FMCG

strategii de marketing

Strategii de marketing pentru companiile din sectorul FMCG

01.01.2022

Pandemia și creșterea comerțului electronic au schimbat comportamentul consumatorilor pe piaţa bunurilor de larg consum. Multe ţări încă se confruntă cu efectele pandemiei de coronavirus, la aproape doi ani de la apariţia virusului. În apogeul pandemiei, în multe state au fost impuse închideri temporare ale magazinelor non-alimentare, mall-urilor, barurilor și restaurantelor și au fost interzise adunările publice, încurajând oamenii să lucreze de acasă ori de câte ori este posibil. Aceste măsuri se relaxează acum, pe măsură ce ratele de vaccinare cresc. În tot acest context, piața bunurilor de larg consum s-a confruntat cu schimbări considerabile.

În România, piaţa FMGC a înregistrat în ultima perioadă o creştere substanţială. Studiile arată că sectorul bunurilor de larg consum a avut un avans de 11% în 2020, iar pentru 2021 cifrele preliminare arată, de asemenea, o creştere. În plus, comportamentul de consum al românilor s-a schimbat, pe fondul pandemiei.

Piaţa FMGC a înregistrat în perioada pandemiei o creştere substanţială, însă comportamentul de cumpărare s-a schimbat

Conform GfK, frecvenţa de cumpărare s-a redus, în timp ce segmentul online cunoaşte o dezvoltare excepţională.

Conform NielsenIQ, din totalul pieţei FMCG, 53% reprezintă produsele alimentare, 17% băuturile non-alcoolice, 15% cele alcoolice şi 15% medicamentele.

Schimbări aduse de creșterea segmentului online

Atât în România, cât şi la nivel mondial, este recunoscut faptul că societățile FMCG alocă bugete de marketing şi comunicare imense. Odată cu apariţia marketingului digital, strategiile de marketing ale acestor firme au devenit din ce în ce mai complexe, astfel încât să se adapteze schimbărilor majore care se petrec pe piaţă.

Redirecţionarea de fonduri suplimentare pentru mediul digital a venit în contextul în care oamenii petrec din ce în ce mai mult timp online, fie că stau pe telefon sau în faţa laptopului. În plus, creşterea comerţului electronic şi progresele făcute pe segmentul logistic arată necesitatea unei dezvoltări a strategiei de marketing online pentru brandurile de bunuri de larg consum.

FMCG este prescurtarea de la Fast-moving consumer goods (bunuri de consum cu mișcare rapidă). Această piaţă include produse care sunt vândute rapid și la costuri relativ reduse.

Care sunt, în acest context, strategiile de marketing pe care companiile FMGC nu ar trebui să le ignore?

Strategii de marketing. Managementul reputaţiei online

Atunci când cumpărăturile sunt realizate online, unul dintre factorii cheie atunci când se ia decizia de achiziţie este reprezentat de recenziile online. Magazinele online deţin secţiuni de recenzii în care oricine a cumpărat un anumit produs poate scrie ce părere are despre el sau despre magazinul respectiv. Aceste recenzii ajută la creșterea încrederii în produs şi, în același timp, la dezvoltarea încrederii clienţilor.

Clienții care scriu recenzii pot deveni promoteri importanți, motiv pentru care este recomandat ca brandurile să discute cu ei, să le răspundă la întrebări şi să le clarifice nelămuririle. Acest proces se numește ORM – Online reputation management. O companie FMCG trebuie să valorifice orice recenzie pozitivă și poate gestiona recenziile negative generale cu o strategie ORM adecvată.

O companie FMCG trebuie să valorifice orice recenzie pozitivă și poate gestiona recenziile negative generale cu o strategie ORM adecvată

Importanţa Big Data

Se tot vorbeşte de Big Data şi de importanţa ei, însă multe companii nu ştiu cum să valorifice aceste date cuprinzătoare.

Ce puteţi, aşadar, face cu statisticile pe care le deţineţi? Plecând de la aceste date, puteţi realiza estimări importante privind fluctuaţiile de consum ale clienţilor, realizând stocuri atunci când urmează ca cererea să crească.

De asemenea, folosind instrumente de automatizare, puteţi lansa programe de loialitate pentru clienţii fideli, să analizaţi poziţionarea brandului pe piaţă şi, bineînţeles, să vă cunoaşteți mai bine clienţii.

Totdată, Big Data este un instrument bun de optimizare a preţurilor şi de extindere a canalelor de comunicare, mai ales când vorbim de direct marketing.

Strategii de marketing. Big Data este un instrument bun de optimizare a preţurilor şi de extindere a canalelor de comunicare

Internet of Behavior (IoB)

Specialiştii în domeniul marketingului spun că Internetul Comportamentului va deveni „arma” supremă de promovare şi comunicare în următorii ani. Internet of Behavior sau Internetul Comportamentului reprezintă o extensie a Internet of Things.

Vorbim de un ecosistem complex, automatizat, care include procese analitice care urmăresc, adună și încearcă să interpreteze cantități uriașe de date pe care le generăm prin activitatea noastră pe internet.

Internet of Behavior este instrumentul tehnologic care transformă datele obţinute de Internet of Things în ceva util. Prin acest instrument de marketing se are în vedere analiza informațiilor adunate din activitatea online a utilizatorilor dintr-o perspectivă a psihologiei comportamentale.

Citeşte şi Internet of Behavior (IoB): Ce este şi cum ne va influenţa viaţa?

Strategii de marketing. Internet of Behavior este instrumentul tehnologic care transformă datele obţinute de Internet of Things în ceva util

Strategia de preţ şi promoţiile

Echilibrul dintre stocul de mărfuri pe care o companie din sectorul bunurilor de larg consum îl deţine şi volatilitatea cererii reprezintă o provocare constantă.

Aşadar, firmele FMCG și agențiile de marketing ar trebui să-și folosească datele din magazine şi cele online pentru a analiza mai bine cererea, pentru a îmbunătăți acuratețea estimărilor şi pentru a vedea exact când este momentul să se lanseze campanii de reduceri.

Campaniile promoţionale sunt cele care pot aduce un echilibru între fluxul de numerar al unei companii şi stocul de produse, în perioadele în care cererea este în scădere.

Pandemia a afectat consumatorii în moduri diferite, însă există anumite tipare importante în ceea ce îi priveşte, conform unei analize KPMG. Astfel, se remarcă patru trenduri importante: impactul economic, erodarea încrederii, creșterea digitalului și casa ca nou centru de activitate. Aceste tendinţe evidențiază presiunea resimțită de consumatori, percepția asupra brandurilor și comportamentele în schimbare în noua realitate.

Prin urmare, este nevoie de o înțelegere mai profundă a consumatorilor prin folosirea de indici psihologici. Personalizarea va deveni esențială pentru îndeplinirea nevoilor consumatorilor, mai ales că clienţii au devenit atrași către brandurile care empatizează și le susțin valorile.

Canalele de vânzare fizice vor rămâne importante, însă firmele din sectorul FMGC nu trebuie să se concentreze pe un canal anume, ci asupra clientului.