Finante

Economia mondial în 2023

Cum va evolua economia mondială în anul 2023?

01.12.2022

Economia mondial în 2023. Cu toate că în 2023 recesiunea va fi evitată, previziunile privind avansul economic nu sunt prea optimiste, iar anul viitor cuvântul de ordine va rămâne prudența. În contextul ratelor mari ale dobânzilor, a unei inflații în creștere și a războiului Rusiei împotriva Ucrainei, economia mondială va înregistra în 2022 o creștere modestă, iar pentru 2023 estimările sunt cât de poate de moderate.

Conform datelor publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), economia întregii lumi va crește cu doar 3,1% în acest an, în scădere bruscă față de 5,9% în 2021. În plus, pentru 2023, estimările OCDE arată că economia internațională va avansa cu 2,2%.

„Este adevărat că nu anticipăm o recesiune globală”, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, la o conferință de presă. „Dar aceasta este o perspectivă foarte, foarte provocatoare și nu cred că cineva va fi confortabil cu proiecția de creștere globală de doar 2,2%”, a spus acesta.

Pentru 2023, estimările OCDE arată că economia internațională va avansa cu 2,2%

Estimările moderate au la bază o inflație alimentată în mare parte de prețurile ridicate la energie, care „a devenit cuprinzătoare și persistentă”, în timp ce veniturile reale ale gospodăriilor din multe țări au scăzut, în ciuda măsurilor de sprijin pe care multe guverne le-au implementat.

Recesiunea va fi evitată anul viitor

Așadar, deși o recesiune va fi evitată anul viitor, criza energetică va duce la o încetinire accentuată a creșterii PIB-ului mondial.

„Scenariul nostru nu este reprezentat o recesiune globală, ci de o încetinire accentuată a creșterii economiei mondiale în 2023 și o inflație încă ridicată, deși în scădere, în multe țări”, a declarat economistul Alvaro Santos Pereira.

Scenariul OCDE nu este reprezentat o recesiune globală, ci de o încetinire accentuată a creșterii economiei mondiale în 2023

Economia mondial în 2023. Europa este cea mai afectată

Temperarea creșterii economice afectează țările în mod inegal. Europa este cea mai afectată din cauza consecințelor grave ale conflictului din Ucraina, care are un impact negativ asupra activității economice și duce la un avans al prețurilor energiei.

Datele OCDE indică faptul că în zona euro creșterea economică va încetini la 0,5% în 2023, de la 3,3%  în acest an, înainte de a reveni la 1,4% în anul 2024. Prognoza este puțin mai optimistă decât estimările anterioare, care arătau o creștere de 3,1% în acest an și de 0,3% anul viitor.
CASETA

Economia Uniunii Europene este cea mai afectată din cauza consecințelor grave ale conflictului din Ucraina

Previziunile Comisiei Europene ne arată că economia UE a intrat într-o fază mult mai dificilă. Șocurile declanșate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei afectează cererea mondială și crește presiunile inflaționiste la nivel mondial.

Uniunea Europenă se numără printre cele mai expuse economii avansate, din cauza proximității sale geografice față de război și a dependenței puternice de importurile de gaze din Rusia.

În condițiile în care inflația continuă să ducă la reducerea veniturilor disponibile ale gospodăriilor populației, se preconizează că în trimestrul I al anului 2023 activitatea economică va continua să se contracte. Se preconizează că creșterea economică va reveni în Europa în primăvara anului 2023, întrucât inflația își relaxează treptat influența asupra economiei. Cu toate acestea, având în vedere dificultățile puternice care frânează în continuare cererea, activitatea economică va fi modestă, creșterea PIB-ului ajungând la 0,3% în 2023 în ansamblu, atât în UE, cât și în zona euro.

Economia mondial în 2023. Se estimează că, până în 2024, creșterea economică își va recâștiga treptat forța, ajungând în medie la 1,6 % în UE și la 1,5 % în zona euro

Estimările făcute de Banca Mondială

Banca Mondială a redus, în plus, estimările de creștere economică la 2,9% pentru 2022, de la 5,7% în 2021. Această creștere ar urma să se apropie de acest nivel în 2023 și 2024.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, spune că creșterea globală ar putea scădea la 2,1% în 2022 și la 1,5% în 2023.

Previziunea FMI privind evoluția economică

Fondul Monetar Internațional și-a revizuit, de asemenea, în scădere estimarea privind creșterea economiei globale în 2023. Astfel, prognoza privind avansul economiei globale în 2023 a fost revizuită la 2,7%, comparativ cu o creștere de 2,9% estimată în iulie.

Conform economiștilor, întreaga lume continuă să se confrunte cu provocări majore: invazia Ucrainei, criza costului vieții cauzată de presiunile inflaționiste persistente și în creștere și încetinirea creșterii economice în China.

Întreaga lume continuă să se confrunte cu provocări majore: invazia Ucrainei, presiunile inflaționiste persistente și încetinirea creșterii economice în China

Creșterea din Statele Unite și China

Pe de altă parte, conform OCDE, Statele Unite vor avea o creștere de 0,5% în 2023. China, care nu este țară membră a OCDE, este una dintre puținele țări care ar urma să înregistreze o creștere economică mai mare în 2023. OCDE precizează ca PIB-ul Chinei să crească cu 3,3% în acest an, cu 4,6% în 2023 și cu 4,1% în 2024.

OCDE solicită băncilor centrale să continue să înăsprească politica monetară pentru a combate inflația

Cum va evolua economia României?

În ceea ce privește România, previziunile Comisiei Europene arată că vom avea o creștere de 1,8% în 2023 și de 2,2% în 2024. Astfel, și economia României urmează să încetinească, estimându-se că PIB-ul  va crește cu aproximativ 2% în următorii ani, din cauza inflației, a înăspririi condițiilor financiare și a urmărilor războiului din Ucraina. În plus, inflația va atinge un nivel maxim la sfârșitul anului 2022 și va rămâne la un nivel ridicat în 2023.

Previziunile Comisiei Europene arată că România va avea o creștere de 1,8% în 2023 și de 2,2% în 2024

Cu toate că în 2023 recesiunea va fi evitată, previziunile privind avansul economic nu sunt prea optimiste. În plus, nivelul inflației va fi în continuare ridicat, iar puterea de cumpărare a oamenilor va rămâne scăzută. Așadar, și anul viitor, cuvântul de ordine va rămâne prudența.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/masuri-pentru-temperarea-inflatiei/