Slide

Editia Mai

Declarația unică 2025

Ce trebuie să știm despre tranzacționarea petrolului la bursă?

01.05.2022

Prețurile petrolului se schimbă constant din cauza fluctuațiilor cererii și ofertei, atât în ​​economiile fiecărei țări, cât și în întreaga lume. Pandemia de COVID-19 şi războiul din Ucraina au avut un impact major asupra preţului petrolului. Dacă în urmă cu doi ani, aşa-numitul aur-negru se tranzacţiona la valori extrem de mici, în prezent, pe fondul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, cotaţiile au ajuns la peste 100 de dolari. Prețul barilului de petrol a atins, aşadar, nivelurile din 2014, recuperând pierderile generate de pandemie, tranzacționându-se la un nivel de 107 dolari în aprilie 2022.

Petrolul este cea mai tranzacționată marfă din lume, oferind o lichiditate mare pe piață și, prin urmare, oportunități extraordinare de investiții, conform XTB România.

Petrolul este cea mai tranzacționată marfă din lume

Petrolul este recunoscut drept marfa numărul 1 la nivel mondial, în primul rând datorită faptului că este folosit pentru a produce combustibili care sunt utilizaţi pentru transporturi. Petrolul este, de asemenea, utilizat în producția altor bunuri importante, cum ar fi materialele sintetice, asfaltul și multe altele. Însă cea mai importantă utilizare a petrolului este pentru obținerea de energie, fiind în prezent responsabil pentru aproximativ o treime din cantitatea globală de energie.

Tipuri de petrol

Cele mai populare două tipuri de petrol sunt WTI (West Texas Intermediate) şi Brent (din Marea Nordului).

WTI este un petrol brut de înaltă calitate, care este exportat și utilizat în întreaga lume. Rafinat în Statele Unite, WTI este un ulei brut ușor și dulce și are, în mod normal, un preț care pornește de la 1 până la 2 dolari, mai mare decât Brent Crude.

WTI este, de asemenea, un reper petrolier, ceea ce înseamnă că prețul său servește ca referință pentru cumpărătorii și vânzătorii de petrol brut.

Cele mai populare două tipuri de petrol sunt WTI (West Texas Intermediate) şi Brent (din Marea Nordului)

Brent se referă la petrolul Brent din Marea Nordului și este al doilea reper popular pentru tranzacționarea petrolului. Ca și WTI, petrolul Brent servește, de asemenea, ca reper pentru prețurile petrolului.

Petrolul brut Brent este extras în cea mai mare parte din platformele petroliere din Marea Nordului și rafinat în Europa de Nord-Vest. Brent este un tip de petrol primar în Europa și Africa de Nord.

Cu toate că atât petrolul Brent, cât și WTI sunt instrumente populare pentru tranzacționare, există cinci diferențe cheie între cele două tipuri de petrol. Principala diferență dintre petrol brut și Brent constă în originea petrolului. În general, atunci când vorbim despre cotație baril petrol brut, vorbim despre prețul petrolului brut WTI.

Cum se tranzacţionează petrolul?

Opțiunile de tranzacționare a petrolului includ CFD-uri, EFT-uri, contracte futures și spot.

CFD – contracte de diferenţă

Cea mai simplă modalitate de a tranzacționa petrol este de a cumpăra CFD-uri (contracte de diferenţă) pe OIL sau OIL.WTI. Contractele pentru diferență sunt instrumente derivate, care creează, așa cum sugerează și numele lor, un contract între două părți, bazat pe evoluţia prețului unui activ.

Tranzacționarea petrolului la bursă. Cea mai simplă modalitate de a tranzacționa petrol este de a cumpăra CFD-uri (contracte de diferenţă) pe OIL sau OIL.WTI

În cadrul CFD-urilor se poate obține profit atât din creșterea, cât și din scăderea prețurilor

CFD-urile sunt produse derivate, adică nu deții produsul de bază, ci speculezi pur și simplu dacă prețul va crește sau va scădea.

Contracte futures

Petrolul mai poate fi tranzacționat şi pe contracte futures. Contractele futures sunt derivate care oferă deţinătorului dreptul de a cumpăra marfa la un preţ specificat pe data la care respectivul contract ajunge la maturitate. Contractele futures standard includ preţul pentru 1.000 de barili de petrol pentru livrarea la o dată specifică, plus o plată adițională care să acopere costul de stocare şi finanţare.

Atenţie! Contractele futures care vor ajunge la maturitate presupun livrarea propriu-zisă a petrolului!

Tranzacționarea petrolului la bursă. Contracte spot

Pe lângă tranzacţionarea de contracte futures, investitorii pot opta să tranzacţioneze contracte spot pentru Brent sau WTI, ceea ce reprezintă preţul cash pentru livrarea imediată a unui baril de petrol.

ETF – Exchange Traded Funds

Pe lângă CFD-uri, contracte spot şi futures, există mai multe ETF-uri care permit investitorilor să deţină expunere pe piața petrolului. Fondurile tranzacționate la bursă (Exchange Traded Funds sau ETFs) sunt fonduri care cuprind o serie de active, dar care sunt listate sub forma unui singur instrument la bursă.

ETF-urile sunt fonduri care cuprind o serie de active, dar care sunt listate sub forma unui singur instrument la bursă

Platforme de tranzacţionare

Pentru a începe să investești pe piața petrolului, trebuie să deschizi un cont de investiții la casele de brokeraj (de exemplu XTB, Admiral Markets, AVATrade) sau pe platformele de tranzacţionare online (eToro, capital.Com, AVATrade).

Accesul la sistemele de tranzacționare este posibil prin intermediul unui browser, o aplicație desktop sau o aplicație mobilă, cu ajutorul cărora poți cumpăra sau vinde petrol.

Evoluţia preţului petrolului

Prețurile petrolului se schimbă constant din cauza fluctuațiilor cererii și ofertei, atât în ​​economiile fiecărei țări, cât și în întreaga lume. Există mai mulți factori care afectează prețurile petrolului, inclusiv dezastrele naturale, războiul, tulburările civile, mișcările valutare, creșterea economică globală, costurile de transport și depozitare. De asemenea, dezvoltarea recentă a combustibililor alternativi a influențat și piața petrolului.

Tranzacționarea petrolului la bursă. Recomandarea specialiştilor XTB este că trebuie să fii la curent cu orice știri sau informaţii care ar putea afecta prețul petrolului

Conform Admiral Markets, prețurile petrolului sunt influențate de diferiți factori: oferta țărilor producătoare de petrol, cererea consumatorilor și importatorilor de petrol, subvențiile acordate companiilor petroliere și altor companii din domeniul energetic, politici internaționale (acorduri încheiate între țări), politicile interne ale unei țări producătoare de petrol, aprovizionarea cu petrol pe plan mondial, concurența dintre celelalte surse de energie, tensiunile geopolitice (care tind să conducă la creșterea prețurilor), modul în care este folosit petrolul și perspectivele sale fundamentale.

Aşadar, oferta mai mare și cererea mai scăzută au ca rezultat prețuri mai mici, în timp ce oferta mai mică și cererea mai mare conduc la creșterea prețurilor.  În final, trebuie să ştii că prețurile petrolului se schimbă și fluctuează frecvent de la o zi la alta, de la un minut la altul, iar riscul înregistrării unor pierderi financiare este ridicat.

Acest material nu conține și nu trebuie interpretat ca având în componența sa sfaturi de investiții, recomandări de investiții sau oferte de tranzacționare. Înainte de a lua o decizie de investiție, trebuie să luați legătura cu un consultant financiar independent pentru a înțelege riscurile.

Citeşte şi Cele mai mari platforme petroliere din lume