Finante

Activitatea seismică din România

01.01.2019

Vrancea este zona în care se produc cele mai puternice cutremure din România. Cutremurele se produc în urma mișcărilor tectonice și cum România se află în locul de întâlnire a trei plăci tectonice, seismele sunt destul de frecvente. Mai exact, țara noastră este situată la confluența dintre plăcile Euroatlantică, Africană și Indo-Asiatică.

Cele mai frecvente seisme se produc în zona Vrancea, acesta fiind locul în care plăcile tectonice menționate se ating între ele.

Pe lângă cutremurele produse la coeziunea plăcilor tectonice, mai există o serie de seisme care se produc intraplăci, acestea nefiind la fel de des întâlnite ca seismele produse la marginea plăcilor tectonice. În țara noastră, se înregistrează seisme intraplăci în mai multe zone, excepție făcând zona Vrancea.

Conform Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurele din țara noastră se produc la adâncimi de peste 60 de kilometri, cuprinse de obicei între 60  și 200 de kilometri.

Vrancea este zona din România în care se produc cele mai dese și puternice cutremure

Cum se calculează magnitudinea unui cutremur?

Magnitudinea unui cutremur reprezintă o mărime ce caracterizează energia eliberată sub formă de unde seismice.

Magnitudinea este determinată pe scara Richter, plecând de la informațiile din înregistrările diferitelor stații seismice.

Magnitudinea unui cutremur este determinată pe scara Richter

Ceea ce este interesant este că scara de magnitudine este una exponențială. Astfel, o creștere cu o unitate a magnitudinii corespunde unei creșteri de 30 de ori a energiei eliberate.

De exemplu, pentru un seism de magnitudine 6.0 energia eliberată este de aproximativ 30 de ori mai mare decât la un cutremur de magnitudine 5.0. În cazul unui cutremur de magnitudine 7.0, energia eliberată este de aproximativ 900 de ori (30 x 30) mai mare decât în cazul unui seism de magnitudine 5.0.

Intensitatea unui seism

Pe de altă parte, intensitatea unui seism reprezintă mărimea care exprimă modul în care a fost simțit un cutremur într-o anumită zonă. Pentru a măsura intensitatea, se utilizează scara MSK (Medvedev, Sponhauer, Karnik). Este vorba de o scară care clasifică cutremurele în 12 grade.

Intensitatea unui seism reprezintă mărimea care exprimă modul în care a fost simțit un cutremur într-o anumită zonă

Așadar, intensitatea determină cât de puternic a fost un seism în diferite zone în funcție de efectele pe care acesta le-a avut.

Zone seismice

În România, zona care deține cel mai mare potențial distructiv este reprezentată de regiunea Vrancea, în curbura Carpaţilor Orientali. Aceasta însă nu este singura zonă seismică din țara noastră. Mai există o serie de astfel de zone, printre care se numără:

  • zonele Est – vrânceană;
  • Făgăraş – Câmpulung;
  • Danubiană;
  • Banat, Crişana – Maramureş;
  • depresiunea Bârlad;
  • depresiunea Predobrogeană;
  • falia Intramoesică;
  • depresiunea Transilvaniei.

Totuși, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, riscul producerii unor cutremure majore în aceste zone seismice este redus.

Zona seismică Vrancea

Vrancea este zona în care se produc cele mai puternice cutremure din România. Conform datelor statistice, în Vrancea, se produc 1-6 cutremure cu o magnitudine de peste 7.0, o dată la 100 de ani.

Statistica mai arată că seisme cu magnitudinea 6 și peste se produc în Vrancea la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, iar cele cu magnitudinea (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.

Statistic, un cutremur cu magnitudinea 7 se produce în România o dată la fiecare 33 de ani

Așadar, România se numără printre ţările cu cel mai mare risc seismic din Europa, lucru ce reiese dintr-o cercetare realizată în 2016 la nivelul întregii Europe. Țara noastră apare alături de Italia, Turcia și Grecia printre țările cu risc seismic major.

Conform studiului, Vrancea este zona seismică cu cea mai ridicată intensitate seismică. În ultimii 100 de ani, în țara noastră s-au înregistrat 30 de seisme cu magnitudine de 6.0 şi 7.0

Spre comparație, în ultimul secol, în Italia s-au produs nouă seisme cu o magnitudine de 6.0.

România se regăsește alături de Italia, Turcia și Grecia printre țările cu risc seismic major

Cele mai puternice cutremure din România

Cel mai puternic cutremur din România a fost înregistrat în anul 1802. Seismul a avut loc pe 26 octombrie, fiind un cutremur de adâncime, cu o magnitudine de 7,9 – 8,2, cu epicentrul în zona Vrancea.

Cel mai puternic cutremur din România a fost înregistrat în anul 1802

Acesta a fost cel mai puternic cutremur din zona Vrancea care a fost înregistrat vreodată, seismul fiind simțit și în Moscova și chiar la Istanbul.

Cutremurul din 1940

În anul 1940, pe data de 10 noiembrie, în zona Vrancea s-a produs un seism cu o magnitudine de 7,4. Per total, 1.000 de persoane au murit, iar 4.000 au fost rănite, însă numărul exact al victimelor nu este cunoscut, întrucât aceste informații erau cenzurate în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Cutremurul din 1977

Cutremurul din 1977 s-a produs pe data de 4 martie. Cu o magnitudine de 7,2, seismul a avut efecte devastatoare asupra României. Numărul persoanelor decedate a depășit 1.570, în timp ce numărul persoanelor rănite a fost de peste 11.300. Aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.

Seismul din ’77 s-a resimțit în toată regiunea Balcanică

Cutremurul din 1986

Cutremurul din 1986 a avut o magnitudine de 7,1. Seismul nu a afectat doar România, ci și țările vecine – Bulgaria, Serbia, Moldova și Ucraina – distrugând 55.000 case și ucigând peste 150 de persoane.

După 1990, în România nu s-a mai înregistrat niciun cutremur cu magnitudinea 7, însă s-au înregistrat mai multe seisme de peste 6 grade.

Cel mai puternic cutremur din 2018 a avut 5,8 grade și s-a produs tot în Vrancea. Seismul nu a produs victime sau pagube materiale, însă s-a resimțit și în Republica Moldova și Bulgaria

Sistemul de avertizare seismică

România deține un sistem de avertizare seismică rapidă, sistem dezvoltat de specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Sistemul poate detecta un cutremur puternic cu 25-28 de secunde înainte ca acesta să se producă.

Pentru crearea acestui sistem de alertare rapidă în caz de cutremur, seismologii români și specialiștii din cadrul Universității Karlsruhe din Germania au fost recompensați cu prestigiosul premiu European ICT Prize.

Sistemul de avertizare seismică este primul sistem din Europa care poate detecta un cutremur în timp real