Cea mai spectaculoasă creștere din ultimii ani se înregistrează în digital, domeniu accelerat de adopția comerțului online în rândul consumatorilor. Piaţa de publicitate din România îşi revine după perioada dificilă creată de pandemia de coronavirus, companiile făcând investiţii importante pentru promovarea online. Conform Media Fact Book, singurul raport de analiză a pieței românești de media și publicitate, editat anual de agenția Initiative, anul trecut, al doilea an de pandemie, piața de media din România a ajuns la valoarea de 601 de milioane de euro, în urma unei redresări dinamice de +26%.
Evoluția impresionantă a pieței a fost susținută de relaxarea restricțiilor și de activitatea economică fluidă. În plus, se estimează că în 2022 piața locală va ajunge la 640 de milioane de euro, cu o creștere de 6% față de anul 2021. Pe segmente se remarcă un avans substanțial, de 20%, pentru piața de publicitate digitală.
Se estimează că în 2022, piața locală va ajunge la 640 de milioane de euro
2021, un an spectaculos
Astfel, România a reușit să depășească ritmul de creștere al industriei globale. 2021 a fost un an de-a dreptul spectaculos atât global (+23%), cât și în România (+26%), fiind depășite considerabil estimările inițiale privind evoluția acestei industrii. Cu toate acestea, specialiștii se așteaptă că acest ritm de creștere să încetinească semnificativ în 2022 pe fondul reacției pieței la criza din Ucraina, precum și a posibilei recesiuni globale.
„Cea mai spectaculoasă creștere în ultimii ani se înregistrează în digital – cu o dinamică de dublare a volumelor între 2019 și 2022 – accelerată de creșterea nivelului de adopție a comerțului online în rândul consumatorilor”, a declarat Alexandra Olteanu, Managing Director Initiative România.
Piața de publicitate digitală
La sfârșitul anului 2021, digitalul a ajuns la o valoare estimată de 186 de milioane de euro, reprezentând aproape o treime (31%) din totalul pieței locale de media. Procesul de digitalizare, început în 2020, a fost susținut și în 2021 de creșterea utilizării dispozitivelor mobile, astfel că dinamica zonei de digital s-a menținut la un nivel foarte ridicat (+56%).
2021 a fost anul tendințelor consolidate și al digitalizării pentru noi teritorii și categorii de consumatori. Decalajul dintre mediul urban și cel rural în ceea ce privește accesul la internet este din ce în ce mai mic, de doar 4%, potrivit Institutului Național de Statistică. Segmentul senior al populației (55 – 74 de ani) a înregistrat o creștere de 8% a utilizării internetului față de anul precedent. Estimările arată că în anul 2022 digitalul va avea o nouă creștere de 20%, atingând, prin urmare, 35% din volumul de media din România. În continuare, România este cu mult în urma pieței globale, care atinge anul acesta o cotă de 65% în digital. În acest context, este suficient spațiu pentru digital să crească peste evoluția generală a pieței și în anii care urmează.
Estimările arată că în anul 2022 digitalul va avea o nouă creștere de 20%, atingând, prin urmare, 35% din volumul de media din România.
Audiența posturilor TV
Audiența posturilor TV în anul 2021 s-a menținut într-un trend descendent, cu un rating mediu de -8% comparativ cu 2020, în timp ce bugetele alocate au revenit pe un trend crescător, aducând o cerere crescută în piață și punând sub presiune inflaționistă costul expunerii. Această tendință a fost susținută și de evenimentele sportive emblematice, precum Euro 2020 și Jocurile Olimpice de vară, care au fost suspendate în 2020 și reprogramate pentru 2021. Valoarea netă a publicității TV în 2021 a avut o creștere de 16%, ajungând la 350 de milioane de euro și reprezentând 58% din totalul pieței de media. Previziunile arată că 2022 ar urma să aducă o plafonare a bugetelor investite în TV pe fondul faptului că există o lipsă de predictibilitate la nivelul departamentelor de marketing pentru evoluția economică și o amenințare constantă asupra nivelului de consum al populației alimentată de un val inflaționist fără precedent.
Previziunile arată că 2022 ar urma să aducă o plafonare a bugetelor investite în TV
Revenire și pentru piața de OOH
În ceea ce privește piața de OOH, după ce, în 2020, aceasta a fost foarte afectată de lockdown și de restricțiile continue de mobilitate, în 2021 și-a revenit semnificativ. Segmentul a înregistrat venituri de publicitate de 30 de milioane de euro, +23% față de 2020, reprezentând 5% din piața de media.
Stațiile radio și-au adaptat cu ușurință programele și au trecut de la o structură de difuzare mai mult factuală în 2020, la un conținut relaxat, axat pe entertainment & leisure. Anul 2021 a reflectat o redresare remarcabilă pentru industria radio, care a crescut cu 21% față de 2020, la o valoare netă estimată la 29 de milioane de euro.
O nouă creștere de 6%
Estimările arată că piața totală de publicitate din România va înregistra anul acesta o nouă creștere de 6%, bazată în mod special pe creșterea din digital. Creșterea este mult încetinită în contextul unui mediu economic cu o creștere mai mică decât în anul 2021, dar și cu o inflație galopantă care erodează din puterea de cumpărare a populației.
Categoriile care vor contribui la menținerea pieței de media pe un trend ascendent sunt: betting, e-commerce, retail, construcții și financiar
Piața de publicitate la nivel mondial
La nivel mondial, un raport realizat de GroupM arată că piaţa globală de publicitate şi-a dublat valoarea în ultimii 10 ani. Aceasta va atinge nivelul de 850 de miliarde de dolari și va creşte într-un ritm anual de 9,7%, excluzând impactul publicităţii politice din Statele Unite.
Deşi 2022 este un an marcat de inflaţie, creşteri salariale şi presiuni din ce în ce mai mari pentru reglementarea Big Tech, majoritatea companiilor continuă să crească bugetele de media. Publicitatea digitală va atinge 73% din veniturile industriei globale anul acesta, în contextul în care, cu numai 10 ani în urmă, digitalul reprezenta doar 27% din totalul pieţei.
Potrivit aceluiași raport, în România se estimează o creştere a pieţei de 7,4% faţă de anul trecut, cu 5% în TV şi 12% în digital.
Așadar, datele arată că piaţa de publicitate din România este în continuare dominată de TV, care deține 56% din publicitatea totală, în timp ce digitalul reprezintă 34%. Conform specialiștilor din această piață, în contextul datelor actuale, sectorul online de promovare deține un potențial mare de creștere.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/ce-elemente-trebuie-sa-includa-bugetul-de-marketing/