Producatori

VCST

VCST Automotive Production Alba, performanțe remarcabile în industria auto

01.03.2024

Compania pune un accent deosebit pe menținerea și extinderea relațiilor strânse cu partenerii comerciali, aspect esențial pentru succesul și durabilitatea companiei. VCST Automotive Production Alba, ca și alți producători din industria automotive dealtfel, a reușit să se adapteze și să depășească provocările datorate schimbărilor economice și geopolitice interne și externe. Toate aceste provocări au adus și o serie de oportunități de a se dezvolta pentru VCST, întrucât a devenit deosebit de important să fie acordată atenție cheltuielilor și investițiilor. În plus, protejarea angajaților a devenit la fel de importantă, motiv pentru care compania pune la dispoziție pachete salariale și de beneficii cel puțin la nivelul pieței.

VCST Automotive Production Alba Iulia a reușit să depășească nivelul cifrei de afaceri din ultimii ani, în special datorită seriozității și calității deosebite oferite clienților.

VCST Automotive Production Alba Iulia a reușit să depășească nivelul cifrei de afaceri din ultimii ani, în special datorită seriozității și calității deosebite oferite clienților

„Mizăm pe aceste puncte tari și în viitor încercăm să stăm aproape de client și rămânem un partener de încredere pe toată durata proiectului, până la ieșirea acestuia de pe piață (End of Life)”, ne-a declarat domnul Ioan Lupu, Plant Manager, VCST Automotive Production Alba.

Tranziția spre autovehicule full electrice

În momentul de față, tranziția spre autovehicule full electrice este una dintre cele mai importante schimbări pe piața auto survenită în ultimii ani. În același timp, companiile chinezești acaparează tot mai mult din această piață, cu prețuri foarte greu de egalat. Pentru producătorii de componente pentru motoarele clasice, aceasta este una dintre cele mai mari provocări, lucru ce pune o presiune foarte mare pe companiile europene, categorie din care face parte și VCST Automotive Production. Trecerea spre autovehicule electrice obligă și marii producători să încerce noi modele de business (joint venture) și, de asemenea, determină schimbări la nivel de produs, în așa fel încât să își mențină atractivitatea și competitivitatea pe piața modelelor non-electrice, lucru care creează noi oportunități și perspectiva unor noi proiecte.

VCST Automotive Production Alba Iulia produce și componente pentru motoarele de utilaje mediu-grele și industriale, cu ajutorul cărora, în ultimii ani, au fost inițiate noi proiecte în fabrica de la Alba Iulia.

Cu ajutorul acestor noi proiecte, VCST a reușit să minimizeze efectele factorilor externi (electrificare, creșterea prețurilor la energie și servicii, efectele războiului din Ucraina), prin măsuri interne eficiente și eficace, fără să pună în pericol clienții, fără să piardă din personal și reușind să rămână cel puțin la nivelul așteptărilor conducerii companiei, în acest moment fiind una dintre cele mai profitabile fabrici din grup.DVS

VCST a reușit să minimizeze efectele factorilor externi prin măsuri interne eficiente și eficace, fără să pună în pericol clienții și fără să piardă din personal

Direcții strategice pentru VCST

Una dintre direcțiile strategice pentru VCST în 2024 este reprezentată de consolidarea și dezvoltarea relației cu clienții. Echipa din Alba Iulia pune un accent deosebit pe menținerea și extinderea unei relații strânse cu partenerii comerciali, considerând acest aspect esențial pentru succesul și durabilitatea companiei, în contextul schimbărilor accelerate din industria auto.

„Pentru toate aceste rezultate, pentru devotamentul și implicarea deosebită în atingerea obiectivelor vreau să mulțumesc echipei din Alba Iulia, și nu în ultimul rând, conducerii companiei și clienților pentru încrederea acordată”, precizează dl. Lupu.

În momentul de față, automatizarea și digitalizarea au devenit două componente vitale pentru succesul unei afaceri pe piața automotive. Prin urmare, VCST Automotive Production Alba Iulia încearcă să rămână competitivă investind în această direcție, prin automatizarea mai multor utilaje, achiziția unor noi tehnologii și prin modernizarea unor procese costisitoare și ineficiente.

Compania intenționează ca, în viitorul apropiat, să implementeze în totalitate Industry 4.0 la nivel de fabrică (momentan, acest proiect funcționează ca și proiect-pilot pe un grup restrâns de mașini). Totodată, se elimină pe cât posibil partea de documente scrise prin implementarea de aplicații/platforme, în special în zona de audit intern și training.

Compania intenționează ca, în viitorul apropiat, să implementeze în totalitate Industry 4.0 la nivel de fabrică

VCST Automotive Production Alba Iulia investește în automatizare, Industry 4.0 și echipamente noi, în special pentru îmbunătățirea eficienței, scăderea timpilor de așteptare și optimizarea proceselor de fabricație.

„Pe lângă investițiile ce țin strict de producție/produs, investim și în îmbunătățirea locului de muncă pentru colegii noștri, și sperăm ca anul acesta să finalizăm măcar un proiect în zona de sustenabilitate, și anume finalizarea unui mic parc de panouri fotovoltaice”, afirmă domnul Ioan Lupu.

Electroglobal

Performanțe și premii obținute

VCST Automotive Production Alba Iulia a reușit în anul 2023 să aducă un partener puternic din industria de camioane, și de asemenea să consolideze relația cu clienții deja existenți, asigurând continuitatea și creșterea fabricii din Alba Iulia. VCST rămâne astfel un producător consacrat pe piața de componente auto, atingând pragul de 41,5 milioane de euro în vânzări, fiind unul dintre cei mai buni ani ca și cifra de afaceri pentru VCST Automotive Production Alba Iulia, dar și un an în care compania a primit numeroase certificări și premii.

Pe lângă numeroasele premii care sunt legate de activitatea și rezultatele de business, VCST a primit premii din partea unor clienți importanți pentru rezultatele deosebite privind calitatea produselor „Zero PPM”, fiind pentru al treilea an consecutiv la nivel de fabrică la „one digit PPM”.

Astfel, compania a ocupat Locul 1 în Top Afaceri România 2023 – Top pentru România Întreprinderi Mari, județul Alba, conform bilanț 2022, și Locul 1 în Top Profit România 2023 – Top pentru România, localitatea Alba Iulia, conform bilanț 2022.

VCST a obținut Premiul Național – locul III – Industrie, Întreprinderi Mari, oferit de Camera de Comerț și Industrie a României, și a ocupat Locul 1, în baza rezultatelor economico-financiare din anul 2022 (Camera de Comerț și Industrie a Județului Alba), a primit Distincție de Excelență în baza rezultatelor economico-financiare din perioada 2020-2022, dar și un Trofeu de excelență în baza rezultatelor economico-financiare din perioada 2018 -2022.

VCST Automotive Production Alba Iulia a ocupat Locul 1 în Top Afaceri România 2023 – Top pentru România Întreprinderi Mari, județul Alba, conform bilanț 2022

De asemenea, compania a ocupat locurile 5 și 6, la nivel național în „Topul Naţional al Firmelor Private din România” realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. Din partea Consiliului Județean Alba, Best of Business 2023, VCST a primit Diplomă și Trofeu de Excelență pentru contribuție substanțială la bugetul județului, avantaje salariale oferite angajaților, investiții majore de capital străin, exportator important cu capital străin și implicare în viața comunității.

Mai mult, VCST a primit, de asemenea, un Trofeu de Excelență pentru colaborarea deosebită în promovarea formării profesionale a tinerilor din județul Alba, iar din partea Transilvania Business Magazin a primit Trofeul de Excelență „The Voices of Business”.

Din partea Consiliului Județean Alba, Best of Business 2023, VCST a primit Diplomă și Trofeu de Excelență

„Oamenii care lucrează în VCST Automotive Production Alba Iulia au fost cheia acestei reușite, iar provocările apărute pe parcurs au fost mult mai ușor de gestionat având la îndemână competențele necesare și sprijinul angajaților noștri. Comunicarea deschisă și onestă în toate sensurile, și prezentarea unor planuri realizabile și fezabile de eliminare a riscurilor, au jucat și ele un rol important în reușita noastră”, mai spune Plant Manager-ul.

Diversitate și incluziune în cadrul VCST Automotive Alba Iulia

Pentru că industria automotive pare a fi o industrie predominant masculină, VCST a implementat cu succes regula „diversitate și incluziune”, în condițiile în care procentul femeilor din echipă este de peste 40% din numărul total de angajați. Totodată, punând accent pe sănătatea angajaților, compania a aderat la un proiect cu fonduri europene pentru Regiunea Centru: „Program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”.

În total, prin intermediul acestui program, au fost testate voluntar un număr de 40 de angajate din cadrul VCST (aproximativ 30% din numărul total al femeilor angajate active). De asemenea, compania s-a implicat într-un proiect de Crăciun menit să aducă zâmbete și cadouri unui număr de 66 de copii ai unei grădinițe din Zlatna, localitate din care provin peste 90 de angajați ai VCST.

VCST nu acordă doar o atenție deosebită sănătății angajaților săi, ci și își asumă responsabilitatea promovării diversității și incluziunii în cadrul organizației

Astfel, prin inițiative concrete, VCST își propune să creeze un climat profesional în care diversitatea este considerată o valoare, iar angajații se simt acceptați și încurajați în cadrul echipei.

În perioada următoare, compania are în plan obținerea certificării „Top Employer”, o recunoaștere care va evidenția angajamentul continuu al VCST față de condițiile de muncă de excepție și dezvoltarea profesională a angajaților săi. Această certificare recunoscută internațional atestă standardele ridicate ale companiei în ceea ce privește beneficiile oferite angajaților, dezvoltarea carierei, dar și formarea și sustenabilitatea mediului de lucru.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/gonzales-mecanica-de-precizie-o-mare-varietate-de-utilaje/