Prețul aurului in 2023. În general, prețul aurului este influențat de o serie de factori, foarte importanți pentru investitori. Anul care tocmai s-a încheiat a fost un alt an volatil pentru prețul aurului, cu multă incertitudine în ceea ce privește trendul pe care îl va urma cotația metalului prețios, iar prognozele pentru 2023 sunt, de asemenea, incerte.
La începutul anului 2022 existau speranțe mari de redresare după pandemia de coronavirus, însă invazia Ucrainei de către Rusia a pus noi presiuni pe piețele financiare din întreaga lume. Ratele dobânzilor au fost majorate agresiv pentru temperarea inflației, iar redresarea economică este acum pusă, din nou, la încercare.
În aceste momente pline de incertitudine, investitorii au tendința să se îndrepte către acele investiții care sunt considerate un refugiu, printre care se numără și aurul.
Prețul aurului în 2023 va fi influențat de o serie de factori de mare importanță pentru investitori: cererea și oferta, evoluția cursului de schimb, inflația și ratele dobânzilor, precum și situația geopolitică.
Prețul aurului în 2023 va fi influențat de o serie de factori de mare importanță pentru investitori: cererea și oferta, evoluția cursului de schimb, inflația și ratele dobânzilor, precum și situația geopolitică.
Factori care influențează prețul aurului
În general, prețul aurului este determinat de o serie de factori, atât interni, cât și externi.
Prețul aurului in 2023. Cererea și oferta
Unul dintre cei mai importanți factori care influențează prețul aurului este cererea și oferta. Dacă cererea de aur crește, prețul va crește și el. De exemplu, atunci când economia mondială trece printr-o perioadă de instabilitate, mulți investitori aleg să cumpere aur, ceea ce poate duce la o creștere a prețului. Pe de altă parte, dacă oferta de aur crește, prețul va scădea.
Unul dintre cei mai importanți factori care influențează prețul aurului este cererea și oferta
Rata dobânzilor
Rata dobânzilor este un alt factor important care influențează prețul aurului. Când rata dobânzii este mare, investitorii preferă să investească în instrumente financiare cu dobânzi mai mari, cum ar fi obligațiuni, în loc de aur, ceea ce poate duce la o scădere a prețului aurului.
De asemenea, politica monetară a băncilor centrale este, de asemenea, un factor important care are impact asupra prețului aurului. Dacă banca centrală reduce dobânda, acest lucru poate duce la o scădere a valorii cursului de schimb valutar și, prin urmare, la o creștere a prețului aurului.
Politica monetară a băncilor centrale este, de asemenea, un factor important care are impact asupra prețului aurului
Prețul aurului in 2023. Inflația
Inflația este un alt factor care poate influența prețul aurului.
Aurul este considerat o investiție de refugiu împotriva inflației, astfel că, atunci când inflația este mare, prețul aurului poate crește.
Din păcate, însă, estimările Fondului Monetar Internațional arată că inflaţia va rămâne la un nivel ridicat și în 2023.
Estimările Fondului Monetar Internațional arată că inflaţia va rămâne la un nivel ridicat și în 2023
Factorii geopolitici
Și factorii geopolitici, cum ar fi războiul sau conflictele regionale pot avea un impact asupra prețului metalului galben. În cazul unui război sau a unei crize, mulți investitori aleg să investească în aur ca un bun de refugiu, ceea ce poate duce la o creștere a cotației.
Cum va evolua prețul aurului în 2023?
Mai mulți analiști estimează niveluri record pentru metalul prețios în 2023.
Cea mai optimistă previziune privind prețul aurului este făcută de Juerg Kiener, director general și director de investiții al Swiss Asia Capital. Acesta spune că o uncie de aur ar putea crește la 4.000 de dolari în 2023, deoarece creșterile dobânzilor și temerile de recesiune mențin piețele volatile. Astfel, conform acestuia, prețul metalului prețios ar putea ajunge la 2.500 de dolari până la 4.000 de dolari cândva în acest an, spune analistul, citat de CNBC.
Cea mai optimistă previziune privind prețul aurului este făcută de Juerg Kiener, director general și director de investiții al Swiss Asia Capital. Acesta spune că o uncie de aur ar putea crește la 4.000 de dolari în 2023
Eric Strand, managerul ETF AuAg ESG Gold Mining, a declarat luna trecută că 2023 va aduce un nou maxim istoric pentru aur, prețul depășind 2.100 de dolari pe uncie. Potrivit acestuia, prețul aurul va încheia 2023 cu cel puțin 20% mai mare decât nivelul actual.
Pe de altă parte, în ciuda cererii puternice de aur, Kenny Polcari, analist în cadrul Slatestone Wealth, nu este de acord cu estimările care arată că prețul s-ar putea dubla în 2023. Estimările lui arată că nivelul privind cotația metalului prețios va fi în jurul nivelului de 1.900 de dolari.
Fluctuațiile prețului aurului pot fi impredictibile
Prețul aurului este determinat de o serie complexă de factori, iar fluctuațiile sale pot fi impredictibile. Cu toate acestea, prin înțelegerea modului în care acești factori influențează prețul aurului, investitorii pot lua decizii informate atunci când vine vorba de a cumpăra sau vinde aur.
Prețul aurului este determinat de o serie complexă de factori, iar fluctuațiile sale pot fi impredictibile
O mare parte din perspectivele pentru 2023 pentru piețele financiare mondiale depind de politica monetară, pe măsură ce băncile centrale atenuează creșterile agresive ale ratei dobânzii din ultimul an, pe fondul încetinirii creșterii economice și a unei posibile recesiuni.
Atenție: Acest material are un caracter pur informativ și nu reprezintă o recomandare de investiție!
Citește și Clasamentul țărilor cu cele mai mari exporturi