Stiri: Finante

Curs euro-leu 2021

Emisiune de obligaţiuni: Câţi bani a atras Ministerul de Finanţe de la bănci?

13.01.2021

Emisiune de obligaţiuni. Ministerul de Finanţe a atras, ieri, 90 milioane de lei de la bănci. Aceste fonduri se adaugă celor de luni, când instituţia a împrumutat 681 milioane de lei. Fondurile au fost atrase la o dobândă de 2,74% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 84 de luni.

Emisiune de obligaţiuni. Valoarea nominală

Valoarea nominală a emisiunii de obligaţiuni a fost de 90 milioane de lei. Băncile au transmis oferte în valoare de 90 de milioane de lei.

Pentru luna ianuarie 2021, Ministerul de Finanţe a planificat împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 miliarde de lei. Din acest total, 400 milioane vor fi atrase printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga şi suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Emisiune de obligaţiuni. Refinanţarea datoriei publice

Suma va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Pe parcursul lunii vor avea loc şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (615 milioane de lei în total).

Emisiunile vor fi de 700 de milioane de lei (două emisiuni), 600 de milioane de lei (două emisiuni) şi 500 de milioane de lei (trei emisiuni).

Citeşte şi Consiliul Concurenţei: Asociația Societăților Financiare din România şi 16 companii membre, amendate cu 8,47 de milioane de euro