Telecomunicatii

Radiatii 5g

Isteria 5G: sunt sau nu periculoase radiațiile emise?

01.07.2019

Unele persoane anunță o „apocalipsă” după 5G, în timp ce specialiștii ne spun că suntem în siguranță. În ultima perioadă s-au intensificat dezbaterile privind efectele pe care tehnologia 5G le-ar putea avea asupra sănătații. Mai exact, se dezbate dacă radiațiile antenelor sunt sau nu periculoase și dacă au sau nu un efect nociv asupra sănătății noastre.

Părerile sunt însă împărțite. În timp ce activiștii susțin că efectele secundare asupra oamenilor sunt extrem de nocive, specialiștii în IT spun că radiațiile tehnologiei nu sunt periculoase.

Ce este 5G?

5G reprezintă a cincea generație de tehnologie de rețea mobilă. Aceasta promite să aducă viteze de download de până la 60 de ori mai mari decât tehnologia 4G, lansată în anul 2011.

Cel mai probabil, rețeaua 5G va fi folosită în special pentru:

  • Internet of Things
  • mașinile care se conduc singure
  • tot ceea ce ține de realitatea virtuală.

Radiații 5G

Subiectul radiațiilor a ridicat multe controverse. Pentru a înțelege ce înseamnă trebuie să știm că atât telefoanele, radiourile, telecomenzile, cuptoarele cu microunde, aparatele care fac radiografii și, inclusiv, soarele emit radiații.

Radiațiile pot fi în general împărțite în două tipuri: ionizante și neionizante.

Radiația ionizantă este suficient de puternică pentru a deteriora ADN-ul. Din acest motiv trebuie să fim atenți când stăm prea mult la soare sau când facem o radiografie.

Radiații ionizante în funcție de puterea lor de a dezintegra ADN-ul: radiațiile solare, razele X, razele gama

Radiațiile neionizante nu au suficientă energie pentru a ne modifica ADN-ul.

Radiații ionizante, în funcție de puterea lor:  calculator/ laptop, radio, telefon, cuptor cu microunde, telecomandă, lumina unui bec

Undele electromagnetice de tip 5G au o frecvență mai mare decât cele 4G. Prin urmare, sunt mai aproape de spectrul de raze X, dar intră în categoria radiațiilor neionizante.

Deoarece au lungimi de undă mai scurte, radiațiile 5G sunt mai puțin capabile să penetreze obiecte solide. De exemplu, lumina soarelui nu poate trece printr-un perete, dar undele radio pot.

Petiții

Pe rețelele de socializare au apărut deja o serie de petiții prin care se solicită oprirea testelor pentru 5G și se cere Ministerului Sănătății o evaluare a efectelor asupra sănătății oamenilor.

Un exemplu în acest sens este petiția lansată de Declic, prima platformă românească de campaigning online.

În petiție se solicită formarea unei echipe de cercetători care să analizeze impactul tehnologiei 5G asupra sănătății oamenilor și asupra mediului. Susținătorii campaniei spun că acest lucru trebuie realizat înainte de a se da acordul cu privire la folosirea 5G la scară largă.

Declic susține că există rezerve la nivel european, chiar la Bruxelles, și că se știe deja, din numeroase studii, despre impactul negativ al tehnologiei 4G asupra locuitorilor din apartamentele unde au fost montate aceste antene. Petiția Declic are aproape 7.000 de semnatari.

Alte petiții prin care se cere interzicerea implementării 5G în România sunt create și susținute de mai multe site-uri prin care se pot semna online petiții

De asemenea, APC România precizează că există 140 de articole publicate numai în 2018 pe plan Mondial, articole care arată impactul negativ al radiațiilor 5G asupra sănătății, precizând că ar cauza diverse afecțiuni:

  • cancer
  • boli cardiovasculare
  • infertilitate
  • modificarea ADN-ului.

Apocalipsa după 5G

În plus, există o mulțime de forumuri în care oamenii își dau cu părerea despre efectele asupra sănătății și care parcă previzionează o „apocalipsă” după 5G.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, Russia Today a fost recent implicată într-o campanie de dezinformare prin care se pare că vrea să încetinească adoptarea, cercetarea și dezvoltarea noilor tehnologii din Statele Unite. Au existat, de asemenea, mai multe campanii prin care se încearcă oprirea testării 5G. Petiții precum cele din România există în toată lumea, chiar dacă autoritățile spun că rețeaua 5G nu cauzează probleme de sănătate.

Tehnologia 5G se testează în Bucuresti și în localitatea Florești, județul Cluj

Radiațiile 5G nu sunt periculoase

Așadar, specialiștii în domeniul IT spun că radiațiile 5G nu sunt periculoase. La fel, unele studii medicale indică același lucru, însă efectele asupra sănătății pe termen lung, nu au cum să fie cunoscute. Prin urmare, unii medici recomandă prudență.

Pot radiațiile 5G să provoace cancer?

Deși undele radio sunt neionizante, în 2011, o echipă de cercetare a Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat toate emisiile de frecvențe radio ca având un potențial cancerigen.

Ar trebui să ne îngrijorăm? Nu chiar. Studiul vine cu o avertizare importantă. Aceeași clasă de agenți cancerigeni se regăsește și în murături sau în extractul de frunze de aloe vera.

Deși datele din unele studii nu sunt 100% concludente, oamenii de știință recomandă să fim precauți

Pe de altă parte, cea mai mare parte a autorităților naționale de reglementare consideră că radiațiile neionizante au doar un efect termic, adică doar încălzesc corpul, dar nu au niciun alt efect, cum ar fi deteriorarea ADN-ului.

Așadar, putem spune că pur și simplu nu știm exact ce se întâmplă în organismul nostru atunci când suntem expuși la radiații provenite de la rețele 4G, 5G sau de la telefoane mobile, cuptoare cu microunde, radio și alte dispozitive, însă ar trebui să fim precauți. De asemenea, nu ar trebui să ne lăsăm influențați de multidinea de informații contradictorii, întrucât 5G este o afacere de miliarde și, prin urmare, există interese să fie atât grăbită, cât și împiedicată testarea și implementarea ei.

Citește și Anunț important. S-au lansat abonamentele 5G în România