Finante

Cursuri Shakespeare School pentru adulți.

Cele mai importante cărți de afaceri

01.04.2015

Povești de succes din care pot învăța antreprenorii aflați la început de drum. Se spune că o carte bine aleasă este un bun prieten. Noi suntem de părere că o carte de business bine aleasă poate deveni un adevărat mentor în dezvoltarea afacerii.

Atunci când antreprenorii aflați la început de drum se decid să-și lanseze o afacere, multe sunt studiile și cercetările pe care trebuie să le citească pentru a li se contura o idee cât mai clară despre un plan de business și despre nivelul rezultatelor la care ar trebui să se aștepte. În mulțimea de sarcini și idei de la începutul unui business, este complicat ca antreprenorii aflați la început de drum să-și facă timp pentru lectură, fie ea și conectată direct cu dezvoltarea afacerii. Cu toate acestea, ideile celor care au reușit în mediul de afaceri, sfaturile celor care au început ca antreprenori și se bucură acum de rezultatele muncii lor în companii care s-au dezvoltat și au sute de angajați sunt foarte importante. Există chiar șansa ca aceste lecturi să vă demonstreze faptul că ați ales un drum greșit sau că ați putea exploata o nișă pe care altfel nu o descopereați.

Multe sunt cărțile interesante, unele scrise pe baza unor studii atent realizate, altele fiind povești personale ale oamenilor de afaceri care au reușit sau, dimpotrivă, ideile lor s-au dovedit a fi unele fără șanse de succes. Toate au însă ceva în comun: sunt adevărate lecții de viață pentru cititori. Va prezentăm, așadar, câteva dintre cele mai cunoscute cărți de business și care sunt ideile pe care le puteți folosi apoi activ, în cadrul activității companiei în care vă desfășurați activitatea.

Una dintre cărțile pe care ar trebui să le citească oricine care își dorește să înceapă o afacere este “Pierderea virginității”, scrisă de Richard Branson. Omul de afaceri a împânzit lumea cu afacerile lui, și-a scris propriile reguli de succes, iar printre crezurile lui se numără lipsa unei ierarhii de management și cât mai puțină birocrație. Retailul sau liniile aeriene sunt doar două dintre industriile în care Branson este cunoscut, iar cartea este o autobiografie dinamică, plină de povești interesante pe care le-a experimentat autorul. Branson a cochetat de multe ori cu falimentul, fiind mereu între două extreme: câștig fabulos sau eșec și este un adevărat exemplu pentru cei care vor să învețe despre asumarea riscurilor în lumea afacerilor.

 

Ce-ar face Google?”, semnată de Jeff Jarvis nu este o carte doar pentru cei care doresc să își lanseze o afacere în mediul digital, ci pentru orice domeniu de activitate. Volumul nu este unul despre gigantul motor de căutare, ci despre cum a schimbat Google lumea în care trăim, despre cum s-au modificat așteptările consumatorilor odată cu trecerea timpului și, nu în ultimul rând, despre cum orice schimbare trebuie să se traducă printr-o posibilă oportunitate și nu prin șanse de eșec. Cartea explică pe îndelete cum formula câștigătoare a unei companii este organizarea – adăugarea de valoare – permiterea celorlalți să aibă succes și nu creare – posedare – control.

 

A treia carte de business recomandată este “Mitul întreprinzătorului”, scrisă de Michael E. Gerber. Odată ce veți finaliza de citit cartea veți uita multe dintre miturile legate de începerea unui business. În plus, cartea demonstrează și faptul că metodele clasice de dezvoltare ale unei afaceri sunt de multe ori eronate, iar căile de mijloc sunt cele mai bune. Sunt analizate toate etapele de evoluție ale unei companii, de la lansare, la creștere și maturizarea și poziționarea unui business. Mai mult decât atât, autorul explică diferența importantă dintre a lucra pentru sau din interiorul unei afaceri.

 

Un alt volum ce merită citit este “Rework” de David Heinemeier Hansson și Jason Fried. Cartea dezvăluie faptul că nu este nevoie de planuri complicate atunci când cineva își dorește să își lanseze o afacere. Mai exact, volumul demonstrează faptul că frica, ce vine odată cu lipsa finanțării sau a nesiguranței, este cea care stă în calea multor antreprenori și că provocările și ideile bune ar trebui să primeze în inspirație. Ideile expuse sunt unele simple și pe înțelesul tuturor, dar mai important este faptul că indiferent de domeniul de activitate această carte se va dovedi a fi foarte utilă.

 

Ultima carte recomandată este “De la idee la bani” de Napoleon Hill. Scriitorul a fost un celebru autor american, ce s-a specializat în motivarea celor din jurul său și este și cel care a lansat “filosofia împinirii”, un concept ce este rezultatul a mai multor acțiuni și experiențe pe care autorul le-a avut în calitate de reporter. Toate cărțile lui se bazează pe acest concept, ce este definit ca o adevărată cale ușoară spre dezvoltare, atât financiară, cât și spirituală. “De la idee la bani” este cea mai cunoscută și apreciată carte a autorului, fiind publicată în 1937. Printre oamenii ce au recunoscut public faptul că au citit cartea și au luat decizii importante pe baza celor scrise în volum se numără Henry Ford, John D. Rockefeller, Theodore Roosevelt, William Jennings Bryan, Clarence Darrow, Alexander Graham Bell sau William Howard Taft.

Topul de mai sus poate fi completat cu sute de alte cărți importante, unele generaliste, altele scrise doar pentru un anumit sector de antreprenori. Dacă stilul, ideile și domeniile de activitate ale autorilor sunt toate diferite, ceea ce au toți în comun este faptul că nu au renunțat la visul lor, chiar dacă toți cei din jurul lor le spuneau că nu vor avea nicio șansă. Așadar, înainte să vă lansați businessul sau chiar imediat după ce l-ați lansat, achiziționați-vă cărți de afaceri și studiați conceptele și mijloacele pe care cei care au avut succes le-au aplicat, rezultatul nu poate fi unul decât benefic.