Finante

Pasaport COVID

Vom putea călători în 2021?

01.03.2021

Paşaport COVID. Țările în care vom putea călători cu paşaportul de vaccinare pentru COVID-19, fără să mai fie nevoie de carantinare. Numărul persoanelor vaccinate la nivel european creşte de la o zi la alta şi, în aceste condiţii, multe ţări au decis să nu mai impună restricţii pentru cetăţenii care deţin un aşa-numit paşaport de vaccinare împotriva COVID. Certificatul de vaccinare anti-coronavirus se eliberează după ce s-a efectuat a doua doză a vaccinului şi este valabil pentru călătorie după a zecea zi de la eliberare, moment în care cercetătorii au explicat că numărul de anticorpi a ajuns la un nivel maxim.

Așa-numitele „pașapoarte de vaccinare” sau „certificate de vaccinare” au câștigat o atenție imensă în ultima perioadă, după ce mai multe state membre ale Uniunii Europene au anunţat că cetăţenii care deţin un astfel de document nu vor mai intra în carantină la ajungerea la destinaţie.

Ideea eliminării restricţiilor pentru cetăţeni a fost susținută şi de Consiliul European, deși insistă că în acest moment este prea devreme pentru a decide o deschidere completă a graniţelor, fără impunerea carantinei.

Reprezentanţii Consiliului European au anunţat că liderii săi au fost de acord să se lucreze la o formă standardizată și interoperabilă a dovezii vaccinării

Multe dintre țările UE și din spațiul Schengen au precizat că intenționează fie să introducă aceste certificate, fie să permită intrarea fără restricții pentru cei care dețin astfel de documente.

În ce ţări vom putea călători cu paşaportul de vaccinare?

Cipru

Cipru a fost primul stat membru al UE care și-a anunțat planurile privind relaxarea condiţiilor de intrare în ţasră, cum ar fi testarea și carantina pentru cei vaccinați împotriva COVID-19.

Guvernul cipriot are în plan să permită intrarea pe teritoriul său a persoanelor din UE care au fost vaccinați împotriva COVID-19, fără nicio restricție.

Cehia

De asemenea, Republica Cehă analizează posibilitatea de a permite călătoriile fără restricții pentru persoanele vaccinate, deși nu intenționează să facă din vaccin o cerință pentru accesul pe teritoriul ţării.

Danemarca

Danemarca a anunţat că va emite în curând pașapoarte pentru vacinarea COVID-19 pentru cetățenii săi care primesc vaccinul împotriva virusului, astfel încât să poată folosi certificatele respective pentru a călători fără restricții în țările care le solicită.

Guvernul Danemarcei a precizat că în aproximativ trei sau patru luni, pașaportul digital va fi gata, de exemplu, pentru călătorii de afaceri

Estonia

Estonia discută încă de anul trecut despre certificatul de vaccinare. În acest sens, Guvernul şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au semnat un acord prin care se lucrează la aşa numitul paşaport pentru coronavirus. Mai exact, este vorba de un card, numit „cardul galben”, iar proiectul este la ora actuală în faza pilot.

Grecia

Şi Grecia a anunţat că va permite turiştilor să intre în Grecia fără nicio restricţie dacă prezintă certificatul de vaccinare sau dovada unui test COVID-19 negativ.

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a fost primul lider al UE care a cerut oficial instituțiilor europene să lucreze la introducerea unui certificat de vaccinare pentru a facilita deplasările între ţările Uniunii Europene.

Israelul şi Grecia au încheiat în februarie 2021 un acord care le va permite cetăţenilor care s-au vaccinat împotriva Covid-19 să călătorească fără restricţii în cele două ţări.

Ungaria

Ungaria deja a relaxat restricţiile pentru cetăţenii ţării care au efectuat vaccinul împotriva coronavirusului. Astfel, guvernul le permite acestora să intre în ţară fără a sta în carantină dacă pot dovedi că s-au vaccinat. De asemenea, Ungaria a mai anunţat că restricţiile de circulaţie pe teritoriul ţării vor fi relaxate pentru cei care deţin un astfel de certificat.

Islanda

Începând cu finele lunii ianuarie 2021, autoritățile islandeze au început să elibereze „certificate de vaccinare COVID-19” cetățenilor islandezi care au primit rapelul vaccinului împotriva coronavirusului, devenind astfel prima țară din spațiul Schengen care a demarat eliberarea acestor documente către persoane vaccinate împotriva COVID-19.

Islanda a lansat, de asemenea, o soluție electronică care permite oamenilor să obțină un certificat de vaccinare online.

Islanda a decis, de asemenea, să recunoască toate „certificatele de vaccinare COVID-19” care vor fi emise de oricare dintre țările din UE și din Spaţiul Schengen

Paşaport COVID. Italia

În timp ce guvernul italian nu a indicat niciun plan în ceea ce privește certificatele de vaccinare, Federația Națională a Italiei pentru Industria Turismului a solicitat guvernului să accelereze eliberarea de certificate celor care fac vaccinul împotriva virusului.

Polonia

Polonia și-a anunţat intenţia de introducere a pașapoartelor de vaccinare care vor permite cetăţenilor mai multă libertate de mişcare.

Documentul va fi emis sub forma unui cod QR, descărcabil numai din contul sistemului de sănătate publică al cetățenilor. O altă versiune tipărită alternativă va fi emisă celor care nu au smartphone-uri.

Încă nu este clar dacă documentul emis de Polonia va putea fi utilizat şi pentru călătorii transfrontaliere

Paşaport COVID. Portugalia

Ideea creării unui „certificat de vaccinare” care ar facilita călătoria între țările europene a fost susținută și de autoritățile portugheze.

Ministrul de interne al Portugaliei, Eduardo Cabrita, consideră că vaccinarea este suficient de sigură pentru a permite ridicarea restricţiilor.

Paşaport COVID. Slovacia

De asemenea, Slovacia se numără printre țările UE care și-au arătat sprijinul față de introducerea certificatului de vacinare COVID-19. Guvernul consideră că acest document va susține libera circulație în UE.

Spania

Ministrul Spaniei pentru Turism, Reyes Maroto, a anunțat că guvernul țării lucrează la crearea unui „certificat de vaccinare”, care va avea aceeași utilizare cu cele care urmează să fie lansate de alte țări ale UE.

Suedia

Suedia a făcut recent publice planurile sale pentru lansarea unui pașaport digital pentru coronavirus până în vară, pentru a identifica persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19.

Paşaport COVID. Georgia

În urmă cu câteva zile, Georgia a decis să renunţe la restricţii pentru persoanele vaccinate. Ministerul Afacerilor Externe a precizat că toți vizitatorii care au primit două doze din orice vaccin anti-Covid-19 vor putea intra în această ţară fără un test PCR negativ.

România

Toate persoanele care sosesc în ţara noastră din destinații permise și care au fost  vaccinate anti-Covid nu vor mai intra în carantină. Decizia a fost luată pe data de 18 ianuarie 2021 de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Toate persoanele care sosesc în România şi au fost vaccinate anti-Covid nu vor mai intra în carantină

Paşaport COVID. Seychelles

Şi Seychelles este una dintre destinațiile care au renunțat la carantină pentru călătorii vaccinați împotriva coronavirus. Turiştilor care deţin un certificat de vaccinare li se permite acum accesul fără a fi nevoie de carantina de 10 zile.

Aşadar, în întreaga lume există speranţe că restricţiile de călătorie vor fi ridicate şi că vom putea călători în acest an mai lejer. Cu toate acestea, există şi voci care critică acest paşaport de liberă circulaţie în pandemie. Într-o lume în care mai mult de un miliard de oameni nu își pot dovedi identitatea deoarece nu au pașapoarte, certificate de naștere, permise de conducere sau cărți de identitate naționale, un certificat care să demonstreze statutul de vaccin anti-COVID-10 ar putea spori şi mai mult inegalităţile care există între diferite ţări ale lumii.

Citește și Când se va termina pandemia de coronavirus?