Românii care vor să își instaleze panouri fotovoltaice prin programul finanțat de stat Casa Verde Fotovoltaice ar putea aplica pentru finanțare începând cu luna iulie.Unul dintre cele mai aşteptate programe derulate de Administraţia Fondului pentru Mediu, Programul Casa Verde Fotovoltaice, pare să se fi deblocat, în contextul în care încă de la începutul anului 2022 aproximativ 45.000 de dosare au aşteptat să fie evaluate. Din păcate, procedura este una complexă, iar singura soluţie ar fi reprezentantă de debirocratizarea sistemului.
Recent, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat că a demarat procedura de analiză a dosarelor depuse în urmă cu mai mult de o jumătate de an.
În plus, românii care vor să își instaleze panouri fotovoltaice prin programul finanțat de stat Casa Verde Fotovoltaice ar putea aplica pentru finanțare începând cu luna iulie, când va demara o nouă sesiune a programului guvernamental.
Programul Casa Verde Fotovoltaice 2022, suspendat temporar de două ori
La finele anului trecut, programul a fost oprit de două ori. Administraţia Fondului pentru Mediu a încercat, în decembrie 2021, să lanseze o nouă ediție a programului Casa Verde Fotovoltaice, însă procedura a fost suspendată după ce aplicaţia de depunere a dosarelor nu a funcţionat în parametri normali. Ulterior, în ianuarie 2022, instalatorii validaţi în program au putut transmite dosarele, însă analiza şi evaluarea acestora nu a fost finalizată nici până la ora actuală.
Astfel, Administraţia Fondului pentru Mediu trebuie să găsească o soluţie de simplificare a procedurilor de evaluare a dosarelor depuse în cadrul programului pentru montarea de panouri fotovoltaice.
Administraţia Fondului pentru Mediu trebuie să găsească o soluţie de simplificare a procedurilor de evaluare a dosarelor depuse în cadrul programului pentru montarea de panouri fotovoltaice
O nouă sesiune de depunere a dosarelor
Ministerului Mediului, Tanczos Barna, declara recent că autorităţile pregătesc noua sesiune de depunere a proiectelor. Pentru acest apel de proiecte se caută soluţii în aşa fel încât să fie nevoie de cât mai puţină birocraţie, de „documente minimale” pentru că altfel nu va reuşi AFM niciodată să implementeze aceste programe.
Conform ministrului, până în 2024 există fonduri de un miliard de euro alocate pentru panouri fotovoltaice, însă trebuia ca AFM să găsească soluţia de implementare a programului, altfel încât sutele de mii de cereri care probabil vor veni la următoarele apeluri de proiecte să poată fi gestionate.
În cazul în care se găsesc soluţiile de simplificare a procedurilor, noua sesiune va fi lansată în luna iulie.
În cazul în care se găsesc soluţiile de simplificare a procedurilor, noua sesiune de depunere a dosarelor va fi lansată în luna iulie
„În luna iulie ar trebui să lansăm noua sesiune, dacă găsim aceste soluţii de automatizare şi de simplificare a procedurii. În condiţiile procedurilor de anul trecut, la acest volum de dosare, care probabil o să fie şi mai mare la următoarea sesiune, nu are rost să deschidem o sesiune. Dacă găsim această soluţie de simplificare şi de eliminare a birocraţiei, probabil vom putea rezolva sutele de mii de dosare depuse”, a declarat ministrul Mediului, la finele lunii mai.
Bugetul alocat
Aşadar, programul Casa Verde 2022 ar urma să se relanseze în luna iulie, conform calendarului prezentat de Administrația Fondului pentru Mediu. În bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, programul pentru instalarea de sisteme fotovoltaicele (așa-numitul program Casa Verde Fotovoltaice) are un buget alocat de 986 de milioane de lei.
Fondurile destinate programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și a livrării surplusului în rețeaua națională vor fi distribuite astfel:
- 686 de milioane de lei pentru aprobarea dosarelor și încheierea contractelor cu persoanele fizice care au fost înscrise în Program în sesiunea desfășurată în luna decembrie 2021;
- 300 de milioane de lei pentru relansarea înscrierilor în Program în cursul anului 2022.
Scopul şi obiectivul programului
Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrării surplusului în sistemul energetic naţional.
Obiectivul programului constă în creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile.
Finanţarea programului se realizează din veniturile Fondului pentru mediu, precum şi din sumele virate prin POR
Cuantumul finanţării
Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei.
Suma finanţată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferenţa se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii.
Cheltuieli eligibile în cadrul programului sunt următoarele: cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kW, având ca principale părţi componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de susţinere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ, cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri fotovoltaice, precum şi TVA aferentă cheltuielilor eligibile.
Sunt considerate eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă încheiat între beneficiarul final şi AFM.
În situaţia în care AMPOR sau AFM declară neeligibile anumite cheltuieli, acestea nu se finanţează, nu se plătesc şi se recuperează de la beneficiarul final sau de la instalatorul validat, după caz, în funcţie de persoana culpabilă.
Conform AFM, suma aprobată nu se poate suplimenta, iar beneficiarul trebuie să asigure din surse proprii finalizarea investiţiei.
Românii încă aşteaptă cu interes relansarea acestui program astfel încât să îşi poate reduce facturile la energie, mai ales în contextul scumpirilor din ultimele luni. De asemenea, în condiţiile dificile generate de războiul din Ucraina pe piaţa energiei, şi autorităţile, atât cele române, cât şi cele europene au devenit din ce în ce mai atente la diversificarea surselor de energie şi la modalităţile în care se poate asigura o independenţă energetică, punându-se din ce în ce mai mult accept pe energia verde.
Citeşte şi Ce trebuie să știm despre tranzacționarea petrolului la bursă?