Romvac – produse noi, adaptate contextului global

01.08.2017

Compania continuă politica de investiții, sumele alocate fiind numai din resurse proprii. Romvac, una dintre cele mai mari companii din România care activează în industria farmaceutică a produselor de uz veterinar, își menține statutul de centru de cercetare științifică. De asemenea, compania și-a dezvoltat atât gama de produse de uz veterinar, cât și cea de uz uman, adaptându-se permanent la cursul pieței, dar și la amenințările ce vin la adresa sănătății animalelor și a oamenilor.

Dacă în 2015 Romvac a păstrat trendul ascendent din anii precedenţi, în 2016, producția și vânzările au înregistrat o ușoară scădere, ca urmare a reducerii efectivelor de animale din țară și a schimbării legislației ce condiționează distribuția antibioticelor prin intermediul farmaciilor numai pe bază de rețetă eliberată de medicul veterinar concesionar.

„Așadar, având în vedere că avem un portofoliu de produse bogat, variat și care vizează probleme actuale de sănătate, în anul 2017 sperăm să recuperăm scăderea din 2016, mai ales că mizăm și pe creșterea exportului, aflându-ne în curs de înregistrare a unor produse de uz veterinar în țări precum Egipt, Pakistan și Nepal”, ne-a declarat Constantin Chiurciu, directorul general al Romvac Company.

Noi produse, adaptate contextului global

Ținând cont de contextul global, care prezintă o realitate foarte dură pentru sănătate prin rezistența bacteriilor la antibiotice, Romvac a dezvoltat considerabil gama de produse Imunoinstant pentru uz uman, lansată în 2014, producând la ora actuală anticorpi naturali IgY, utilizați ca adjuvant în tratarea specifică a infecțiilor date de 19 tulpini bacteriene rezistente la antibiotice.

„Să nu uităm că, în 2014, produsele noastre aveau în compoziție anticorpi pentru numai 8 astfel de tulpini! Rezultatele pe care le-am obținut de atunci au fost spectaculoase și prin urmare, divizia de produse destinate sănătății umane s-a dezvoltat extraordinar. Tot rezistența antimicrobiană, dar și efectele secundare nedorite ale produselor chimice ne-au determinat să implementăm și în medicina veterinară o abordare fitoterapică a problemelor de sănătate”, susține Constantin Ciurciu.

Astfel, din dorința de a avea un portofoliu de produse cât mai bogat și variat, compania a lărgit gama de suplimente alimentare pentru uz uman – Imunoinstant – utilă în tratarea infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice, a psoriazisului și în întărirea imunității organismului, cu alte produse, de la noi soluții buvaile, suspensii, spray-uri, gel, creme, unguente și până la comprimate. Dintre acestea, de amintit sunt produsele OvoCalD – comprimate pentru prevenirea și tratamentul osteoporozei – și ROdia, comprimate pentru tratamentul durerilor articulare.

„Pentru ca aceste produse de uz uman să ajungă la beneficiarul final cu toate informațiile corecte privind eficiența și modul de aplicare a schemelor terapeutice, în cadrul companiei Romvac a fost înființat și Cabinetul de Medicină Complementară unde activează trei medici terapeuți. La acest cabinet vin pacienți din toată țara și, mai nou, din Anglia, Franța și Turcia. Putem spune că rezultatele obținute de acest cabinet sunt de top, deoarece am vindecat infecții bacteriene vechi de ani de zile, psoriazisul, și am contribuit considerabil, la îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor bolnavi de epidermoliză buloasă”, a adăugat directorul general al companiei.

Romvac și-a dezvoltat permanent portofoliul de produse, printre cele mai noi fiind OvoCalD, Rodia, Herbal – Mycoderm, RomEnteroprotect, Ecvipur

De asemenea, Romvac a dezvoltat gama de produse fitoterapice de uz veterinar, ținând cont de rezistența microorganismelor la antibiotice, dar și de faptul că mulți clienți au început să evite medicamentele de sinteză despre care se știe că rămân în organism o perioadă. De menționat în acest segment sunt unguentul 100% natural, Herbal – Mycoderm, cu efect antibacterian, antimicotic și antiprurit; RomEnteroprotect, o pastă orală cu formula bazată pe extracte de plante, folosită ca adjuvant în enteropatiile tineretului tuturor speciilor de mamifere; Ecvipur – șampon din plante pentru cai, în varianta pentru pelaj deschis și cea pentru pelaj închis.

În plus, compania a început producția îngrășământului bacterian Rom – Agrobiofertil NP, care fixează azotul și fosforul în sol, înlocuind astfel, utilizarea îngrășămintelor chimice. Totodată, compania a continuat cu producția unor bacterii pentru îmbunătățirea calității materialelor însilozate și cu unele probiotice utile în prevenirea și tratamentul enteropatiilor la tineretul de toate speciile.

În curând, Romvac va finaliza înregistrarea și va obține autorizația de comercializare pentru vaccinul antirabic inactivat, pentru vaccinul pentru porumbei Columbopolivac, vaccinul contra bolii limbii albastre la rumegătoare, RomvacBlue – 4 și tuberculina aviară.

Programul de Cercetare-Dezvoltare al Romvac

Romvac are propriul Program de Cercetare-Dezvoltare în cadrul căruia, în prezent, are 15 teme de cercetare. Acestea vizează obținerea de produse medicinale, biopreparate, aditivi furajeri, alimentari, substanțe fitoterapeutice, dar și produse bio destinate agriculturii și zootehniei. Compania este implicată și în proiecte de cercetare finanțate din exterior, fiind contractor în cadrul proiectului privind bioconversia lactozei din zer, subprodus regenerabil avantajos, în produse cu valoare adăugată.

Totodată, Romvac este partener în programul pe tehnologii și produse inteligente pentru tratamentul și prevenirea mamitelor la rumegătoarele productive, bazate pe chimia verde a compozitelor destinate sănătății publice veterinare.

În ceea ce privește calendarul de evenimente pe restul anului 2017, compania va avea statutul de partener sau participant la o serie de conferințe și târguri expoziționale atât pe medicina veterinară, cât și pe cea umană, având în plan și propria conferință, care se va desfășura peste câteva luni.

Romvac a inaugurat un nou laborator de cercetare, numit sugestiv „Laboratorul de Cercetare – Dezvoltare Imunoinstant”, care se ocupă numai de cercetarea privind producția și utilizarea suplimentelor alimentare pentru uz uman. Aici își desfășoară activitatea 19 absolvenți de învățământ superior.

Romvac a inaugurat un nou laborator de cercetare, numit sugestiv „Laboratorul de Cercetare – Dezvoltare Imunoinstant”, ale cărui rezultate sunt excepționale

Rezultatele obținute în „Laboratorul de Cercetare – Dezvoltare Imunoinstant” sunt de excepție și se pot extinde și la medicina veterinară, având în vedere că numărul zoonozelor este în continuă creștere. În acest laborator, se fac testele in vitro pentru toate produsele din gama Imunoinstant și, mai nou, se realizează produse personalizate pentru pacienţii umani.

„Atunci când avem un pacient infectat cu o bacterie pentru care noi nu am creat anticorpi încă, recoltăm bacteria de la pacientul respectiv și producem cu ajutorul găinilor ouătoare, imunoglobulina Y specifică. Tot procesul durează minim 60 de zile și probabil că vi se pare mult, dar pentru un pacient care se chinuiește cu o infecție cronică de unu, doi, cinci și chiar zeci de ani de zile, 2 luni de așteptare nu mai sunt o problemă”, completează directorul general al Romvac Company.

Atuuri în fața competiției

Romvac dispune de o forță de muncă bine pregătită, competența angajaților fiind unul dintre atuurile importante ale succeselor obținute de companie. Acest lucru se datorează atât experienței angajaților, peste 130 lucrând în cadrul companiei de mai bine de 35 de ani, cât și pregătirii tinerilor absolvenți pentru a duce mai departe succesul Romvac.

Romvac are acum un număr de 430 angajați. Din aceștia, peste 100 sunt absolvenți de învățământ superior – medici veterinari, chimiști, biochimiști, biologi, ingineri chimiști etc. – iar mai mult de 130 lucrează în Romvac de mai bine de 35 de ani.

„Noi mizăm pe calitatea și diversitatea produselor noastre și pe faptul că acestea sunt adaptate pieței românești, unde majoritatea efectivelor de animale sunt în micile gospodării. Astfel, producem vaccinuri pentru păsări de la 25, la 5.000 de doze, iar pentru animalele mari, de la o doză, la câteva sute”, spune directorul Romvac referitor la atuurile companiei.

De asemenea, promptitudinea în livrarea produselor la poarta fermei și asistența tehnică asigurată prin Laboratorul de Diagnostic, acreditat RENAR, sunt alte aspecte care diferențiază Romvac de competitori. Drept urmare, compania a primit solicitări de la companii din Europa pentru produse cu etichetă proprie (private label) ceea ce demonstrează încrederea beneficiarilor în produsele Romvac.

Politica de investiții implementată

La nivel național, compania a schimbat strategia, punând accentul pe investițiile pentru laboratoare, amânând puţin dezvoltarea comerţului en detail, deorece Romvac are depozite în toate județele țării, iar produsele sale sunt distribuite de farmacii de foarte mulţi ani. În plus, în București, compania colaborează cu lanțul de farmacii Magic Farm pentru distribuirea produselor de uz uman.

Romvac investește permanent în utilaje moderne care să asigure o productivitate sporită, un consum redus de energie și cât mai puțină poluare. Printre cele mai recente investiții se regăsesc o mașină de spart ouă care poate sparge 1.500 de ouă pe oră și separă și albușul de gălbenuș, 2 containere frigorifice pentru 4 și minus 20 grade, două autoclave noi pentru Laboratorul de Cercetare și un lichid-cromatograf pentru Laboratorul de Control, toate materiile prime utilizate și toate produsele finite ale Romvac fiind controlate în cadrul acestui laborator.

„În ultima perioadă, am achiziționat o stație pentru producția apei ultrapure prin osmoză inversă, înlocuind instalația veche care lucra cu rășini schimbătoare de ioni. Acestea se regenerau cu hidroxid de sodiu și acid clorhidric, poluând mediul”, a mai adăugat directorul general al companiei.

Compania continuă politica de investiții, toate proiectele fiind finanțate numai din fonduri proprii

Luna trecută, Romvac a procurat trei mașini de capacitate medie prevăzute cu instalație de frig pentru transportul produselor în țară, însă lista investițiilor rămâne mereu deschisă, toate investițiile fiind făcute din fondurile proprii ale companiei.

Astfel, chiar dacă anul 2016 a fost în ușoară scădere în ceea ce privește rezultatele financiare, Romvac a continuat politica de investiții. De aceea, prima jumătate a anului 2017 a avut o tendință ascendentă, începutul celui de-al treilea exercițiu financiar al anului fiind la înălțimea așteptărilor conducerii Romvac Company.

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Romvac – produse noi, adaptate contextului global

  1. Pingback: ROMVAC, evoluție importantă bazată pe dezvoltarea diviziei umane | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.