Telecomunicatii

Proiectele Internet of Things la scară largă s-au dublat în ultimul an

01.05.2018

Companii precum Microsoft, Vodafone sau Samsung investesc sume importante în implementarea soluțiilor și serviciilor IoT pentru următorii ani. Dezvoltarea tehnologiei și a Internetului este fără precedent în ultimul deceniu, cu atât mai mult cu cât conceptul de Internet of Things (IoT), inventat în anul 1999 de britanicul Kevin Ashton, ia amploare, transformând obiectele inteligente într-un univers de posibilități tehnologice, menite să ne ofere soluții eficiente fie pentru viața de zi cu zi, fie pentru o mulțime de industrii și ramuri ale sectorului de afaceri.

Chiar dacă nu ne dăm încă seama pe deplin despre impactul pe care Internet of Things îl poate avea în viețile noastre, putem afirma că ne aflăm la începutul unei noi ere în care conceptul de interconectivitate pentru diverse dispozitive este tot mai mult aplicat într-o multitudine de domenii, contribuind astfel la avansul tehnologic al diverselor industrii, dar și al societății în ansamblu.

Internet of Things se referă practic la conexiunea de dispozitive de orice tip, prin intermediul internetului, cu ajutorul unui software încorporat sau cu senzori, cu scopul de a comunica, colecta sau schimba date între ele. Cu ajutorul IoT, lumea devine astfel un spațiu mai deschis și mai accesibil ce cuprinde o varietate de oportunități virtuale și conexiuni, indiferent că ne aflăm acasă, la locul de muncă sau într-un spațiu recreativ. Posibilitățile pot fi uimitoare în ceea ce privește aplicabilitatea IoT. Cum ar fi să dispunem de un frigider care în mod automat comandă mâncare, un expresor care știe când avem nevoie de următoarea porție de cafea, un tricou care ne măsoară ritmul cardiac și temperatura corpului sau o brățară inteligentă care să ne monitorizeze activitățile zilnice și starea de sănătate a organismului, oferindu-ne recomandări pentru îmbunătățirea stilului de viață? Toate acestea sunt deja posibile în prezent, viitorul investițiilor și tehnologiilor IoT fiind de maxim interes pentru numeroase companii de pe întreg mapamondul.

„Procentul companiilor care utilizează mai mult de 50.000 de dispozitive active conectate s-a dublat în ultimele 12 luni, iar 84% dintre cei care adoptă astfel de soluții declară că au folosit tot mai mult IoT în ultimul an”, conform ediției anuale Barometroul IoT, cel mai important studiu global privind investițiile și inovația în domeniul Internet of Things, publicat de compania Vodafone.

Tot mai multe companii implementează proiecte IoT la nivel mondial

Transformarea digitală este un pas care devine imposibil de realizat fără IoT, iar acest aspect este înțeles de tot mai multe companii care adoptă astfel de soluții, pentru că îi ajută în creșterea veniturilor sau oferă noi oportunități de generare a acestora. Companiile de pe continentul american dețin supremația în ceea ce privește gradul de adoptare a proiectelor IoT la scară largă, 19% dintre cele care utilizează IoT având peste 10.000 de dispozitive conectate, comparativ cu 13% în Europa și 7% în zona Asia-Pacific. Companiile de energie și utilități se află în fruntea clasamentului, acestea implementând unele dintre cele mai mari proiecte IoT din lume, cu aplicații precum contoare inteligente și monitorizarea conductelor. Pentru regiunea Asia-Pacific, peste jumătate din companii au declarat că principalul beneficiu al implementării soluțiilor IoT este creșterea competitivității pe piață, față de 35% pentru cele de pe continentul american și 33% pentru cele din Europa.

Barometrul IoT publicat de Vodafone scoate în evidență și o creștere a cerințelor de conectare. Tot mai multe companii intenționează să utilizeze o combinație de tehnologii, de la rețele fixe la rețele de bandă largă (LP-WAN), în funcție de necesitățile pe care le au. Există un interes tot mai mare pentru noile tehnologii precum Narrowband IoT, 28% dintre companii luând în considerare această soluție alături de alte opțiuni LP-WAN pentru noile proiecte din acest domeniu.

Conform unui studiu publicat de compania Cisco, până în anul 2020, 50 de miliarde de dispozitive vor fi conectate la Internet, fie pentru uz personal, fie pentru domeniul de afaceri

Microsoft, Vodafone și Samsung investesc considerabil în IoT

Compania Microsoft a anunțat că urmează să efectueze în următorii 4 ani investiții de 5 milarde de dolari în soluții de tipul IoT, deoarece acestea pot aduce beneficii operaționale în business. Microsoft a alocat mai multe resurse pentru cercetare şi dezvoltare în domenii cheie ale IoT, incluzând securitatea, crearea de instrumente şi servicii de dezvoltare inteligente şi creşterea ecosistemului de parteneri.

Nici Vodafone nu se lasă mai prejos, veniturile pe care compania le înregistrează în prezent la nivel global din IoT fiind de aproximativ 20% pe an din venitul total al corporației. Pentru următorii cinci ani, Vodafone estimează că IoT va deveni o afacere de sute de milioane de euro, compania având în prezent peste 59 de milioane de conexiuni în acest sector.

Și grupul sud-corean Samsung Electronics intenționează să investească o sumă considerabilă pentru dezvoltarea IoT, anunțând investiții de peste 1,2 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2020. Compania va efectua investiția prin subsidiarele sale din Silicon Valley, precum Samsung Global Innovation Center, pentru dezvoltarea de noi tehnologii și întărirea cooperării companiile de tip start-up.

IoT va influența totul, de la industrie la vieți personale

IoT permite transformarea unei fabrici într-un ecosistem în care toate mașinăriile folosite în procesul de producție funcționează armonios, fiecare dintre acestea fiind la curent cu ceea ce face altă mașină pentru a eficientiza producția și a corecta eventualele erori de proiectare. Din acest punct de vedere, companiile nu-și mai pot permite să amâne investițiile care vor face din Internet of Things un factor de producție și de competitivitate major.

Până în anul 2025, conform unui studiu publicat de compania McKinsey & Company, principalele industrii în care IoT va fi utilizat tot mai mult vor fi: industriile prelucrătoare, apărarea, sănătatea, agricultura, materii prime, construcții, petrol și gaze, municipalități, turism, transport, logistică și retail.

Și pe zona de consumer, Internet of Things s-a dezvoltat foarte mult, o gamă tot mai largă de produse, de la cele mai simple la cele mai complexe, fiind dotate și beneficiind de pe urma conectării la internet. De la distanță vor putea fi pornite sistemul de încălzire sau mașina de spălat sau vor putea fi deschise și închise ferestrele. Produsele care vor fi prevăzute cu conectivitate la internet vor fi extrem de numeroase, conexiuni care acum pot părea neobișnuite urmând să devină ceva obișnuit în câțiva ani.

România și proiectele de IoT

În țara noastră, marile companii de comunicații sunt implicate deja în proiecte pilot care au în vedere implementarea de soluții IoT, dar progresele de utilizare sunt încă mult prea mici față de nevoi sau de potențial.  Companii precum Orange România au anunțat finalizarea primei etape a proiectului pilot Alba Iulia Smart City, dar și începutul etapei de analiză a primelor date colectate. Orașul se bucură astfel de rețele de internet în bandă largă 4G/4G+, Wi-Fi și LoRaWAN, Orange lansând și platforma M2M Control care permite monitorizarea flotelor. Și Telekom România urmează să implementeze, tot la Alba-Iulia, o platformă educațională integrată în 18 școli, în parteneriat cu Adservio. Vodafone România și OMV Petrom au testat de asemenea cu succes folosirea tehnologiei NarrowBand- Internet of Things (NB-IoT) la echipamentele din apropierea sondelor din zonele izolate, fără internet prin cablu sau acoperire GSM.