Constructii

RCB ELECTRO ’97 SA, creștere sustenabilă și investiții în cercetare-dezvoltare

01.11.2019

Recent, compania a derulat un program de investiții cu fonduri UE și fonduri proprii în valoare de 2 milioane de euro. RCB ELECTRO 97, companie care produce și comercializează o gamă extinsă de cabluri și conductoare izolate pentru aplicații și segmente variate de piață, a cunoscut o creștere economică spectaculoasă în ultimii ani, ajungând la peste 33,5 milioane de euro în 2018.

Anul trecut și la începutul acestui an, RCB ELECTRO 97 a derulat un program de investiții  cu fonduri UE, dar și proprii, pe segmentul de cercetare-dezvoltare. Valoarea acestui program a fost de aproximativ 2 milioane de euro (nerambursabil 5.300.000 RON). Investițiile au fost realizate pentru extinderea halelor de producție, implementarea unor tehnologii de producție de ultimă generație și schimbarea soft-ului integrat de gestionare a business-ului.

Investițiile recente au creat premisele pentru introducerea în portofoliu a unor noi produse din domeniul cablurilor, dar și de creștere a capacităților de producție și a productivității muncii

RCB ELECTRO 97 și-a înnoit parcul logistic propriu cu noi mașini de transport, modernizându-și în același timp și depozitele de materii prime și de produse cu spații noi, rafturi, softuri și accesorii IT, dar și cu palmuri de gestionare prin scanare.

 Cele mai noi sortimente introduse în fabricație

Compania a introdus peste 50 sortimente noi în fabricație: gama C2X , N2XH clasa Eca și B2ca, cabluri cu cerințe mari de calitate și condiții de incendiu, cabluri de date, cabluri solare și pentru parcuri fotovoltaice, cabluri coaxiale, cabluri de semnalizare cu autorizare AFER pentru zona feroviară (CFR, metrou, tramvai), cabluri de semnalizare speciale și de avertizare incendiu, cabluri speciale RVK în omologare, iar în viitorul apropiat vor fi introduse cablurile de tipul NHXH.

Aceste cabluri au ca destinație utilizarea pentru clădiri speciale cu rezistență mare la incendiu – spitale, școli, spații comerciale speciale tip Mall, clădiri rezidențiale și nonrezidențiale.

Cele mai inovatoare produse ale companiei

Departamentul de proiectare și inovare al RCB ELECTRO 97 este unul activ și dinamic, profesionist și bine informat, permanent conectat la noile tehnologii și produse, dar și la legislația în vigoare. Compania respectă toate măsurile de armonizare a standardelor UE, cerințele regulamentului 305 al UE cu privire la materialele de construcții și a cablurilor electrice.

Departamentul tehnic-cercetare este în permanentă legătură cu Departamentul Comercial și, astfel, prin analize periodice cost-beneficiu–piață potențială, se iau decizii strategice  la nivel de acționariat care vizează atât programele de investiții în noi tehnologii, cât și oportunitatea de introducere în producție a unor produse noi.

Conform reprezentanților companiei, creșterea cifrei de afaceri, consolidarea pe piață în domeniul rezidențial și non-rezidențial reprezintă dovada importanței pe piață a companiei și a calității serviciilor oferite

„Pentru o creștere organică a afacerii, sănătoasă, sigură, sustenabilă în viitor și mai ales în concordanță cu noile cerințe legislative impuse prin aderarea la zona EURO, RCB ELECTRO 97 a făcut uz întotdeauna de tehnologii de ultimă generație, adoptând în același timp un control riguros al calității serviciilor, al fluxului de producție, logistic, dar și al produselor în sine”, ne-a declarat Dl. Urite Florin Radu, Director de Dezvoltare- Marketing RCB ELECTRO 97, cu referire la strategia implementată de-a lungul timpului.

Planuri de viitor

Pentru viitor, compania își propune continuarea procesului de dezvoltare a afacerii, dar printr-un proces sustenabil, care ține cont de evoluția pieței. RCB ELECTRO 97 a stabilit o serie de contacte importante pentru piața externă, astfel încât noile produse vor fi cu siguranță atractive pentru export. Alte direcții de dezvoltare vizează stabilirea de parteneriate pe distribuție la nivel extern, dar și extinderea acestei piețe.

Compania se preocupă și de aspecte de educare a pieței, în sensul punerii pe piață a unor produse conforme cu legislația în vigoare și cu standardele internaționale din domeniu.

Pe piața românească, compania a remarcat însă faptul că se comercializează și produse neconforme și subdimensionate care pun în pericol siguranța cetățenilor. Astfel, RCB ELECTRO 97 subliniază importanța pe care o au factorii de răspundere și control, dar și Asociațiile de Specialitate în respectarea legislației și a standardelor din domeniu. „Foarte multe incendii din România au la bază tocmai utilizarea materialelor necorespunzătoare, iar aceste improvizații duc la supraîncălzirea instalației electrice și la provocarea incendiilor”, precizează Dl. Urite.

Accentul pe calitate

Compania RCB ELECTRO 97 pune un mare accent pe calitate, menținând la zi toate Declarațiile de performanță și licențele emise de OICPE București, organism de certificare în domeniul electric recunoscut în UE (lista NANDO), AFER în domeniul feroviar, realizând în același timp un control riguros al întregului flux tehnologic.

Amenzile foarte mici, lipsa unor controale și verificări mai riguroase din partea celor responsabili fac posibilă comercializarea pe piață a produselor neconforme

O piață nereglementată corespunzător, care nu pune suficientă presiune pe respectarea calității și a legislației UE, face ca opțiunile din piață să fie dictate în mare măsură de prețul cel mai mic pentru fiecare sortiment în parte.

Echipa de specialiști a RCB ELECTRO 97

La conducerea RCB ELECTRO 97 SA Bistrița se regăsește o echipă cu o bogată experiență în domeniul cablurilor. Fiecare membru al echipei se informează permanent cu privire la cele mai noi tendințe tehnologice, de laborator și control în cadrul târgurilor internaționale. În același timp, se menține o strânsă legătură cu OICPE, organism de certificare al produselor electrice.

În plus, echipa se informează cu privire la cele mai noi sisteme de gestionare a calității business-ului și al managementului SRAC , TQM, stabilind în același timp importante contacte de consultanță cu conducerile companiilor DIY, marilor distribuitori din piață, cu Marsh, VDE, furnizorii externi.

Cu o echipă formată din peste 110 persoane în acest moment, RCB ELECTRO 97 afirmă că profilul ideal al angajatului este unul care reunește următoarele calități: profesionalism,  seriozitate, creativitate, pragmatism, dinamism, o fire comunicativă și disciplinată.

Noile dotări tehnice și sistemul de informatizare integrată de gestiune a business-ului  au necesitat desfășurarea unor programe de pregătire profesională a angajaților din departamentul de producție, logistic-desfacere și chiar din personalul TESA.

„Una dintre principalele priorități ale companiei este de a cunoaște noile cerințe tehnice și informatice din domeniu și de a-și instrui în acest sens angajații. În plus, RCB ELECTRO 97 se străduiește să ofere cele mai atractive beneficii și condiții de muncă pentru fiecare dintre angajații săi”, explică Directorul de Dezvoltare – Marketing.

Proiecte de responsabilitate socială

SC RCB ELECTRO 97 SA Bistrița participă activ la programe de responsabilizare socială prin parteneriatele încheiate cu clubul Rotary din Bistrița – premii de excelență, creativitate, susținere burse, activități culturale, editări de cărți, programe culturale zonale, artă, patrimoniu cultural, activități sociale pentru copii cu dizabilități. În plus, compania se implică în diferite acțiuni sociale cu biserici și mănăstiri zonale, dar și de întregire a patrimoniului religios, proiecte culturale, sportive, sociale, educaționale, în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița Năsăud, Consiliul Local Bistrița și alte instituții publice sau private.

În ceea ce privește protecția mediului înconjurător, RCB ELECTRO 97 gestionează deșeurile prin firme specializate, adoptând în același timp o politică serioasă privind protecția mediului înconjurător prin respectarea legislației de mediu și a noilor cerințe în domeniu.

În ceea ce privește performanțele financiare, RCB ELECTRO 97 SA Bistrița a avut o creștere a cifrei de afaceri la peste 33,5 milioane de euro în 2018. Pentru următorii ani, compania și-a propus o creștere similară, sustenabilă și axată pe produse noi, dar și pe produse cu valoare adăugată cât mai mare.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/rcb-electro-97-in-topul-producatorilor-de-cabluri-electrice/