Finante

BusinessMark, evenimente concept propriu online si offline

01.01.2021

Odată cu restricțiile impuse de pandemie, compania a trebuit să se reinventeze, livrând 16 conferințe online în 2020. BusinessMark, compania care oferă servicii integrate B2B și care are drept principală linie de activitate organizarea de evenimente business concept propriu, a cunoscut, în 2013, un început dificil din multe puncte de vedere, dar mai ales din punct de vedere financiar. Resursele materiale disponibile în 2013 pentru BusinessMark erau limitate, chiar spre zero. A fost o perioadă în care echipa a fost formată din trei persoane – Daniel Drăgan, Andreea Drăgan și Dan Popescu, fondatorii BusinessMark, aceasta fiind formula în care a funcționat pentru jumătate de an.

Ulterior, cu primele evenimente organizate, s-a început crearea unei baze concrete a afacerii, realizându-se așadar și o strategie de viitor. Din 2013, creșterea BusinessMark a fost constantă, atât ca cifră de afaceri, cât și ca număr de membri ai echipei, iar din momentul în care echipa a fost formată, s-a trecut la organizarea a din ce în ce mai multe evenimente.

În 2019, BUSINESSMARK a realizat 60 de proiecte și s-a extins în alte 7 orașe pentru a organiza anual conferințe

Din al doilea an de activitate, BusinessMark a pornit și linia de organizare a unor evenimente personalizate, pentru companii, la inițiativa acestora, coordonate cu obiectivele companiilor, însă anul care tocmai s-a încheiat avea să încetinească această dezvoltare.

„Anul 2020 a adus cu sine noi provocări, într-un mod complet neașteptat. După cum se știe, activitatea noastră, a organizatorilor de evenimente a fost oprită, iar impactul a fost unul mare. Odată ce ne-am lămurit că pandemia va avea efecte de lungă durată iar interdicțiile nu vor fi ridicate curând, ne-am mutat atenția spre evenimentele online și ne-am concentrat să ne adaptăm pentru a nu fi nevoiți să ne întrerupem activitatea.  Astfel, am organizat anul acesta 16 conferințe online și putem spune că suntem mulțumiți”, ne-a declarat Dl. Daniel Drăgan, Managing Partner & Co-Founder BusinessMark.

Organizarea de evenimente concept propriu

Linia principală de activitate a BusinessMark este cea de organizare evenimente concept propriu. Foarte importantă însă este și linia secundară, cea de event management, prin care sunt organizate evenimente „la cerere” pentru companii – evenimente B2B. Linia de B2B PR completează în mod intuitiv lista serviciilor, astfel încât BusinessMark poate oferi unui client o abordare de tip 360 grade.

În momentul lansării BusinessMark, în 2013, 90% dintre organizatorii de evenimente business erau parte din trusturile de presă. Încă de la început, multe din discuțiile cu clienții ajungeau, mai devreme sau mai târziu, în același punct în care trebuia contrabalansată promovarea și vizibilitatea pe care acest tip de organizatori puteau să o ofere evenimentelor lor. Însă BusinessMark a mers pe premisa că un eveniment bine organizat este valoros în sine.

Chiar dacă în momentul lansării BusinessMark, 90% dintre organizatorii de evenimente business erau parte din trusturile de presă, compania a mers pe premisa că un eveniment bine organizat este valoros în sine

Conform fondatorilor, nu doar promovarea unui eveniment și, implicit, a partenerilor și speakerilor acelui eveniment este importantă, ci și faptul că evenimentele sunt deosebit de importante pentru progres, pentru dezvoltare, prin însuși faptul că mai multe minți reușesc să lucreze împreună. Din acest motiv conținutul și nivelul discuțiilor este atât de important. Oamenii doresc să se inspire, să discute despre problemele lor, să se conecteze și să găsească soluții la problemele cu care se confruntă. Un eveniment îți oferă aceste lucruri și asta îl face special, în primul rând.

Evenimentele BusinessMark sunt axate pe diverse industrii sau arii de specializare – HR, supply chain & logistics, tax&finance, CSR & sustenabilitate, marketing & sales, real estate & construcții, financiar-bancar, agribusiness, antreprenoriat ș.a.. Compania a organizat conferințe în București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Constanța, Brașov și Sibiu.

În plus, speakerii invitați sunt specialiști în domeniile în care activează, atât pe plan local, cât și pe plan internațional, ceea ce reprezintă de fapt un mix de perspective care pare deosebit de apreciat și de participanți. La nivel de audiență, nivelul pe care îl abordează este reprezentat de middle și top management.

Nevoia de adaptare impusă de pandemie

Pentru companiile care oferă servicii de organizare de evenimente business, pandemia a avut efecte majore. În primul rând, activitatea în acest domeniu a fost efectiv oprită, prin interzicerea evenimentelor, situație care a survenit într-un timp foarte scurt, ceea ce a afectat calendarul evenimentelor programate. La începutul pandemiei, BusinessMark urma să susțină un eveniment la Cluj-Napoca și unul la Timișoara. Chiar dacă evenimentul de la Cluj-Napoca a fost ținut, cel de la Timișoara a fost anulat cu doar o zi înainte.

„Când activitatea îți este atât de afectată, evident principalele probleme sunt de ordin financiar. Guvernul a luat măsuri de ajutor pe care noi le-am primit cu speranță, însă niciun ajutor nu face minuni dacă o afacere nu trece testul adaptării. Aceasta a fost a doua mare provocare”, detaliază Dl. Daniel Drăgan.

Guvernul a luat măsuri de ajutor pe care BusinessMark le-a primit cu speranță, însă niciun ajutor nu face minuni dacă o afacere nu trece testul adaptării

Dincolo de aspectele practice, nu se cunoștea însă modul în care vor reacționa partenerii, participanții, ce deschidere aveau să aibă aceștia la a participa la evenimente din fața unui calculator. În plus, la început tot mediul de afaceri era în așteptare, iar bugetele erau înghețate. La rândul lor, oamenii erau ocupați să se adapteze lucrului de acasă, schimbării metodelor de comunicare și de lucru în echipă.

BusinessMark a fost nevoită să ia decizii grele, dureroase la nivel de echipă, decizii care nu au fost luate deloc ușor. Se zice că antreprenorii trebuie să fie mereu gata de schimbare iar pandemia a demonstrat în mod clar acest lucru.  Practic, cu o echipă mult mai mică, compania a trebuit să își schimbe radical modul în care lucra, să facă eforturi mari pentru a trece financiar prin perioada de vară și să își păstreze încrederea că, în toamnă, atunci când începe sezonul de business, vor găsi companii partenere alături de care să continue.

În pandemie, foarte multe companii s-au adaptat extrem de rapid și de bine la noul context, iar toamna a adus cu sine un nou avânt, echipa fiind gata să lupte și să meargă înainte

„Speakerii, partenerii, participanții, cu toții s-au repliat și și-au dat seama că avem nevoie unii de alții, că lucrurile nu vor reveni rapid la cum erau și că trebuie să lucrăm împreună ca să ne continuăm cu bine activitatea. Acum că am terminat evenimentele programate în 2020, nu putem să nu ne gândim înapoi la lunile acelea de primăvară fără să ne zicem – bine că nu am renunțat!”, mai spune Dl. Drăgan.

Evenimentele planificate pentru anul 2021

BusinessMark privește la 2021 cu încredere. Până la ridicarea restricțiilor, bineînțeles, va continua seria evenimentelor online. Apoi, în funcție de noile condiții, respectând toate normele de siguranță, va relua organizarea evenimentelor în format fizic. Practic, BusinessMark vizează evenimente hibrid – organizate în format fizic și dublate în online, pentru că este posibil să persiste anumite reguli de limitare a evenimentelor.

De asemenea, trebuie evaluată și receptivitatea oamenilor de a participa alături de alte zeci de persoane la un eveniment, într-un spațiu închis. Există încă variabile, bineînțeles, însă BusinessMark se va adapta în funcție de acestea. Cert este că în anul 2021 BusinessMark va organiza evenimente dedicate tuturor domeniilor mai sus numite.

„Anul 2020 începuse extraordinar. Aveam motive să credem că urma să fie cel mai bun an de la înființare. Apoi, evident, a urmat o scădere spectaculoasă, ca să nu zic prăbușire. Suntem bucuroși pentru ce am reușit să ne ridicăm din cenușă, dar cu siguranță 2020 nu a fost la nivelul ultimilor ani. Avem așteptări moderate de la 2021, dar asta am învățat din pandemie, nu? Să privim moderat și să mergem înainte”, a declarat, în încheiere, Dl. Daniel Drăgan, Managing Partner & Co-Founder BusinessMark.