Procesul de transformare digitală va continua în 2023, în condițiile în care tot mai multe companii își vor spori eforturile în această direcție. Pandemia de COVID-19 a accelerat procesul de digitalizare a companiilor, trend care se menține și în prezent. Procesul de transformare digitală va continua și în 2023, în condițiile în care tot mai multe companii, de dimensiuni diferite, care activează în domenii de activitate extrem de variate, își vor înteți eforturile în această direcție. Încetul cu încetul, chiar și companiile care până acum nu luau în considerare investițiile în transformarea digitală încep să se alinieze trendurilor pieței, investind în acțiuni menite să contribuie la construirea unor baze solide a business-urilor, pentru un viitor bazat din ce în ce mai mult pe tehnologie.
Specialiștii afirmă că transformarea digitală în 2023 va viza anumite aspecte care țin atât de automatizare, de sustenabilitate, de modul de lucru și de cultura organizațională. În condițiile economice actuale, majoritatea companiilor caută soluții pentru a reduce cât mai mult posibil costurile și caută totodată să folosească cât mai eficient resursele pe care le au deja la dispoziție. În acest sens, o direcție importantă se prefigurează a fi cea de îmbunătățire a proceselor tehnologice cu ajutorul unor soluții digitale inovatoare.
Transformarea digitală în 2023 va viza anumite aspecte care țin atât de automatizare, de sustenabilitate, de modul de lucru și de cultura organizațională
Automatizarea, esențială în procesul de transformare digitală
Provocările recente generate de pandemie, contextul geopolitic, dar și modificările prețurilor și-au pus amprenta asupra companiilor și evoluției acestora. Prin urmare, transformarea digitală capătă o importanță cu atât mai mare, mai ales în ceea ce privește aspectul legat de automatizare.
Automatizarea permite obținerea unei eficiențe crescute, chiar și în condițiile unui buget restrâns. Cea mai mare parte a companiilor vor continua să investească în automatizare și în 2023, astfel încât să își poată îmbunătăți eficiența și crește veniturile, cu un impact cât mai redus asupra costurilor de producție.
Investițiile în automatizare vor permite companiilor să construiască o bază solidă, care să fie dezvoltată în anii care urmează. În plus, automatizarea va permite eliminarea activităților consumatoare de timp, care pot genera un număr mare de erori.
Automatizarea va permite eliminarea activităților consumatoare de timp, care pot genera un număr mare de erori
Cu toate acestea, va crește accentul pus pe experiențe și interacțiuni reale, atât în ceea ce privește angajații, cât și clienții sau consumatorii. Transformarea digitală în acest sector va folosi tehnici de realitate augmentată sau virtuală, care vor oferi un maxim de beneficii în procese precum angajarea, asistența asigurată de experții din domeniu sau pregătirea profesională continuă.
Sustenabilitatea companiilor
Sustenabilitatea companiilor capătă o importanță din ce în ce mai mare, trend care va fi menținut cu siguranță și în 2023. În plus, se pune accent mai mult pe măsurile concrete luate pentru a obține această sustenabilitate, comparativ cu situația de până acum. Din ce în ce mai mult, strategia de sustenabilitate a companiilor este luată în vizor, cu toate etapele care sunt necesar a fi parcurse pentru obținerea acestui deziderat.
Fiecare companie trebuie să acorde importanța cuvenită sustenabilității. Fie că vorbim de ajustarea fluxurilor de producție în sensul obținerii unor emisii cât mai scăzute sau de eficientizarea activității, de conservarea resurselor și găsirea unor metode alternative de producere a energiei, se așteaptă ca fiecare companie să implementeze un set de măsuri în acest sens.
În 2023, fiecare companie trebuie să acorde importanța cuvenită sustenabilității, vizând o strategie clară și măsuri extrem de precise
Transformarea digitală și modul în care lucrăm
Pandemia de coronavirus a adus modificări importante și în ceea ce privește modul în care lucrăm. Multe companii au ales să introducă modalitatea de lucru de acasă și să își transfere majoritatea activității în online, făcând totodată eforturi pentru a păstra coeziunea echipei și de a obține un maxim de eficiență, chiar și la distanță.
Lucrul de acasă s-a dovedit a aduce rezultate surprinzătoare, în condițiile în care majoritatea echipelor și companiilor s-au adaptat extrem de rapid și, în plus, au obținut eficiență sporită și un echilibru mult dorit în ceea ce privește viața profesională și cea personală. Prin urmare, nu este de mirare faptul că multe companii au ales să păstreze acest mod de lucru, chiar și după terminarea pandemiei. În anumite cazuri s-a observat că modul de lucru hibrid oferă cele mai bune rezultate.
Multe companii au ales să păstreze lucrul de acasă chiar și după terminarea pandemiei
Flexibilitatea la locul de muncă, la fel de importantă și în 2023
Și în 2023 flexibilitatea în ceea ce privește locul de muncă este la fel de importantă. Mai mult decât atât, această flexibilitate începe să devină parte din cultura organizațională, fiind un motiv important de a alege o companie de către candidații aflați în căutarea unui nou loc de muncă.
În plus, trebuie să ținem cont de faptul că tehnologia avansează, ceea ce înseamnă că vor fi disponibile metode din ce în ce mai inovatoare pentru a păstra legătura cu membrii echipei, chiar și atunci când activitatea nu se desfășoară în același birou. Creativitatea capătă prin urmare o importanță crescută, indiferent că membrii echipei aleg să lucreze de acasă, de la birou sau preferă o modalitate de lucru hibridă.
Indiferent de modul în care fiecare companie alege să implementeze transformarea digitală, este important de reținut faptul că nevoia de digitalizare trebuie pusă în balanță cu interesul crescut către reducerea costurilor, manifestat în prezent de companii. Prin urmare, cea mai bună strategie pare a fi cea a pașilor mărunți, evaluând periodic impactul transformărilor digitale și stabilind din aproape în aproape următoarele etape.
Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/topul-companiilor-din-it-in-2022/