Slide

Stiri: Social

Reforma sistemul de asistență socială 2024. 

Noi măsuri de protecție socială în România

04.05.2020

Măsuri protecţie socială. Guvernul a aprobat în ședința de săptămâna trecută o Ordonanță de urgență prin care a stabilit măsuri suplimentare în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Măsuri protecţie socială. Noile măsuri vizează trei categorii de persoane:

– beneficiarii concediului și indemnizației pentru îngriirea copilului cu dizabilități până la vârsta de 7 ani;

– persoanele care au adoptat un copil și beneficiază de concediul și indemnizația de acomodare prevăzută de Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei;

– personalul din centrele sociale rezidențiale aflat în izolare preventivă la domiciliu.

Măsuri protecţie socială. Îngrijirea copiilor cu dizabilităţi

Pentru persoanele beneficiare ale concediului și indemnizației pentru îngriirea copilului cu dizabilități până la vârsta de 7 ani, la data instituirii stării de urgență, Guvernul a stabilit că aceste drepturi se vor asigura pe toată durata instituirii stării de urgență și în situația în care copilul a împlinit vârsta de 7 ani sau dacă urmează să împlinească această vârstă în această perioadă.

Concediu de acomodare

Persoanele care, la data instituirii stării de urgență, erau în concediu de acomodare și primeau indemnizația de acomodare prevăzută la art. 50 din Legea nr.273/2004 privind procedura adopţiei, vor continua să beneficieze de aceste drepturi pe toată durata instituirii stării de urgență. Acest lucru se întâmplă chiar dacă în aceast timp s-a finalizat perioada maximă de concediu.

Măsuri protecţie socială. Centre sociale rezidenţiale

Guvernul a mai stabilit că personalul angajat al centrelor sociale rezidențiale care stau 14 zile în izolare preventivă la locul de muncă, iar apoi sunt obligate să stea în izolare preventivă la domiciliu alte 14 zile, beneficiază de menținerea drepturilor salariale avute în luna anterioară decretării stării de urgență. Acestea au efectuat numărul total de ore aferent unei luni în cele 14 zile de izolare la locul de muncă.

Este vorba de:

  • angajații centrelor de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice
  • angajaţi ai centrelor de îngrijire copii și adulți, cu și fără dizabilități,
  • angajaţi din centrele pentru alte categorii vulnerabile

Citeşte şi Programul Naţional Apicol 2020-2022. Ce valoare au fondurile alocate?