Telecomunicatii

Testarea software – ce trebuie să știi pentru a găsi un job?

01.02.2019

Funcția de tester software este mult mai accesibilă decât cea de programator. Sectorul IT&C din România, și nu numai oferă, în prezent, cele mai mari venituri. În ultimii 10 ani, extrem de multe companii din acest sector au ales să își deschidă în România centre de dezvoltare și testare iar multe din ele fac angajări, chiar și în contextul actual, al incertitudinilor economice și fiscale.

Cei care nu dețin calificările necesare pentru a deveni programatori pot cu ușurință să aleagă să își dezvolte o carieră în domeniul testării de software. Așadar, ce studii trebuie să ai ca să devii tester software? Ce salarii se oferă și ce ar trebui să știi pentru a te putea angaja?

Ce face un tester software?

Testarea software reprezintă, mai exact, verificarea unor programe, aplicații sau jocuri, înainte ca acestea să fie lansate pe piață sau vândute către terți, cu scopul de a vedea dacă ele funcționează la parametrii normali.

În urma testării se oferă informații referitoare la calitatea produsului, ținându-se cont de modul în care acesta urmează să fie folosit.

În principal, trebuie să se țină cont de două lucruri atunci când un produs sotfware este testat. În primul rând, dacă el corespunde cerințelor tehnice și, în al doilea rând, dacă acesta funcționează la parametrii pentru care a fost creat.

Nu există modalități de testare care să identifice toate problemele posibile care pot apărea atunci când rulează un produs software. Însă testarea oferă o viziune critică, cu avantajele și dezavantajele fiecărui produs în parte.

Funcția de tester software este mult mai accesibilă decât cea de programator, fiind un domeniu în care pot lucra și persoanele care nu au o pregătire extensivă în IT.

Ce trebuie să știi pentru a lucra ca tester software?

Cu toate că vorbim de o funcție accesibilă persoanelor care nu dețin specializare în IT, nu se poate angaja chiar oricine ca tester.

Așadar, dacă vrei să lucrezi în domeniu, trebuie să ai cât de cât cunoștințe despre ceea ce presupune testarea. Nu este însă greu să obții astfel de cunoștințe, cea mai accesibilă metodă fiind cititul.

Luxoft România oferă o serie de exemple cu care poți începe. Este vorba de Lessons Learned in Software Testing – Cem Kaner; Software Testing – Ron Patton și Testing DOT COM, or Manual on Harsh Treatment of Bugs in Internet Start-Ups – Roman Savin.

Cărți pentru cei care vor să învețe testare software:

  • Lessons Learned in Software Testing – Cem Kaner

  • Software Testing – Ron Patton

  • Testing DOT COM, or Manual on Harsh Treatment of Bugs in Internet Start-Ups – Roman Savin

Aceste cărți te vor ajuta să înțelegi ce prespune testarea software. Și mai mult, îți va fi ușor, după ce le parcurgi, să îți dai seama dacă este un job care îți va plăcea sau nu.

Ce salariu are un tester software?

Conform informațiilor oferite pe site-urile de recrutare, salariul unui tester software pornește de la 500 de euro, pentru cei fără experiență, studenți, care se află la primul loc de muncă în IT.

Cu timpul și, bineînțeles, cu acumularea de mai multe cunoștințe, salariile din acest sector cresc, ajungând chiar la 3.000 de euro, de exemplu, pentru un tester software senior, care deține peste 10 ani experiență în domeniul testării IT.

Companiile din IT oferă, pe lângă salariul de bază, și o serie de beneficii extrasalariale: bonuri de masă, traininguri, abonamente medicale sau la săli de fitness

Mai este o parte pozitivă a angajării în testare: o mare parte din companii preferă să angajeze studenți, persoane fără experiență, pe care să îi formeze în funcție de nevoile pe care firmele respective le au.

Pe lângă salariu, un alt avantaj care nu trebuie uitat este reprezentat de faptul că  în România piața IT este în plină dezvoltare, astfel vorbim despre o profesie care are perspective. Fie că vorbim de schimbarea locului de muncă sau de avansare în carieră, atât în România, cât și în străinătate, persoanele care lucrează în acest domeniu nu prea au probleme când vine vorba de găsirea de joburi. Prin urmare, se poate spune că IT-ul va fi mereu în căutarea de specialiști calificați.

Domeniul IT va fi mereu în căutarea de specialiști calificați

Trebuie sau nu să știi programare?

O altă întrebare pe care cei care ar vrea să încerce o carieră în testare este următoarea: Trebuie sau nu să știu programare?

Răspunsul este simplu: dacă vrei să faci testare automatizată, este nevoi să ai cunoștințe de programare, însă, pentru testarea manuală nu este nevoie de astfel de cunoștințe. Cu toate acestea, abilitățile și cunoștințele de programare vor reprezenta mereu un plus.