Medicamente Zentiva.

Ministerul Sănătăţii: Au fost aprobate normele de aplicare pentru contractele cost-volum

08.06.2018

Modelul de contract, metodologia de negociere, încheiere și monitorizare a modului de implementare și derulare a contractelor de tip cost-volum / cost-volum-rezultat au fost aprobate săptămâna aceasta printr-un Ordin comun MS și CNAS.

Normele de aplicare sunt necesare pentru demararea procedurilor de negociere ale contractelor cost-volum / cost-volum-rezultat pentru medicamentele care dețin o decizie de includere condiționată în Lista de medicamente compensate și gratuite, pentru care au fost stabilite noi mecanisme printr-o Ordonanță de Urgență aprobată de Guvern la sfârșitul lunii aprilie (OUG 32/2018 pentru modificarea OUG 77/2011).

Noile reglementări legislative vor asigura accesul pacienților cu afecțiuni grave (oncologice, boli rare, hepatită C, cardiovasculare, scleroză multiplă) la toate medicamentele destinate unei indicații terapeutice în concordanță cu starea sănătății și comorbiditățile acestor pacienți, și nu la un singur medicament așa cum era reglementat până acum.

Odată cu apariția normelor de aplicare, vor fi demarate şi procedurile de negociere pentru încheierea contractelor cost-volum-rezultat necesare pentru asigurarea tratamentelor inovatoare, printre care și tratamentele fără interferon pentru pacienții cu hepatita C.

„Măsurile tranzitorii prevăzute de Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern în luna aprilie asigură continuitatea tratamentelor pentru pacienții care beneficiază de medicamente ce fac obiectul unor contracte cost-volum / cost-volum-rezultat până la data de 30 iunie 2018. Odată cu aprobarea Normelor de aplicare, am solicitat conducerii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să urgenteze procedurile de încheiere a noilor contracte cost-volum / cost-volum-rezultat, astfel încât să asigurăm accesul la tratamente și continuitatea lor pentru pacienții cu afecțiuni grave” , a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 

 

 

Citiți și despre: