Epidemia de coronavirus din China va „taxa” economia mondială cu peste 1 trilion de dolari. Epidemia de coronavirus din China va avea un puternic impact asupra economiei mondiale. Analiștii economici vorbesc despre un impact în cascadă care va afecta extrem de multe companii din întreaga lume, în condițiile întreruperilor lanțului de aprovizionare.
Oxford Economics atrage atenția că răspândirea virusului va reduce creșterea Produsului Intern Brut mondial cu 1,3%, echivalentul a 1,1 trilioane de dolari. Astfel, modelul actual al economiei globale este unul care va resimți din plin reducerea producției de bunuri din China.
Răspândirea coronavirusului în alte zone ale lumii va avea un efect puternic asupra creșterii economice
Industria auto, cea mai afectată
Situația creată de coronavirus se resimte cel mai puternic în industria auto globală. Acest impact s-a propagat deja și în alte țări, printre care se numără Japonia, Coreea de Sud, Germania și chiar în Statele Unite. Motivul este extrem de logic: cea mai mare parte a componentelor necesare asamblării mașinilor sunt produse în China.
Alte sectoare afectate sunt sectorul minier, turismul, construcțiile și comerțul
Companiile au probleme de aprovizionare
În urmă cu două săptămâni, Apple, una dintre cel mai mari companii mondiale, cu mari capacități de producție, și-a anunțat acționarii că nu va reuși să își îndeplinească obiectivele financiare asumate pentru primul trimestru din 2020 din cauza reducerii drastice a cheltuielilor din China, în contextul măsurilor luate pentru a preveni răspândirea coronavirusului.
De asemenea, producătorul auto Jaguar Land Rover a anunțat că are probleme de aprovizionare și că există posibilitatea ca fabricile sale să rămână fără piesele necesare asamblării mașinilor, în condițiile în care coronavirusul împiedică producția de componente și livrarea lor din China.
Oxford Economics mai estimează că PIB-ul Chinei va avansa doar cu 5,4% în 2020
Reducerea creșterii economiei mondiale vine în condițiile unei scăderi a consumului, a reducerii veniturilor din turism, precum și a efectului direct asupra piețelor financiare.
Avertismentul lansat de FMI
De asemenea, Fondul Monetar Internațional a avertizat că epidemia de coronavirus reprezintă cea mai presantă problemă pentru economia mondială, în acest moment.
Reprezentanții FMI spun că dacă focarul actual va fi unul de lungă durată va avea consecințe catastrofale atât pentru economia Chinei, cât și pentru PIB-ul mondial.
Situația creată de coronavirus amenință substanțial creșterea economiei mondiale, care era deja pusă sub presiune de „războiul” comercial existent și de Brexit
Pentru a opri răspândirea virusului, orașe din China au intrat în carantină și au emis ordine de închidere a locurilor publice. Impactul global al coronavirusului ar fi amplificat de întreruperi mai mari ale lanțului de aprovizionare și o scădere mai persistentă a încrederii investitorilor, mai ales dacă epidemia se va răspândi puternic și în afara Chinei.
Coronavirus. Anunțul făcut de președintele Chinei
Președintele Chinei Xi Jinping a susținut la începutul lunii februarie un discurs în care a vorbit despre efectele coronavirusului asupra economiei chineze și a îndemnat provinciile afectate de virus să controleze răspândirea acestuia.
Xi Jinping a mai precizat că trebuie îndeplinite obiectivele economice ale țării. Declarația sa vine în contextul în care în 2019 China a avut cea mai redusă creștere economică din ultimii 30 de ani, iar mulți analiști au redus estimările pentru avansul PIB-ului Chinei din acest an.
China s-ar putea confrunta cu o criză economică majoră în cazul în care nu se va reuși oprirea răspândirii virusului, conform The Economist Intelligence Unit
Mulți producători mici din China au anunțat deja că nu vor putea supraviețui în contextul economic actual din țară. Astfel, pe lângă o criză de sănătate publică, China s-ar putea confrunta cu o criză economică, cu implicații asupra veniturilor și a locurilor de muncă.
Coronavirus. Cele mai afectate țări
Președintele Coreei de Sud a decretat stare de urgență economică, solicitând măsuri disperate pentru a limita daunele aduse unei economii profund influențate de parteneriatele cu China. Singapore, la rândul său, și-a redus perspectivele de creștere economică din acest an și urmează să lanseze un pachet de măsuri de stimulare economică pentru a compensa reducerea activității.
Thailanda și Malaiezia și-au redus, de asemenea, estimările de creștere a economiilor, în timp ce Malaiezia urmează să lanseze și un pachet de stimuli economici pentru a contracara daunele produse.
Totuși, situația cea mai dramatică este în Japonia. Marii producători auto, precum Toyota și Nissan, deja au o producție mai redusă determinată de închiderea fabricilor de componente din China. În plus, Japonia este țara cu cele mai multe cazuri confirmate de coronavirus, după China.
Și Brazilia, care de asemenea se bazează pe piața chineză, China fiind cel mai mare partener comercial al său, va înregistra o creștere economică mai lentă în acest an.
Totodată, problemele din China vor afecta și planurile Statelor Unite de a crește exporturile de produse agricole, energie și mărfuri fabricate în China.
Recent, și Europa începe să se teamă, mai ales în contextul cazurilor de coronavirus înregistrate în Italia. Germania, cea mai mare economie europeană, va resimți din plin problemele din China.
Se va înregistra, așadar, o scădere a sectorului auto, care are o contribuție majoră asupra PIB-ului mondial.
Germania, cea mai mare economie europeană, va resimți din plin problemele din China
Coronavirus. China contribuie cu 19% la PIB-ul mondial
Conform FMI, focarul actual de coronavirus nu ar trebui comparat cu epidemia SARS din 2003, întrucât în anii 2000 China contribuia cu doar 8% la PIB-ul mondial, în timp ce la ora actuală procentul este de 19%.
Economiștii estimează că epidemia SARS din 2003 a costat economia globală aproximativ 45 de miliarde de dolari.
Așadar, chiar dacă cea mai mare parte a infecțiilor și a deceselor cauzate de coronavirus sunt în China, o posibilă criză economică devine din ce în ce mai probabilă dacă răspândirea virusului nu va putea fi oprită.