Slide

Editia IUNIE

Cursuri de programare pentru copii: Cum îi pregătim pe cei mici pentru viitor?

01.06.2019

Logiscool crede într-o generație care să devină creatoare și nu doar consumatoare de tehnologie. Domeniul IT reprezintă, cu siguranță, viitorul. Avansul tehnologic este cel care va schimba complet lumea în care trăim. Și, în acest context, foarte mulți părinți se întreabă ce pot face pentru a-și pregăti copiii pentru ceea ce urmează.

Programarea pare destul de dificilă chiar și pentru adulți, însă pentru cei mici poate deveni extrem de atractivă dacă ia forma unui joc, fiind, așa cum spun copiii, „distractivă”.

„S-ar putea ca pentru generația lor să fie foarte util să intre în contact cât mai devreme cu domeniul programării. Este utilă deja și pentru generația noastră, a adulților, în fond.  Mulți dintre noi ne dorim să fi cunoscut mai bine sau mai devreme domeniul IT, în general.  Și se mai întâmplă de multe ori ca tinerii să își fi format sau să își formeze la școală sau liceu o idee preconcepută față de domeniul programării: „nu este pentru mine”, „este dificil”, „nu sunt făcut/ă pentru acest domeniu”, ne-a declarat Dana Bănică, Manager Logiscool România.

Chiar dacă mulți dintre copii nu vor ajunge Mark Zuckerberg sau Bill Gates, programarea poate aduce multe beneficii pentru cei mici: abilități tehnice, dezvoltarea creativității, precum și a modului în care comunică și relaționează cu cei din jur

Cursuri distractive și interactive

Pentru a-i face pe cei mici să devină interesați de domeniul programării, este important să se pună accent pe partea ei distractivă și interactivă. Astfel, inițierea în domeniu este mai simplă dacă cei mici sunt atrași către acest domeniu într-un mod plăcut.

„Atunci când suntem mici, avem mai puține etichete. Când un elev participă la cursurile noastre de programare și descoperă că acestea sunt altfel – distractive, interactive – și că reușește la fiecare lecție să creeze un joc, începe să îi facă plăcere să programeze. Această plăcere a programării face ca inițierea în domeniu să devină simplă și chiar să o transforme într-o pasiune”, continuă Dana Bănică.

Cum pot fi copiii pregătiți pentru locurile de muncă din viitor

În ceea ce privește modul în care cei mici pot fi pregătiți pentru joburile care vor exista în viitor, reprezentantul Logiscool spune că nimeni nu știe care vor fi locurile de muncă ale viitorului.

„Ceea ce putem să estimăm este că abilitățile dobândite atunci când înveți programarea (gândirea structurată, abilitatea de a testa și a corecta erorile, gândirea analitică) sunt abilități care îi vor ajuta pe copii în viitor în orice domeniu, bineînțeles, în mod special, în IT”, mai precizează Dana Bănică.

Abilitățile obținute de cei mici prin programare:

  • gândirea structurată

  • abilitatea de a testa și a corecta erorile

  • gândirea analitică

Rețeta pentru ca cei mici să devină pasionați de programare

Pentru ca cei mici să devină interesați de programare, Logiscool consideră că este nevoie de o rețetă completă. Aici trebuie să fie incluse următoarele elemente: un profesor pasionat și entuziast de programare, curriculum diversificat și adaptat dezvoltării unui copil, o metodă de predare bazată pe interacțiune și dezvoltarea de jocuri sau aplicații și, mai ales, realizarea unor proiecte concrete care să dezvolte în mod practic atât abilitățile elevului, cât și încrederea sa.

„Această rețetă este ideală pentru a porni pasiunea pentru acest domeniu”, mai spune Dana Bănică.

De la consumator de tehnologie la creator de tehnologie

Logiscool crede într-o generație care să devină creatoare de tehnologie și nu doar consumatoare de tehnologie.

„În momentul în care un copil începe să aibă pasiunea de a crea conținut sau tehnologie, el își va dori din ce în ce mai mult să avanseze și să creeze lucruri interesante pentru ceilalți. Practic, devine un mic dezvoltator software în lumea sa și cu timpul va putea să dezvolte aplicații din ce în ce mai complexe. În acest fel, atenția sa este mutată de la consum la creație. Nu credem că ar trebui să li se interzică copiilor accesul la tehnologie, ci mai degrabă ei ar trebui direcționați către crearea de conținut”, consideră reprezentanții școlii de programare pentru copii.

Logiscool susține o generație care să devină creatoare și nu doar consumatoare de tehnologie

Taberele urbane Logiscool

Recent, Logiscool, Școala Internațională de Programare și Robotică, a anunțat deschiderea înscrierilor celei de-a doua ediții a taberelor urbane de programare și tehnologie.

Copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani vor putea să își petreacă o săptămână din vacanță realizând activități extra-școlare creative care să-i ajute să înțeleagă și să dezvolte internetul de mâine.

Fie că e vorba de gaming, programe și aplicații, conținut video sau inginerie robotică, cei mici pot să învețe lucruri utile în industrii care se află în prezent în plină expansiune

Taberele de programare și robotică Logiscool se desfășoară în perioada iunie – septembrie în toate locațiile Logiscool din București și din țară.

Școala de programare a pregătit 15 cursuri structurate în patru mari tematici: programare, robotică, Minecraft și editare foto și video.

Toate cursurile taberelor sunt adaptate vârstei și construite în funcție de complexitate, de aceea au o mulțime de:

  • activități distractive
  • cursuri interactive

Taberele durează 5 zile și sunt disponibile în două variante: jumătate de zi sau o zi întreagă. Pentru cei care vor să studieze intensiv, Logiscool are tabere de programare de două săptămâni.

Taberele vor fi organizate în 18 locații:

  • București (Brâncoveanu),
  • București (Colentina),
  • București (Muncii),
  • București (Romană),
  • București (Tineretului),
  • București (Bd. Turda),
  • Ilfov (Pipera),
  • Alba Iulia,
  • Baia Mare,
  • Cluj-Napoca,
  • Constanța,
  • Craiova,
  • Pitești,
  • Ploiești,
  • Râmnicu Vâlcea,
  • Sibiu,
  • Târgu Mureș,
  • Timișoara.

Care este prețul taberelor urbane Logiscool?

Prețurile taberelor Logiscool nu sunt fixe. Costurile diferă în funcție de module și de opțiunea pentru care se optează (tabără de o săptămână sau două săptămâni, programe de o jumătate de zi sau de toată ziua), dar și de fiecare școală în parte.

Prețurile pornesc de la 400 de lei pentru programele de luni-vineri, o jumătate de zi.

Așadar, dacă vreți ca și copilul dumneavoastră să intre în contact cu domeniul IT și cu programarea, taberele de programare reprezintă o idee excelentă mai ales în perioada verii când cei mici au destul de mult timp liber și sunt mai deschiși către diferite activități extra-școlare.

Citește și Tabere de programare Logiscool 2019. Au început înscrierile!