Energie regenerabila

Rezultate Hidroelectrica 2023 - perioada ianuarie - septembrie

Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București

01.03.2023

Listarea Hidroelectrica la BVB. Hidroelectrica asigură 30% din producția națională de energie electrică, fiind cea mai profitabilă companie din România. Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București (BVB) va reprezenta, în 2023, cel mai important eveniment al anului pentru piața de capital românească. Compania de stat Hidroelectrica este în prezent lider în România în ceea ce privește producția de energie electrică și furnizarea de servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național. De asemenea, Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie din țara noastră.

Hidroelectrica este o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicații de siguranță națională. Compania exploatează un număr de 209 centrale, având o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România

Hidroelectrica asigură 30% din producția națională de energie electrică. Compania este deținută de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (80,056%) și de Fondul Proprietatea (19,943%).

Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie din România

Conform clasamentului anual realizat de agenţia de presă SeeNews, Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie din România. Liderul român în producerea de energie electrică a avut un EBIDTA de 71%, devenind după trei ani de pauză cea mai profitabilă companie din țara noastră.

Guvernul României și-a anunțat intenția de a vinde 10-15% din Hidroelectrica, printr-o procedură de IPO, procente care ulteriror vor fi listate la Bursa de Valori București.

În 2021, având peste 3.400 de angajați, Hidroelectrica avea o valoare de piață de 5.697 de milioane de euro și o evoluție pozitivă de 36% față de 2020.

Listarea Hidroelectrica la BVB. Rezultate financiare bune pentru 2022

În ceea ce privește rezultatele disponibile pentru anul 2022, Hidroelectrica a încheiat primele nouă luni ale anului trecut cu un profit de 3,5 miliarde lei, cu 37,4% mai mare decât anul trecut, potrivit datelor publicate de Fondul Proprietatea.

Hidroelectrica a încheiat primele nouă luni din 2022 cu un profit de 3,5 miliarde lei

Compania de stat a produs în primele nouă luni din 2022 10,6 TWh de energie electrică, din care 10 TWh din producție proprie, în scădere cu aproximativ 25% față de primele nouă luni din 2021.

Prețul mediu de vânzare a fost de 590,5 lei/MWh, o creștere de 93,3% față de anul trecut, când prețul mediu era de numai 305,4 lei/MWh.

Veniturile realizate de Hidroelectrica în perioada ianuarie-septembrie 2022 s-au ridicat la 6,88 miliarde lei, o creștere de 46,8% comparativ cu cele 4,68 miliarde lei realizate în perioada ianuarie-septembrie 2021.

Prin urmare, și profitul net s-a majorat cu 37,4%, la 3,52 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2022, de la 2,56 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2021.

Listarea Hidroelectrica la BVB

În urmă cu un an, acționarii Hidroelectrica au aprobat, prin Hotărârea AGEA nr. 3, declanșarea admiterii la tranzacționare („Listarea”) a acțiunilor emise de S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. pe Bursa de Valori București, ca urmare a unei oferte publice secundare, având drept obiect acțiuni ale S.P.E.E.H. Hidroelectrica S.A. reprezentând până la 19,94% din totalul acțiunilor emise de societate, realizată de Fondul Proprietatea S.A.

„Este un pas natural pentru o companie de talia Hidroelectrica, o etapă nouă pe care o anticipăm și așteptăm de multă vreme. Suntem convinși că listarea va duce la consolidarea poziției societății și la transparentizare suplimentară și, de asemenea, va contribui serios la creșterea gradului de lichiditate al BVB, cu implicații pozitive asupra economiei naționale. Aș vrea să subliniez faptul că listarea deschide noi oportunități, inclusiv pentru românii care își doresc să cumpere și să dețină acțiuni la una dintre cele mai solide companii cu capital majoritar de stat”, afirma pe 31 martie 2022 Bogdan Badea, Președintele directoratului Hidroelectrica.

Listarea deschide noi oportunități, inclusiv pentru românii care își doresc să cumpere și să dețină acțiuni la una dintre cele mai solide companii cu capital majoritar de stat – Bogdan Badea, Președintele directoratului Hidroelectrica

Listarea Hidroelectrica a intrat deja în linie dreaptă

În acest an, listarea la bursă a Hidroelectrica a intrat deja în linie dreaptă. Prospectul de listare urmează să fie depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară în aprilie 2023, iar listarea propriu-zisă ar urma să aibă loc la începutul verii.

Oferta publică inițială constă în acțiuni aparținând Fondului Proprietatea (FP), administrat de compania Franklin Templeton, singurul acționar minoritar al Hidroelectrica. FP a obținut aprobarea Guvernului pentru a lista pe bursă o participație de 15-20% din acțiunile Hidroelectrica. Este vorba de o tranzacție estimată inițial la 2,5 miliarde de euro.

Fondul Proprietatea a obținut aprobarea Guvernului pentru a lista pe bursă o participație de 15%-20% din acțiunile Hidroelectrica

Listarea Hidroelectrica până la jumătatea anului 2023 este una din cerințele pe care Guvernul român le-a convenit cu Comisia Europeană în schimbul fondurilor de redresare post-pandemică.

Cel mai aşteptat eveniment al anului la BVB

Conform unei analize realizate de Tradeville, anul 2023 vine cu noi oportunităţi interesante pentru Bursa de Valori București. Cel mai aşteptat eveniment al anului este listarea Hidroelectrica.

Acțiunile Hidroelectrica se vor lista doar la Bursa de Valori București, deși inițial se dorise și o listare pe Bursa din Londra.

Listarea Hidroelectrica va fi posibilă prin derularea unei oferte publice secundare, în care vânzătorul va fi Fondul Proprietatea. Oferta de vânzare, aprobată în luna noiembrie 2022, de către acționarii Fondului, este de până la 19,94% din acţiunile emise de compania de stat. La sfârşitul lunii noiembrie 2022, valoarea participaţiei FP în cadrul Hidroelectrica ajungea la 11,26 miliarde lei.

Oferta de vânzare, aprobată în noiembrie 2022, de către acționarii Fondului Proprietatea, este de până la 19,94% din acţiunile emise de Hidroelectrica

Așadar, investitorii de la Bursa de Valori București așteaptă cu interes acest eveniment major pentru piața de capital. De asemenea, este important de menționat că, pentru următorii ani, Hidroelectrica și-a asumat investiții de peste 5 miliarde de lei, iar realizarea lor înseamnă punerea în funcţiune a unei capacităţi noi de producţie cu o putere instalată de peste 655 MW.

Fiind cea mai profitabilă companie din România, listarea Hidroelectrica va aduce, cel mai probabil, beneficii multiple pentru piața românească de capital, susținând creșterea lichidității BVB.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/pretul-aurului-in-2023/