Telecomunicatii

Industry 4.0. Ce reprezintă și cum ne afectează activitatea?

01.01.2020

În viitor, fabricile inteligente vor reprezenta esența revoluției industriale Industry 4.0. Trăim cu toții o perioadă de intense transformări, în fiecare domeniu de activitate. Acest lucru este posibil datorită evoluției tehnologiei și folosirii Internetului la scară largă. Mai mult decât doar o noțiune de marketing, după cum spun unii, Industry 4.0 reprezintă momentul de tranziție pe care îl experimentăm, un moment care poate fi caracterizat de un intens proces de digitalizare, dar și de eficientizare a producției prin folosirea IoT și implicit a computerelor.

Industry 4.0 reprezintă cea de-a patra revoluție industrială, care continuă procesul început de cea de-a treia revoluție industrială prin utilizarea computerelor și a proceselor automatizate.

Această revoluție industrială se va baza pe folosirea unor computere și sisteme automate, în condițiile în care implicarea umană va fi redusă la minim sau chiar absentă, și va duce la crearea de fabrici inteligente (smart factory).

Noțiunea de smart factory se referă la o eficientizare a procesului de producție, la automatizare și, implicit, la reducerea cantității de reziduuri rezultate din procesul de producție.

Industry 4.0 poate fi caracterizată prin conectivitate și comunicare

Atât conectivitatea, cât și comunicarea sunt aspecte esențiale atunci când ne referim la Industry 4.0, atât la nivelul echipei, dar mai ales la nivelul sistemelor automate care stau la baza fenomenului. Computerele au devenit parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi, atât la nivel personal, cât și la nivel profesional.

Noțiunea de case inteligente nu mai reprezintă o noutate de mult, dar acum folosirea computerelor și a sistemelor automatizate s-a extins și în domeniul industrial, oferind numeroase avantaje, dar și provocări pe măsură.

Folosirea computerelor și a sistemelor automatizate s-a extins și în domeniul industrial, oferind numeroase avantaje și posibilități de dezvoltare a producției

În ziua de azi, ne bazăm pe conectivitate, pe comunicarea computerelor, dar și pe utilizarea unor sisteme cibernetice, a Internetului Lucrurilor (IoT) și a Internetului Sistemelor (Internet of Systems). Pe măsură ce se deschide accesul către mult mai multe date, acestea pot fi folosite pentru a îmbunătăți atât producția, cât și procesele industriale.

Care sunt avantajele oferite de folosirea acestor sisteme?

Cu toate că am putea gândi că revoluția industrială Industry 4.0 nu ne afectează pe noi și domeniul nostru de activitate, acest lucru de fapt nu este în totalitate valabil. Prin accesarea și analizarea unui set enorm de date, computerele pe care le folosim în procesul de producție pot identifica rapid probleme, dar pot oferi la fel de rapid și soluții de rezolvare a acestora. Fie că ne referim la echipamente și vehicule autonome, stocarea în cloud, utilizarea roboților în producție, printarea 3D, folosirea Internetului Lucrurilor, cu siguranță că activitatea noastră poate fi îmbunătățită prin utilizarea tehnologiei actuale.

Până nu demult, folosirea roboților industriali era rezervată numai companiilor dezvoltate, cu bugete mari. În prezent, folosirea roboților nu mai este ceva neobișnuit, aceștia contribuind în mare măsură la sprijinirea activității de producție și, în final, la reducerea costurilor și eficientizarea activității.

IoT și dispozitivele interconectate

Internetul Lucrurilor poate fi folosit cu succes și în domeniul industrial. Astfel, prin utilizarea sistemelor interconectate și a datelor stocate în cloud, dispozitivele și echipamentele pot avea acces non-stop la seturi de date impresionante, optimizând astfel activitatea de producție, activitate care este în permanență analizată și modificată în sensul atingerii potențialului maxim.

Revoluția Industry 4.0 contribuie la un proces de automatizare accentuată, la îmbunătățirea comunicării, dar și a interconectării echipamentelor și dispozitivelor

Atunci când vine vorba de tehnologie smart, revoluția Industry 4.0 oferă în plus și o analiză deosebit de precisă și un diagnostic exact al problemelor survenite pe parcurs, fără a fi nevoie de intervenția oamenilor.

Tehnologia actuală ne permite ca, prin intermediul senzorilor din echipamente și dispozitive, să colectăm un număr foarte mare de date, care vor fi apoi stocate în cloud. Prin faptul că sunt stocate în cloud, aceste date rămân disponibile pentru fiecare dispozitiv conectat, ceea ce înseamnă că pot fi folosite în orice moment pentru a analiza parametri de funcționare, pentru a crea o imagine de ansamblu și pentru a oferi soluții.

Fabricile inteligente vor reprezenta esența revoluției industriale Industry 4.0

Acest lucru înseamnă de fapt că aceste fabrici inteligente vor putea să folosească informațiile și să permită comunicarea între dispozitivele conectate, în condițiile în care utilajele din dotare vor reuși să se auto-optimizeze, auto-configureze prin folosirea inteligenței artificiale. Acest process este în esență experimentul rezultat din combinarea mediului virtual, online, cu producția industrială.

Ca în orice domeniu care are legătură cu Internet of Things, orice proces de automatizare capătă o valoare financiară deosebită, lucru valabil și în cazul Industry 4.0.

Conform unui studiu efectuat de KPMG, s-a estimat faptul că piața de componente pentru industria 4.0 este evaluată la mai mult de 4.000 de miliarde de dolari până în 2020

Cu toate acestea, atingerea acestui moment de evoluție tehnologică ridică probleme în ceea ce privește siguranța locurilor de muncă, precum și modificarea abilităților cerute pe piața muncii.

Organismele guvernamentale susțin însă faptul că revoluția tehnologică Industry 4.0 nu va aduce decât beneficii în ceea ce privește eficientizarea activității, scăderea costurilor de producție, reducerea nivelului de reziduuri și, implicit, o protecție sporită a mediului înconjurător, dar și folosirea resursei umane în activități care obligă la o înaltă calificare, abilitățile digitale devenind astfel deosebit de importante, însă și extrem de specifice.

Indiferent de previziunile specialiștilor, evoluția tehnologică reprezintă un moment firesc, ale cărui efecte nu pot fi evaluate cu precizie pe termen lung, ci doar estimate, având în vedere că este un proces continuu, gradual, care poate fi ajustat pe parcurs și care presupune adoptarea de soluții automatizate, bazându-se pe folosirea inteligenței artificiale.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/proiectele-internet-of-things-la-scara-larga-s-au-dublat-in-ultimul-an/