Utilizarea pesticidelor în agricultură. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale anunță noi schimbări legislative. Reglementările anunțate vizează folosirea pesticidelor. Astfel, legislația românească în domeniu va fi pusă în acord cu cea europeană.
Utilizarea pesticidelor în agricultură. Ordonanță de urgență
Joi, 12 septembrie 2019, Guvernul a aprobat prin Ordonanță de Urgență modificarea și completarea OUG 34/2012 pentru stabilirea cadrului instituțional de acțiune în scopul utilizării durabile a pesticidelor pe teritoriul țării noastre.
Transpunerea Directivei Europene 2019/782
Prin modificare s-au transpus prevederile Directivei (UE) 2019/782 care se referă la stabilirea indicatorilor de risc armonizați. De asemenea, s-a stabilit și autoritatea competentă în calculul și publicarea acestora.
Utilizarea pesticidelor în agricultură. Obiectivele pe care MADR le are în vedere
Indicatorii de risc armonizați măsoară progresele înregistrate în îndeplinirea obiectivelor care privesc:
- reducerea riscurilor și efectelor utilizării pesticidelor asupra sănătății umane și a mediului
- promovarea utilizării gestionării integrate a dăunătorilor și a unor tehnici
- abordări alternative pentru a reduce dependența de utilizare a pesticidelor.
Indicatorul de risc armonizat I
Indicatorul de risc armonizat I este bazat pe noțiunea de pericol, cantitățile de substanțe active introduse pe piață în produsele fitosanitare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1107/2009.
Indicatorul de risc armonizat II
Indicatorul de risc armonizat II pe numărul de autorizații acordate în temeiul articolului 53 din Regulamentul (CE) nr. 1107/2009.
Citește și Controale în piețele și supermarketurile din România. Ce nereguli au găsit inspectori sanitari în urma verificărilor efectuate la nivelul întregii țări?
Utilizarea pesticidelor în agricultură. Modificări care nu au impact socioeconomic
”Prin prezenta Ordonanță s-au stabilit modificări care nu au impact socio-economic și folosind datele statistice culese referitoare la produsele fitosanitare și alte date relevante se vor putea estima tendințele în materie de riscuri asociate utilizării pesticidelor”, conform unui comunicat de presă transmis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale.
Citește și Top companii România 2019. Câte firme din topul Fortune Global 500 sunt prezente în țara noastră?