie în ultimii ani și a fost finanțat în urma unui împrumut primit de la patru bănci: UniCredit Bank, BCR, BRD Groupe Société Générale şi Raiffeisen Bank. În plus, PREMIUM PORC a inaugurat și propria stație de vieri a grupului, la ferma Olsuin, din Brăila.
PREMIUM PORC are o capacitate de producție de 600.000 de porci/an, o flotă proprie de 20 de camioane și un spațiu de depozitare de 48.000 de tone
În acest moment, PREMIUM PORC are zece ferme proprii la nivel național, precum și ferme închiriate, desfășurându-și activitatea în opt județe, și deține trei Fabrici de Nutrețuri Combinate în Vrancea, Constanța și Sibiu. Cu o capacitate de producție de 600.000 de porci pe an, compania beneficiază de un spațiu de depozitare de 48.000 de tone și 1.800 de hectare de teren arabil, precum și o flotă proprie de 20 de camioane pentru transportul animalelor vii, furaje, cereale.
„Folosim tehnologie daneză modernă susținută de o infrastructură software care ne ajută să îmbunătățim mediul de lucru, dar și să obținem un grad cât mai ridicat al bunăstării animalelor și siguranței hranei acestora”, ne-a declarat Dl. Lars V. Drescher, CEO PREMIUM PORC GROUP.
Bunăstarea animalelor și biosecuritatea, priorități pentru PREMIUM PORC
Pentru companie, bunăstarea animalelor este un obiectiv constant și reprezintă o garanție a dezvoltării continue. Animalele Premium Porc Group sunt crescute în ferme renovate, cu condiții optime de cazare, hrănire și adăpare, aplicând soluții și dotări care să asigure un confort sporit al animalelor. Fermele proprii sunt fie noi, fie renovate substanțial și dotate cu instalații de încălzire și climatizare, iar hrana este produsă în fabricile proprii de nutrețuri combinate, pentru a controla atât calitatea, cât și eficienţa procesului de producţie.
Transportul animalelor către abatoare se face în unități dotate cu sisteme de alimentare cu apă și ventilație
Pentru Premium Porc Group, biosecuritatea este pe primul loc. Aceasta este garanția că, odată respectate cu rigoare măsurile stabilite de grup, se oferă siguranță animalelor și se protejează fermele. Măsurile de biosecuritate au în vedere cinci aspecte diferite: măsurile interne (în interiorul unităților proprii), măsurile externe (curtea și spațiul din proximitate), protocoalele instituite pentru vehiculele care intră în ferme, transferul animalelor și instruirea angajaților.
Principalii factori de risc vin din exterior, astfel că se pune mare accent pe intrări și ieșiri care sunt atent controlate. Zona exterioară este prevăzută cu covoare și tăvi dezinfectante. Toate gurile de aerisire și ferestrele sunt prevăzute cu plase împotriva insectelor. Fermele sunt împrejmuite cu garduri speciale care împiedică pătrunderea dăunătorilor.
Fiecare angajat sau vizitator este obligat să parcurgă o procedură de igienizare riguroasă, care presupune intrarea într-un pre-filtru unde este lăsată încălțămintea de exterior, iar mâinile sunt dezinfectate, după care se intră în vestiar pentru schimbarea hainelor, se face duș complet și se îmbracă haine curate, nu se poartă în interiorul fermei niciun articol de îmbrăcăminte cu care persoana a ajuns la pre-filtru. Odată toate aceste proceduri îndeplinite, se poate pătrunde în fermă.
În ceea ce privește transportul, din momentul în care camionul intră pe poarta unei ferme, prin intermediul unui arc de dezinfecție are loc procesul de dezinfectare la 360 grade. La final, ansamblul este mutat într-o altă încăpere, unde este uscat la o temperatură de 80 de grade Celsius. De asemenea, toate obiectele care pătrund în fermă sunt mai întâi introduse într-o cameră UV pentru dezinfectare și pentru îndepărtarea oricărui pericol.
Oamenii, cele mai importante valori ale companiei
„Tot ceea ce am realizat până în prezent se datorează unei echipe unite, care a pus pasiune și dedicare în toate acțiunile sale. Ne bucurăm că, de la an la an, ne-am mărit echipa și am ajuns, în acest moment, să fim aprox. 504 angajați”, continuă Dl. Drescher.
Pentru PREMIUM PORC, încurajarea, susținerea și crearea unui mediu de lucru plăcut sunt primii pași importanți care au fost făcuți pentru motivarea angajaților. Pe de altă parte, compania a creat un pachet de beneficii financiare și non-financiare deosebit de atractiv și motivant.
PREMIUM PORC susține și investește în instruirea angajaților, oferind programe de training și suport constant în baza unui plan individual de dezvoltare
O constantă în acest domeniu este reprezentată de instruirea tuturor angajaților cu privire la normele de biosecuritate respectate cu strictețe, astfel încât activitatea să se desfășoare în siguranță, iar consumatorul să se bucure de produse proaspete, sănătoase, de cea mai bună calitate.
Un alt element important în relația cu angajații este comunicarea. PREMIUM PORC încurajează feedback-ul, atitudinea pozitivă și dorința de dezvoltare.
Protejarea mediului, o obligație mai ales morală
Protejarea mediului nu este doar o obligație legală, ci și una morală pentru companie și reprezintă credința că fiecare acțiune desfășurată în această direcție, atât individual, cât și la nivel de companie va ajuta la reducerea impactului asupra mediului și conservarea acestuia. PREMIUM PORC folosește cea mai bună tehnologie pentru colectarea, depozitarea și manipularea dejecțiilor care sunt folosite ca fertilizant organic cu respectarea celor mai bune practici agricole.
„În ceea ce privește culturile, putem să menționăm faptul că analizăm compoziția solului înainte de fertilizare, pentru a asigura echilibrul adecvat de nutrienți. Pe terenurile proprii, folosim fertilizant natural deoarece îmbogățește solul și ajută la dezvoltarea unei agriculturi durabile. Optimizăm rutele de transport în așa fel încât să reducem emisiile de CO2”, precizează CEO-ul PREMIUM PORC GROUP..
Apa este o resursă vitală, de aceea compania tratează cu maximă seriozitate consumul acesteia, monitorizând buna funcționare a sistemelor de apă și aducând îmbunătățiri tehnologice în ferme
Compania se află în curs de implementare a unor soluții de iluminare pentru optimizarea consumului de energie electrică. În plus, PREMIUM PORC a creat o cultură organizațională din reciclarea plasticelor, hârtiei și electronicelor, fiecare angajat fiind conștient de importanța acestei acțiuni.
Un partener de încredere în comunitate
Premium Porc își dorește să fie un partener de încredere pentru comunitățile din care face parte. Toate activitățile companiei, atât cele legate de business, cât și cele de responsabilitate socială sunt definite prin sintagma „ne pasă”. De aceea, pe lângă sponsorizările către asociații și ONG-uri care derulează programe sociale în comunități, PREMIUM PORC implementează de câteva ori pe an proiecte de responsabilitate socială proprii. Astfel, se organizează evenimente care au devenit deja tradiție, cum ar fi „Ziua Porcului Ignat” pentru comunitatea din Focșani, eveniment care a ajuns la a șasea ediție.
Un alt eveniment care a ajuns la a șaptea ediție este „Bursa Proiectelor Școlare” – proiect prin care sunt susținute unitățile de învătământ din județul Vrancea, pentru ca acestea să poată oferi copiilor condiții moderne de studiu.
Astfel, școala câștigătoare la concursul organizat în cadrul acestui eveniment este dotată cu un laborator IT. De asemenea, sunt organizate activități anuale de Ziua Copilului și de Crăciun, dar și acțiuni de responsabilitate socială interne împreună cu angajații. În dezvoltarea campaniilor de responsabilitate socială, compania are întotdeauna în vedere patru piloni importanți: sănătatea, mediul înconjurător, educația și tradițiile din comunități.
Rezultate mai bune de la an la an
Fiecare an a fost finalizat cu succes și cu rezultate mult mai bune decât anul precedent. La începutul anului însă, un focar de pestă porcină africană a fost descoperit în una din ferme și a impus, sacrificarea întregului efectiv de suine. Sunt pierderi economice enorme, dar PREMIUM PORC merge mai departe.
Anul 2019, în ciuda tuturor greutăților întâmpinate, a fost un an bun. PREMIUM PORC este în dialog constant cu autoritățile, în special cele de la MADR și ANSVSA, pentru a identifica și aplica cele mai bune soluții în vederea asigurării unui impact minim asupra desfășurării activității în fermele comerciale de suine.
În 2020, PREMIUM PORC se orientează pe măsuri de creștere și pune accent pe încredere, implicare personală, dar și pe rezultate de echipă. Fiecare zi poate aduce schimbări, unele neașteptate așa cum este COVID-19, dar Premium Porc merge înainte cu speranță și încredere că totul va fi bine.
„Modelul nostru de afaceri are la bază o expertiză daneză în echilibru cu tradiția românească. Această combinație pentru noi este una câștigătoare și ne încredem constant în sistemul de renume mondial creat de Danemarca”, a menționat, în încheiere, dl. Lars V. Drescher, CEO PREMIUM PORC GROUP.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/premium-porc-group-al-doilea-mare-producator-de-carne-din-romania/