Obiceiuri și semnificații ale zilelor de 1 și 8 martie

01.03.2019

Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri din România și alte țări europene. Venirea primăverii este, peste tot în lume, un motiv de sărbătoare. Multe țări au tradiții speciale și interesante pentru a se bucura de faptul că au scăpat de iarnă. Fie că este vorba de festivaluri ale florilor, de oameni de zăpadă aruncați în aer, până la bine-cunoscutul nostru Mărțișor, diversele culturi ale lumii celebrează în moduri inedite prima zi a lunii martie.

Tot în luna martie avem o altă sărbătoare importantă în întreaga lume: Ziua Internațională a Femeii, 8 Martie.

În rândurile următoare vă prezentăm tradiții și obiceiuri întâlnite în diferite țări europene cu prilejul acestor sărbători.

Polonia – Marzanna

În Polonia, prima zi de primăvară se sărbătorește într-un mod cât se poate de dramatic. În unele regiuni ale țării, oamenii participă la un ritual numit înecarea Marzannei. Mai exact, este vorba de o păpușă făcută din paie care simbolizează iarna friguroasă.  Această tradiție datează din secolul al XVI-lea.

Elveția – Sechseläuten

Pe data de 1 Martie, elvețienii sărbătoresc și ei sfârșitul iernii într-un mod neobișnuit – oamenii obișnuiesc să dea foc unui om de zăpadă, sărbătoarea marcând sfârșitul zilelor întunecate ale iernii. Înainte de incendierea acestuia, omul de zăpadă este „umplut” cu artificii.

Omul de zăpadă poartă numele Böögg, iar „uciderea” lui este o tradiție care datează din secolul al XVI-lea.

Și modul în care Böögg arde are diverse semnificații: cu cât focul este mai mare, cu atât vara va fi mai călduroasă. De asemenea, dacă focul ajunge repede către capul omului de zăpadă, condițiile meteo vor fi extrem de bune.

Bulgaria – Ziua Babei Marta

Baba Marta înseamnă în bulgară Baba din Martie. Ea este o bătrână morocănoasă, care trebuie tratată cu bunătate, astfel încât zilele de iarnă să fie alungate.

Pe lângă această tradiție, bulgarii mai au un obicei care este asemănător cu al nostru: pe 1 Martie își pun la mână Martenitsi – o brățară formată ca și Mărțișorul nostru dintr-un fir alb și unul roșu care simbolizează sănătatea și fertilitatea.

Bulgarii obișnuiesc, ca și românii, să împartă aceste brățări simbolice prietenilor și celor dragi, urându-le astfel fericire și pace.

Tradițiile din Bulgaria sunt asemănătoare cu cele din țara noastră. Baba Marta ar putea fi, așadar, un fel de Baba Dochia

Fallas – Spania, Valencia

Locuitorii din Valencia, Spania, au un mod aparte de a sărbători primăvara. Chiar dacă sărbătoarea numită Fallas nu are loc pe 1 Martie, ci de ziua Sfântului Iosif, pe 19 martie, aceasta are rolul de a celebra venirea primăverii. Mai exact, este vorba de un festival care durează cinci zile și care prezintă un mare interes turistic internațional.

Principala atracție a festivalului constă în construirea unor care alegorice din lemn, inspirate din subiecte de actualitate, care în ultima noapte a evenimentului sunt arse.

La Fallas participă câteva milioane de turiști

Olanda – Bloemencorso Bollenstreek

Sărbătoarea Bloemencorso Bollenstreek din Olanda reprezintă un festival al florilor. Parada durează 12 ore, timp în care oamenii se deplasează de la Noordwijk la Haarlem.

Acesta este o paradă în care sunt expuse doar florile ce au bulbi: zambile, lalele și narcise.

România – Mărțișorul și Legenda Babei Dochia

În țara noastră, prima zi a primăverii este celebrată prin două tradiții cu totul speciale: Mărțișorul și Legenda Babei Dochia.

Mărţişorul este un mic obiect prins cu un şnur alb-roşu. Acesta este oferit persoanelor dragi ca vestitor al sosirii primăverii. În tradiția populară, se spune că persoanele care poartă Mărțișorul în perioada 1-8 martie vor avea noroc tot anul.

O legendă spune că pe 1 Martie, Primăvara a venit la marginea unei păduri și a văzut un ghiocel care deja înflorise, lângă o tufă cu spini. Însă, tocmai în acel moment, a venit un viscol puternic și a acoperit ghiocelul cu zăpadă. Primăvara a dat zăpada la o parte, însă s-a înțepat în tufa cu spini, iar câteva picături au căzut pe zăpadă. Așadar, de aici se spune că ar izvorî tradiția ca Mărțișorul să aibă un fir alb și unul roșu.

În unele regiuni, Mărțișorul se poartă toată luna martie, iar după ce este dat jos, firul acestuia trebuie atârnat de un pom care a înflorit sau înverzit

Moldova

Și în Republica Moldova există tradiția dăruirii Mărțișorului. Însă, dacă la noi în țară acesta este dat de către bărbați femeilor, în Moldova obiceiul spune că fetele sunt cele care trebuie să dăruiască mărţişoare băieţilor.

Tradiția Mărțișorului mai este întâlnită și în alte țări precum Bulgaria, Albania sau Macedonia

8 Martie – Ziua Internațională a Femeii

Sărbătorită în fiecare an pe 8 Martie, Ziua Femeii reprezintă momentul în care femeile sunt recunoscute și celebrate pentru realizările lor.

Ziua Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată pe 8 martie 1975. Ulterior, Organizația Națiunilor Unite a adoptat, doi ani mai târziu, o rezoluție în care decreta ziua de 8 Martie ca fiind Ziua Internațională a Femeii.

Ziua Femeii este sărbătorită în peste 60 de țări din întreaga lume.

Susținerea drepturilor femeilor

În unele țări, ziua de 8 Martie este liberă pentru femei. În țările din Vest, această zi simbolizează emanciparea femeii și este celebrată pentru a susține drepturile femeilor, precum și pentru a promova egalitatea între sexe.

În România, înainte de 1989, pe 8 Martie era sărbătorită Ziua Mamei. După aceea, țara noastră a adoptat și ea recomandarea ONU, iar Ziua Mamei a fost înlocuită cu Ziua Femeii.

CASETA

După Revoluția din’89, în România Ziua Mamei este înlocuită cu Ziua Internațională a Femeii. În România, Ziua Mamei este sărbătorită în prima duminică a lunii mai. Această sărbătoare a fost proclamată prin Legea 319/2009.

De 8 Martie, în Italia, au loc reuniuni în care se vorbește despre drepturile femeilor și despre siguranța lor. În această zi, se obișnuiște ca bărbații să ofere femeilor mimoze galbene. Aceasta tradiție nu există doar în italia, ci și în Albania și Rusia.

În Portugalia, femeile obișnuiesc să iasă în seara zilei de 8 Martie în oraș, în grupuri formate doar din femei.

În țările baltice, pe 8 martie se sărbătorește Ziua Mamei

 

Citiți și despre:

  • Ce cadouri oferă românii de 1 și 8 martie?Ce cadouri oferă românii de 1 și 8 martie? Majoritatea românilor (87%) intenționează să ofere cadouri de 1 și 8 martie, conform studiului CAWI-Bus realizat de Exact Cercetare și Consultanță în februarie 2015. Intervievaţi în legătură cu persoanele […]
  • 8 Martie – Ziua Femeii. Vânzările de flori, în creștere8 Martie – Ziua Femeii. Vânzările de flori, în creștere 8 Martie - Ziua Femeii. Business-urile cu flori înregistrează în aceste zile cele mai ridicate vânzări din tot anul. De 8 Martie, peste 10 milioane de românce sărbătoresc ”Ziua Femeii” și ce poate fi mai […]
  • 8 Martie: Ce cadouri oferă companiile angajatelor?8 Martie: Ce cadouri oferă companiile angajatelor? 8 Martie cadouri. Una din șase companii va oferi angajatelor vouchere cadou de 8 Martie. Astfel, în 2019, tichetele cadou se situează pe locul al patrulea în topul beneficiilor extra-salariale oferite. […]
  • Câte companii acordă angajatelor tichete cadou de 8 Martie?Câte companii acordă angajatelor tichete cadou de 8 Martie? Din ce în ce mai multe companii aleg să ofere angajatelor tichete cadou, cu ocazia zilei de 8 Martie. Astfel, volumele de tichete cadou oferite cu această ocazie au avansat cu 50%, în 2014, iar circa 45% […]
  • Suprize de 8 Martie în AFI CotroceniSuprize de 8 Martie în AFI Cotroceni AFI Cotroceni și Taxify sărbătoresc Ziua internațională a femeii, oferind curse gratuite de 8 Martie. Astfel, femeile sunt invitate să aleagă cel mai mare mall din țara noastră ca locație de răsfăț pentru […]

O părere la “Obiceiuri și semnificații ale zilelor de 1 și 8 martie

  1. Pingback: Mesaje si felicitari corporate de 8 Martie - Ziua Femeii | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.