Telecomunicatii

Web3

Web3: Tehnologia care va schimba modul în care folosim internetul

01.02.2022

Termenul Web3 a fost folosit pentru prima dată de programatorii Vitalic Buterin și Gavin Wood în anul 2014, care ulterior au creat criptomoneda Ethereum. Ce este tehnologia Web3 şi cum va arăta modul în care utilizăm internetul în viitor? Iată o întrebare la care, în urmă cu câţiva ani, specialiştii în IT încercau să ofere un răspuns. Acum însă, toate schimbările din mediul virtual aduc în discuţie blockchain şi modul în care tehnologia avansează. Şi nu se putea ca binecunoscutul World Wide Web (www) să nu fie şi el vizat de blockchain. Aşadar, ne pregătim pentru o nouă „revoluţie” tehnologică ce ar putea să vină din schimbarea modului în care utilizăm internetul, ducând la o modificare profundă a World Wide Web-ului.

Mulți dintre noi folosim cuvintele „World Wide Web” sau, mai simplu, „web” și „internet” referindu-ne la același lucru, însă aceste două concepte sunt diferite. World Wide Web include paginile pe care le vedem atunci când suntem online, în timp ce internetul este rețeaua de computere conectate pe care funcționează web-ul.

Cele trei versiuni ale internetului

Prima versiune a internetului, Web1 sau Web 1.0, este strâns legată de furnizarea de conținut și de informații online. Paginile web personale erau destul de comune şi ele constau în principal din pagini statice găzduite pe servere web administrate de ISP – Internet Service Provider – sau pe servicii de găzduire web gratuite. Web1 a fost în mare parte static și a permis utilizatorilor doar să citească informații.

Web2 sau Web 2.0, adică internetul din prezent, reprezintă o versiune îmbunătățită a Web1. Web 2.0 este în strânsă legătură cu ascensiunea platformelor media și modificarea modului în care sunt proiectate și folosite paginile Web. Web2 este dinamic, social-participativ şi permite oamenilor nu numai să consulte informații, ci și să creeze informații.

După aceste două versiuni, specialiştii spun că urmează să trecem la Web3 (Web 3.0). Dacă până acum lucrurile au fost simple şi clare, acum totul pare că se complică. Web3 reprezintă o idee pentru o nouă adaptare a World Wide Web în general bazată pe blockchain, care include concepte precum descentralizare și economie bazată pe token.

Datele din Web3 nu sunt deținute de entități centralizate. Ele sunt partajate între utilizatori.

Termenul Web3 a fost folosit pentru prima dată de programatorii Vitalic Buterin și Gavin Wood în anul 2014, care ulterior au creat criptomoneda Ethereum

Web3 cuprinde aplicații descentralizate și surse de finanţare descentralizate, care sunt bazate pe blockchain. Orice utilizator poate să creeze și să se conecteze cu diferite aplicații fără permisiunea unei entități centrale.

În plus, Web3 se auto-guvernează, în sensul că utilizatorii nu accesează internetul prin companii centralizate, precum Google, Apple, Facebook, Instagram etc., ci controlează propriile date utilizând un cont personalizat. Utilizatorii Web3 sunt cei care dețin și controlează părți ale internetului, având o singură înregistrare a întregii activități pe blockchain.

Un ecosistem online descentralizat

La cel mai elementar nivel, Web3 se referă la un ecosistem online descentralizat bazat pe blockchain. Platformele și aplicațiile construite pe Web3 nu vor fi deținute de firme sau de instituţii centralizate, ci de utilizatori, care vor avea drepturi de proprietate asupra conţinutui creat, ajutând aşadar la dezvoltarea și întreținerea acestor servicii de internet.

Platformele și aplicațiile construite pe Web3 nu vor fi deținute de firme sau de instituţii centralizate, ci mai degrabă de utilizatori

Aşadar, există câteva diferențe fundamentale între Web2 și Web3, dar descentralizarea este cea principală.

Web3 îmbunătățește internetul așa cum îl cunoaștem astăzi, cu alte câteva caracteristici importante: verificabilitate, încredere, auto-guvernare, lipsa permisiunilor şi o securitate mai ridicată.

Aplicaţii  descentralizate

Un alt avantaj adus de Web2 este reprezentat de faptul că dezvoltatorii nu creează și nu implementează aplicații care rulează pe un singur server sau care își stochează datele într-o singură bază de date. Aplicațiile rulează pe blockchain, adică pe rețele descentralizate. Aceste aplicații sunt adesea denumite dapps (aplicații descentralizate – decentralized applications), iar acest termen va fi folosit adesea în spațiul web3.

Pentru a realiza o rețea descentralizată stabilă și sigură, participanții la rețea (dezvoltatorii) sunt stimulați să concureze pentru a oferi servicii de cea mai înaltă calitate oricui folosește serviciul.

Pentru a realiza o rețea descentralizată stabilă și sigură, participanții la rețea (dezvoltatorii) sunt stimulați să concureze

Rolul criptomonedelor

Când vorbim de Web3, criptomonedele sunt adesea parte a conversației. Acest lucru se datorează faptului că criptomonedele deţin un rol important în multe dintre aceste protocoale. Oferă un stimulent financiar (tokens) pentru oricine dorește să participe la crearea sau îmbunătățirea unuia dintre proiecte.

Aceste protocoale pot oferi o varietate de servicii diferite, cum ar fi de calcul, stocare, lățime de bandă, identitate, găzduire și alte servicii web furnizate în mod obișnuit de furnizorii de cloud în prezent.

Oamenii pot câştiga bani participând la protocol în diferite moduri, atât la nivel tehnic, cât și la nivel non-tehnic. Consumatorii serviciului plătesc de obicei pentru a utiliza protocolul, la fel cum ar plăti astăzi un furnizor de cloud precum Amazon Web Services, care oferă platforme de cloud computing la cerere și API-uri pentru persoane fizice, companii și guverne, pe bază de plată contorizată.

La nivelul Web3, oamenii pot câștiga bani participând la protocol în diferite moduri, atât la nivel tehnic, cât și la nivel non-tehnic

Specialiştii în IT și jurnaliștii au descris Web3 ca o posibilă soluție la preocupările privind supra-centralizarea web-ului în câteva companii numite „Big Tech”. Unii susţin ideea că Web3 ar putea îmbunătăți securitatea datelor, scalabilitatea și confidențialitatea dincolo de ceea ce este posibil în prezent cu platformele Web 2.0.

Cei care nu cred în funcţionalitatea Web3 spun că ideea este departe de a-și demonstra utilizarea dincolo de aplicațiile de nișă, multe dintre ele fiind doar instrumente destinate celor care cumpără şi vând criptomonede. Cu toate acestea, The New York Times scria că mai mulți investitori au pariat nu mai puţin de 27 de miliarde de dolari pe ideea că Web3 „este internetul viitorului”.

Aşadar, nu se ştie încă momentul în care va ajunge Web3 la maturitate, însă este clar că se fac mulţi paşi în această direcţie.

Citeşte şi Affective computing: Ce este calculul afectiv şi cum ne poate ajuta?