Finante

Timișoara, orașul cu cea mai mare creștere economică din UE

01.03.2018

Pentru anul 2021, Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a culturii. Timișoara își menține ritmul alert de dezvoltare, fiind catalogat de revista Forbes și European Business Assembly din Oxford, Marea Britanie, drept cel mai dinamic și cel mai favorabil oraș pentru dezvoltarea afacerilor. Acest lucru se datorează folosirii la maximum a șansei investițiilor cu fonduri europene, reprezentând cu adevărat polul de creștere din țara noastră din acest punct de vedere.

„Am realizat în primul meu mandat, din iulie 2012 până în iunie 2016, 35 de proiecte de investiții municipale majore cu finanțări nerambursabile, iar împreună cu unitățile din subordine avem 63 de proiecte finalizate. Suma totală a proiectelor cu finanțări europene, pe exercițiul trecut, este de peste 1 miliard de lei,  250 de milioane de euro. Rata de absorbție reușită este de 95,34% raportat la ce am avut la dispoziție legal și, într-o astfel de raportare, mă îndoiesc că ne-a luat-o cineva înainte”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara.

Facilități destinate antreprenorilor

Timișoara este cel mai puternic centru economic din vestul țării, având o cifră de afaceri cu un ritm mediu de creștere de 10,62%. În plus, conform unui raport al Băncii Mondiale, orașul de pe Bega este orașul cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește Strategia națională de competitivitate a României pentru 2014-2020, unde este analizată competitivitatea economiilor locale din punct de vedere al volumului exporturilor, economia județului Timiș ocupă un loc fruntaș. Această poziție se bazează, în principal, pe rezultatele orașului Timișoara.

„De altfel, de la un an la altul, județul Timiș s-a tot apropiat la capitolul exporturi de județul Argeș, lider de ani de zile, reușind, în sfârșit, să-l devanseze. De precizat că bună parte din exporturile Timișoarei reprezintă înaltă tehnologie. Noi nu prea ne promovăm, mulțumindu-ne, până acum, doar cu a face, dar în curând o să prezint o situație cu ce înseamnă Timișoara în IT, multiaspectual. Ca să fiu cât se poate de direct: revendic, așadar, pentru Timișoara, statutul de cel mai puternic pol IT al României. Și Timișoara reprezintă, în continuare, un important pol de atracție pentru investitorii străini”, a completat primarul Nicolae Robu.

Succesul orașului din vestul țării în atragerea investițiilor străine este rezultatul mai multor factori, precum localizarea sa în spațiul geo-politic, dispunerea de forță de muncă de nivel profesional ridicat, atât cu studii superioare, cât și cu studii profesionale, buna conectivitate terestră și aeriană, atractivitatea pentru noi locuitori, dată de farmecul istoric al orașului, împletit armonios cu modernitatea. De asemenea, Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a culturii pentru anul 2021, motiv pentru care va dezvolta numeroase astfel de proiecte.

În plus, aspectul orașului, cu o mulțime de parcuri superbe, nivelul ridicat de securitate a persoanelor și bunurilor, precum și administrarea orașului, cu deschidere și suport maxim permis de lege către investitori, au contribuit la succesul economic al Timișoarei.

„Ne preocupă reducerea birocrației și am implementat sistemul de plata on-line a impozitelor și taxelor locale – am fost primul oraş care a implementat acest sistem, cel de plată a impozitelor și taxelor la oficiile poștale, plata cu  cardul bancar, depunerea declarațiilor fiscale on-line, depunerea cererii și obținerea certificatului de atestare fiscală în sistem on-line”, susține primarul orașului Timișoara

„În conformitate cu strategia noastră de dezvoltare, eficientizarea sistemului administrativ și reducerea birocrației în vederea accelerării și facilitării accesului pe piață a investitorilor reprezintă o prioritate. În consecință, am creat o infrastructură municipală modernă de afaceri: Parcul industrial Freidorf, Incubatorul de afaceri în IT&C (Incuboxx), Centrul de competențe pentru industria automotive, şi oferim o serie de facilități fiscale investitorilor”, susține primarul orașului.

În acelaşi timp, administrația orașului acordă ajutor de minimis, discount-uri de până la 100% la taxele și impozitele locale, pe baza unei scheme care ține seamă de volumul investițiilor și de numărul de locuri de muncă create. Totodată, Timișoara este orașul din România cu cele mai mici taxe și impozite locale.

Cele mai importante proiecte din Timișoara

Cele mai importante proiecte desfășurate de administrația orașului Timișoara au fost cele de infrastructură, în special cele de infrastructură de mobilitate. Investițiile majore au fost realizate atât cu fonduri europene nerambursabile, cât și din bugetul local.

„În ultima perioadă – am în vedere anul 2017 – am creat două noi pasaje de trafic auto, unul cu 5 benzi (Pasajul Jiul), celălalt cu 6 benzi (Pasajul Popa Șapcă), în locul unora care nu mai corespundeau din niciun punct de vedere. Reamintesc că în 2016 am finalizat realizarea unui alt pasaj extrem, extrem de important pentru orașul nostru (Pasajul Michelangelo)”, menționează șeful administrației locale.

Pe lângă cele trei pasaje, în Timișoara au fost reabilitate spațiile publice din centrul istoric (înnoind toate rețelele de utilități și transformarea întregii zone), malurile Begăi, creând 22 de km de alei de promenadă și piste de biciclete, 9 stații de vaporetto și locuri pentru evenimente de divertisment, reabilitarea și modernizarea unor străzi, modernizarea stațiilor de transport public intermodal, a liniei de tramvai, extinderea rețelei de troleibuz până în Dumbrăvița și Ghiroda, comune periurbane, care contribuie cu forţă de muncă la economia timișoreană.

Alte două proiecte foarte importante ale orașului sunt cel de trafic management și cel de supraveghere video pentru creșterea securității în oraș. Pentru susținerea mediului economic, în Timișoara a fost realizată o structură regională de afaceri și inovare în sectorul IT&C – Incuboxx – un Centru regional de competențe și dezvoltare a furnizorilor în sectorul automotive, un incubator de afaceri în comuna Dumbrăvița, un sistem agro-logistic regional integrat.

De asemenea, în domeniul social au fost reabilitate, modernizate și echipate Serviciul pentru Protecția Copilului și Familiei, Centrul de Zi pentru Copii cu Dizabilități “Podul Lung”, o clădire pentru persoane în dificultate, un Centru de zi pentru îngrijirea copiilor în comuna Dumbrăvița. În domeniul sănătății, în ultimii ani au fost reabilitate, modernizate și dotate cu finanțări europene, mai multe ambulatorii de la spitalele din subordine, în prezent ridicând o construcție nouă pentru Spitalul de copii, iar pentru educație au fost modernizate și dotate clădirile a 3 licee care funcționează în imobile istorice.

„Cu societățile din subordine, am extins și modernizat sistemul de alimentare cu apă și canalizare în întregul oraș și am retehnologizat sistemul centralizat de termoficare, etapa I. Am modernizat Parcul Justiției și Parcul Pădurice și avem în curs de derulare reamenajarea a încă două mari parcuri, Alpinet și Central”, a adăugat primarul orașului Timișoara.

Un program de succes implementat de primăria Timișoara a fost cel de bike-sharing – VeloTM – foarte apreciat de cetățeni, care cer extinderea acestuia.

De când s-a inaugurat proiectul s-au efectuat, în medie, 660 de împrumuturi de biciclete pe zi, în zilele de vară ajungându-se și la peste 1.500 de împrumuturi de biciclete pe zi

Acest sistem a fost realizat în cadrul unui proiect cu finanțare din fonduri europene, care a avut ca finalități amenajarea a 23 km de piste de biciclete, a 25 de stații de închiriere biciclete în regim self-service, care oferă 300 de biciclete, și a 11 stații de transport public. Prin intermediul unui alt proiect cu finanțare europeană, au fost realizate 9 stații de biciclete pe malurile Begăi și au fost achiziționate 140 de biciclete.

Pe ambele proiecte, totul este gândit în ideea de transport public intermodal – autobuze, troleibuze, tramvaie, biciclete, respectiv autobuze, troleibuze, tramvaie, vaporașe, biciclete.

Planurile primăriei pentru 2018

În 2018, primăria Timișoara va continua modernizarea infrastructurii de mobilitate a orașului prin demararea lucrărilor de realizare a altor două pasaje – Solventul și pasajului Consiliul Europei – și două noi poduri peste Bega – podul Jiul și podul ILSA – precum și prin extinderea sistemului de bike-sharing cu noi stații de biciclete și cu sute de biciclete care să crească parcul la 1.000 bucăți.

„Vom începe construcția, în Calea Lipovei și în Calea Buziașului, a câte unui complex sportiv și de agrement, format fiecare din bazin de înot acoperit, bazin de înot în aer liber, terenuri de tenis, teren trivalent – de minifotbal, baschet și handbal – locuri de joacă și de odihnă și spații verzi. În plus, în complexul din Calea Buziașului se va realiza și un nou stadion, care va avea la început 5.000 de locuri, apoi, într-o a doua etapă, 10.000 și în final 15.000”, a mai spus primarul orașului.

Printre proiectele planificate pentru 2018, se regăsesc numeroase restaurări – vechile cinematografe, Piața Victoria, fațada și părțile laterale ale Palatului Culturii. De asemenea, primăria va construi noi clădiri școlare, va finaliza noul corp al Spitalului de Copii și va moderniza dotarea clădirilor spitalicești.

Planurile pentru 2018 ale primăriei Timișoara vizează atât infrastructura de mobilitate, cât și modernizarea și reabilitarea a unor clădiri, construirea de noi școli și chiar proiecte de înfrumusețare a orașului

Bugetul consolidat 2018 este de 1,42 de miliarde de lei. Bugetul local propriu-zis gestionat la nivelul primăriei este de 887 de milioane de lei. Din acești bani, 31,11% reprezintă secțiunea de dezvoltare.  Se acordă importanță în acest an dezvoltării orașului, modernizării orașului, mai bunei funcționări. Cea mai mare parte din banii de investiții vor fi alocaţi pentru infrastructura de transport – 39,28%. Pe locul doi este cea pentru sănătate – 22,95%, pe trei pentru învățământ – 10,65%, pe patru cea pentru cultură – 7,87%, pe cinci combustibili și energie – 7,06%.  În ceea ce privește proiectele de înfrumusețare a orașului, pe lângă amenajarea spațiilor dintre blocuri cu parcuri pentru copii și parcări, administrația locală va construi o „fântână cântătoare” și va lansa studii de fezabilitate pentru obiectivele Aqua Park și Sala Polivalentă.

În plus, ținând cont că în 2018 este aniversarea Centenarului Marii Uniri a României, primăria Timișoarei va aloca sume semnificative pentru organizarea unor evenimente care să marcheze acest moment istoric.

„Cu finanțări europene ne dorim să reabilităm mai multe tronsoane de linie de tramvai din cartiere și drumurile aferente, să cumpărăm mijloace de transport noi, să dezvoltăm pistele de biciclete, să investim masiv în educație și sănătate. Vom achita obligațiile asumate prin dosarul de candidatură la titlul de Capitală Europeană a Culturii și vom derula o agendă extrem de bogată de evenimente cultural-artistice, din ce în ce mai bogată, pe măsură ce ne apropiem de anul 2021, anul exercițiului de Capitală Europeană a Culturii. Vom susține, de asemenea, sportul timișorean. Vom acorda aceeași importanță deosebită tinerilor Timișoarei, în înțelegerea noastră asupra lucrurilor, una dintre cele mai mari avuții pe care orașul nostru le are”, a încheiat Nicolae Robu, primarul orașului Timișoara.