Agricultura

Premium Porc

Premium Porc se axează pe sporirea biosecurității

01.09.2021

Pentru companie, aceste măsuri sunt extrem de importante pentru asigurarea unei bune protecții împotriva virusului pestei porcine africane și a altor categorii de boli animale. Premium Porc, al doilea mare producător de carne din România, deține în prezent 10 ferme în  6 județe cu o capacitate totală de producție de 600.000 de capete și 3 fabrici de nutrețuri combinate cu o capacitate de producție de 50 de tone de furaj pe oră. Rețeaua de parteneri a companiei include în acest moment partenerii tradiționali, cu care compania lucrează de mult timp – abatoare autorizate din România.

La începutul anului  2020, Premium Porc Group era poziționat pentru creștere, urmându-și planul de expansiune stabilit și consolidându-și poziția în piață prin achiziționarea unui nou complex de două ferme de îngrășare situate în județul Brăila. Însă, pe fondul creșterii numărului de focare de pestă porcină africană în România și în ciuda regulilor de biosecuritate extrem de riguroase implementate în toate fermele, dar și a investițiilor importante făcute în această direcție, compania a înregistrat focare de pestă porcină africană în trei ferme.

„O altă consecință a pestei porcine africane este creșterea incertitudinii în ceea ce privește cantitatea de animale pe care fermele de suine o pot furniza pentru abatorizare și fluctuațiile mari ale acestei cantități de la o săptămână la alta. Toate acestea au condus la o reorientare a retailerilor către canale de aprovizionare cu carne de porc de altă origine decât românească. Aceste canale pot oferi o mai mare predictibilitate asupra cantității de porc tranzacționate și, mai mult decât atât, o pot oferi și la un preț competitiv”, ne-a declarat Dl. Lars V. Drescher, CEO PREMIUM PORC GROUP.

Pandemia de COVID-19 a contribuit și ea la perturbarea fluxurilor normale ale activității Premium Porc, astfel că, pentru moment, compania a amânat planurile de investiții majore, reanalizându-și strategia de business și luând decizia de a-și întări poziția pe care o deține deja în piață.

Evoluția prețului la carnea de porc

Pentru perioada 2020-2021, prețurile de vânzare pentru porcii în viu au fost mai mici decât anul precedent. În cazul Premium Porc, prețul de vânzare a fost cu peste 25% mai mic decât cel pentru perioada echivalentă a anului trecut. Piața a fost afectată atât direct, cât și indirect din cauza evoluției pandemiei umane, COVID-19, și a pandemiei animale – pesta porcină africană, care a persistat în România și în Asia și a avansat și în alte state europene, generând astfel dezechilibre între cerere și ofertă, atât pe piața locală, cât și pe cea globală.

„Trebuie spus că producătorii locali suferă de un dezavantaj competitiv structural față de colegii fermieri din alte țări europene, unde pesta porcină africană nu există sau nu are aceeași evoluție cum are la noi. Acest dezavantaj este generat de costurile suplimentare cu gestionarea acestei boli teribile – costuri operaționale (personal, materiale) mai mari generate de reguli de biosecuritate mai stricte, investiții în echipamente necesare pentru a crește siguranța și eficacitatea aplicării regulilor de biosecuritate, precum și costuri legate de evoluția pestei porcine africane”, menționează Dl. Lars V. Drescher.

Producătorii locali suferă de un dezavantaj competitiv structural față de colegii fermieri din alte țări europene, unde pesta porcină africană nu există sau nu are aceeași evoluție ca în România

O altă componentă a costurilor legate de pesta porcină africană se referă la cele provocate de restricții de mișcare în cazul vecinătății cu alte focare.

Acestea se traduc prin imposibilitatea de a trimite porci pentru abatorizare la momentul optim și, deci, cheltuieli mai mari pentru a produce un animal cu o valoare comercială inferioară. La acestea s-a mai adăugat și evoluția prețurilor de achiziție a cerealelor și a altor materii prime necesare pentru producerea furajelor care, începând cu a doua jumătate a anului 2020, au prezentat niveluri foarte ridicate, în principal din cauza secetei, dar și a restricțiilor impuse în timpul pandemiei de SARS-COV-2.

Un alt factor major în evoluția pieței și care afectează prețul cărnii de porc este valoarea schimbului comercial dintre China și acele state din Europa agreate pentru exportul acestui produs. Europa produce mai mult porc decât consumă, fiind astfel foarte influențată de cantitățile exportate în diversele țări, iar China este cel mai important partener comercial pentru acest produs. În același timp, consumatorul român de carne de porc dorește, cum este și firesc, să cumpere carnea la prețuri comparabile cu cele din alte țări.

Măsuri pentru creșterea productivității

Pentru creșterea productivității, Premium Porc se concentrează în primul rând pe un bun management al tuturor activităților pe care le desfășoară în ferme. De asemenea, depune eforturi semnificative pentru a se asigura că animalele sunt sănătoase, iar în acest sens se acordă o mare atenție cantității și calității furajelor cu care sunt hrănite, precum și respectării cu strictețe a măsurilor de protecție și bunăstare a animalelor.

Premium Porc îngrijește cu atenție animalele în toate stadiile dezvoltării lor în fermă, încă din faza de reproducție. Ca dovadă, recent, una dintre scroafe a fătat 33 de purceluși la o fătare, depășind astfel recordul din fermele companiei.

Premium Porc îngrijește cu atenție animalele în toate stadiile dezvoltării lor în fermă, încă din faza de reproducție

Există și măsuri care nu contribuie în mod direct la creșterea productivității, care consumă resurse importante, atât financiare, cât și umane, dar contribuie la diminuarea anumitor riscuri majore. În această categorie se încadrează măsurile de biosecuritate, extrem de importante pentru asigurarea unei bune protecții împotriva virusului pestei porcine africane, precum și a altor categorii de boli animale

„Astfel de măsuri se aplică atât în ferme, cât și în FNC-urile proprii, începând chiar de la cerealele care constituie materia primă principală pentru pregătirea furajului – ca exemplu, stocăm aceste cereale o perioadă mai lungă de timp, pentru a reduce riscul introducerii pestei porcine africane în fermele de suine”, precizează CEO-ul companiei.

Valoarea totală a investițiilor realizate

În cei 15 ani de existență a companiei în România, Premium Porc a investit aproximativ 140 de milioane de euro. Fermele sunt în majoritate investiții de tip brownfield, respectiv foste ferme construite înainte de 1989 care au fost renovate, recondiționate și retehnologizate, aducându-le la standarde moderne de funcționare.

În Brăila a fost realizată prima investiție integrală de tip greenfield, finalizată în 2018 – o fermă de reproducție construită de la zero și echipată cu tehnologie modernă, care funcționează la cele mai înalte standarde de eficiență.

Pentru perioada imediat următoare, societatea nu are planificate proiecte mari de investiții, însă vizează în continuare proiecte de investiții mai mici, necesare pentru sporirea biosecurității și/sau îmbunătățirea anumitor zone de activitate, atât în beneficiul consumatorilor, cât și al propriei echipe.

Premium Porc și societatea

În 2020, Premium Porc s-a concentrat pe pilonul de sănătate. Programul ”Together, we can!” a avut ca scop ajutorarea comunităților în care societatea activează, program ce a inclus și ajutor pentru spitale.

„Am oferit sponsorizări în valoare de peste 353.000 de lei, în bani, precum și dispozitive de oxigen și alte materiale sanitare către Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și spitalele județene din Sibiu și Brașov. Am oferit peste 2.000 de pachete cu alimente de bază în perioada stării de urgență. Fie că a fost vorba de lupta împotriva Covid-19 sau ajutor pentru copiii care au fost nevoiți să învețe online, am creat parteneriate cu Crucea Roșie, SOS Satele Copiilor, Atelier MERCI CHARITY, Vatra Satului Sacadate, Centrul de ZI „DĂNUȚ” și alte ONG-uri, pentru a aduce o schimbare în viețile celor care au mare nevoie de ajutor”, mai spune Dl. Drescher.

CASETA

Premium Porc va continua acțiunile de CSR, aducând prin acțiunile sale o schimbare în bine în comunitățile vecine și nu numai

Premium Porc se preocupă, de asemenea, de bunăstarea propriei echipe, formate, în acest moment, din aproximativ 450 de angajați, distribuiți în 6 județe. Pe lângă un salariu foarte atractiv, pachetul de beneficii oferit de Premium Porc cuprinde carne de porc acordată de trei ori pe an, abonament medical la o clinică privată, transport asigurat, bonusuri de performanță și training-uri pentru toate categoriile de angajați.

În prezent, compania se află în plin proces de recrutare de personal pentru zona de producție, atât personal necalificat (îngrijitori animale), cât și ingineri zootehniști și veterinari.

Minimizarea impactului asupra mediului înconjurător

În ceea ce privește reducerea impactului asupra mediului, compania depune eforturi pentru a găsi cele mai bune soluții pentru reducerea consumului de energie. În acest sens, toate locațiile sunt echipate cu becuri LED care au un consum mult mai mic de energie și sunt mai rezistente. Totodată, Premium Porc dispune de un sistem de iluminat perimetral cu senzori de intensitate crepusculară, pentru a folosi energia electrică doar atunci când este nevoie. Mai mult, a investit semnificativ in izolarea termică a clădirilor, prevenind astfel transferul de căldură între interior și exterior și economisind astfel cantități importante de energie electrică și apă.

Anul trecut, Premium Porc a început călătoria spre reducerea amprentei de carbon. Cu ajutorul unui consultant extern, compania a analizat emisiile în toate locațiile pentru a putea lua cele mai bune decizii în ceea ce privește acțiunile necesare pentru reducerea acesteia.

Anul trecut, Premium Porc a început călătoria spre reducerea amprentei de carbon

„Folosim îngrășământ natural pe terenurile agricole proprii și pe cele ale altor fermieri din apropierea fermelor noastre. Este o metodă de fertilizare folosită de sute de ani care și-a dovedit eficiența pentru obținerea de recolte mai bune și care face parte din economia circulară. Căutăm în permanență soluții fezabile pentru a reduce impactul asupra mediului și a îmbunătăți în permanență activitățile pe care le desfășurăm”, detaliază CEO-ul PREMIUM PORC.

Furajul și apa sunt, de asemenea, strict supravegheate. Toate fermele sunt echipate cu hrănitoare și adăpătoare moderne, pentru a reduce risipa și a crește eficiența hrănirii și adăpării animalelor, dar se monitorizează consumul de apă și sunt adoptate practici de gestionare a acesteia pentru a reduce cantitatea folosită.

În același timp, Departamentul de Logistică a adus multe îmbunătățiri în ceea ce privește reducerea kilometrilor parcurși și a consumului de combustibil, reducând astfel emisiile.

Evoluția financiară

Revenirea după focarele de pestă porcină africană a însemnat cheltuieli operaționale foarte mari de readucere a fermelor la starea de funcționare și reînceperea producției, în condițiile în care aceste ferme nu au avut practic producție, deci nici venituri, timp de 6-8 luni.

„Premium Porc este însă o companie puternică, ce a crescut de la an la an în cei 15 ani de existență în România și știm să ne mobilizăm pentru a face față cu succes oricăror provocări. Folosim această perioadă pentru a ne simplifica procesele de afaceri, pentru a eficientiza operațiunile pe care le desfășurăm și pentru a ne consolida poziția de top pe care o avem în piață”, a declarat, în încheiere, Dl. Lars V. Drescher, CEO PREMIUM PORC GROUP.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/premium-porc-combina-expertiza-daneza-cu-traditia-romaneasca/